Хіти тижня. До 2014-го це було неможливо: Чим відгукнулася окупація Криму та війна на Донбасі для Росії

Москва сама зруйнувала ту систему стримувань, яка десятиліттями зберігала радянську спадщину на прапорах і вулицях

Окупація Криму вплинула на українців не так, як сподівалась Росія. Фото: соцмережі.

Війна на Донбасі і окупація Росією Криму дали старт декомунізації в Україні. Таку думку висловив журналіст Павло Казарін у блозі, зазначивши, що реформи символічного (нові дати, топоніміка, історичний наратив) і реформи інституційного (судів, прокуратури, податкової) — не суперечать одна одній, передають Патріоти України.

"У нас немає ситуації, коли є якийсь обмежений "реформаторський ресурс", який можна витратити лише на щось одне. У цьому сенсі декомунізація не суперечить податковій реформі. Втім, і не допомагає. Це просто різні процеси — які цілком можуть йти паралельно", — підкреслив він.

За його словами, символічна трансформація була неможлива до 2014-го, існувало цілком конкретне антилоббі, ім'я якому — люди з прорадянськими поглядами і політики, які годувалися за рахунок їхньої лояльності.

"Ще п'ять років тому уявити появу в армії вітання "Слава Україні!" було просто неможливо. Як і поява в календарі нових дат. А на вулицях — нової топоніміки. Війна й окупація просто змістили баланс сил. Маргіналізація проросійського порядку створила вікно можливостей. Те саме, у яке вдалося протиснутися всьому тому символічному ряду, який став новою нормою", — додав журналіст.

Він уточнив, що Москва просто зруйнувала ту систему стримувань, яка десятиліттями зберігала радянську спадщину на прапорах і вулицях, лобісти статус-кво програли лобістам змін, і тому стилістичне оновлення стало таким стрімким.

"І саме з цієї ж причини в Україні буксують реформи інституційного. Тому що в цій сфері позиції "лобістів статус-кво" нітрохи не ослабли. Касти в митниці, прокуратурі, судах нікуди не поділися. Війна й окупація не послаблять їхню стійкість. І тільки тому "лобістам змін" у цій сфері доводиться набагато складніше, ніж їхнім колегам, які займалися реформою символіки", — завершив Казарін.

Джерело: Крим.Реалії

Якщо завтра війна: У The Economist оцінили, чи готові молоді європейці захищати свої держави

п’ятниця, 19 квітень 2024, 11:22

На Заході вже багато років існувала тенденція відмови від строкової служби та зменшення особового складу в армії, передають Патріоти України. У більшості європейських країн наразі існує лише служба за контрактом, адже після завершення Другої світової...

Ситуація складна: Тривають бої за електричну підстанцію в Очеретиному, - Deep State

п’ятниця, 19 квітень 2024, 10:54

Мапу воєнних дій оновлено.Про це інформує Deep State, передають Патріоти України. Ворог просунувся в Новокалиновому. Тривають бої за електричну підстанцію в Очеретиному. . "Ми вдень писали, що ворога було відкинуто з підстанції, проте стало відомо, що...