Хіти тижня. "Якщо Гриценка підтримають Вакарчук, Садовий, Саакашвілі із Амстердама, то у нього хороші шанси": Льовочкін про президентські вибори, автокефалію і скандал з концертом на "Інтері"

Сергій Льовочкін також вважає, що у другий тур може пройти в якості кандидата від Півдня та Сходу Юрій Бойко.

Народний депутат і один з лідерів "Опозиційного блоку" на початку травня опинився в епіцентрі скандалу навколо концерту телеканалу "Інтер" 9 травня. Нагадаємо, бурхливу реакцію, в тому числі, націоналістичних організацій викликав уривок концерту, що потрапив в мережу ще напередодні. Ведучі під час концерту говорили про перейменування вулиць в Україні "іменами фашистських злочинців". Після цього під будівлями телеканалу "Інтер" у Києві з'явилися пікети, організовані, зокрема, партією "Національний корпус", з вимогою вилучити "пропагандистські заяви". А 10-го травня активісти цієї політичної сили приїхали до недобудованого будинку співвласника "Інтера" Льовочкіна під Києвом, і навіть прорвалися на його територію. Хоча варто зазначити, що Льовочкін на "Інтері" контролює переважно інформаційний блок, а виробництво розважального контенту регулюється бізнесменом Дмитром Фірташем, який знаходиться у Відні. У бліц-інтерв'ю для РБК-Україна Льовочкін розповів про ситуацію навколо "Інтера", політичні перспективи лідерів президентської гонки і своє бачення майбутніх виборчих кампаній. Патріоти України пропонують вам прочитати текстовий запис цієї бесіди.

– Почнемо з ситуації з "Інтером". Як ви поясните реакцію "Національного корпусу" на скандальний концерт 9 травня?

– Політична боротьба. Радикальні націоналісти через демонстрацію сили намагаються збільшити свої рейтинги. Але люди на майбутніх виборах будуть голосувати не за силу, люди будуть голосувати за інтелект, який запропонує шлях миру і розвитку - надію на краще майбутнє.

– На ваш погляд, у "Національного корпусу" є політичні перспективи?

– Вони зможуть потрапити в парламент лише у двох випадках. Перший – якщо прохідний бар'єр знизиться до 2%. Другий – якщо відродиться політично сильний Південь і Схід. У разі об'єднання політичних сил Півдня і Сходу, така партія або блок набере на парламентських виборах більше 30%, і тоді, на протистоянні з цією партією, радикальні націоналісти можуть подолати нинішній бар'єр.

– Як ви оцінюєте ситуацію та рейтинги напередодні президентських виборів і останні дії Петра Порошенка?

- Президент, безумовно, сподівається перемогти на майбутніх виборах, але влада в цейтноті. Рейтинги низькі - цим і пояснюється нинішня часто малозрозуміла політична суєта. Але я переконаний, що, наприклад, питання церковного життя, церковного устрою повинні бути виключені з політичного порядку. А нападки на канонічну церкву повинні бути повністю припинені. Крім того, влада на сьогодні не визначилася з єдиним кандидатом на пост президента, тому майбутнє нинішньої парламентської коаліції під великим питанням. Це пояснює порожній порядок денний парламенту.

– Ви торкнулися церковної теми. На вашу думку, є шанси добитися автокефалії?

– Є мем "візантійська політика". Він має на увазі, якщо говорити просто, крайню багатовекторність, центризм і неквапливість у прийнятті рішень. Виходячи з цього, надання автокефалії, тим більше під тиском і з загрозою посилення розколу православ'я, в осяжному майбутньому вважаю малоймовірним.

– Повернемося до виборів. Що Ви думаєте про шанси Анатолія Гриценка?

– Я думаю, що якщо Гриценка підтримають Вакарчук, Садовий, Саакашвілі з Амстердама і він зможе об'єднати "демократичних малюків", то у нього хороші шанси.

– Тобто у другому турі з Юлією Тимошенко він переможе?

– На сьогодні Тимошенко — лідер гонки, але Гриценко може перемогти будь-кого з опонентів у другому турі. Якщо говорити про другий тур, я вважаю, що там буде єдиний кандидат від Півдня і Сходу в особі Юрія Бойка.

– Ви вірите, що у Юрія Бойка є шанси на перемогу?

– У нього є значна підтримка на Півдні і Сході і хороша основа для зростання в Центральній Україні. Важливо донести до виборців, що Юрій Бойко – єдиний кандидат, який у разі обрання президентом зможе в короткий термін забезпечити мир, наведення порядку та відновлення економіки.

- В Опозиційному блоці є єдність щодо питання кандидата в президенти? Наприклад, на початку травня ми бачили зовнішню рекламу і Вадима Новинського, і Олександра Вілкула.

– Ми ще маємо ухвалювати це рішення.

– Швидко досягти миру – за рахунок чого?

– У першу чергу — через виконання Мінських угод. Заради досягнення миру Опозиційний блок готовий брати участь у прямих переговорах з Росією і представниками невизнаних "республік". Для нас досягнення миру – безумовний пріоритет. Тільки мир принесе об'єднання країни і покращення життя людей. Нарівні з питанням миру, Опозиційний блок ставить своїми першочерговими завданнями боротьбу з бідністю, ефективне управління економікою, децентралізацію влади, відновлення історичної справедливості і, безумовно, розвиток демократії.

- Ви сказали про Бойка як єдиного кандидата від Півдня і Сходу. Але є ще "За життя" та Вадим Рабинович з Євгеном Мураєвим.

– Ймовірність об'єднання на нашому політичному полі дуже висока. У цьому випадку Опозиційний блок з сателітами стане лідером політичних симпатій: сумарна підтримка такого об'єднання буде найвищою в країні.

- Одним з найбільш реальних варіантів результатів виборів є перемога Юлії Тимошенко. Якою буде позиція "Опозиційного блоку" в цьому випадку?

– Все залежить від того, яку програму запропонує Тимошенко. Мені імпонує, коли вона говорить про неприйнятність зовнішнього управління, економічний патріотизм, боротьбу з бідністю, про реформи, які зараз повністю зупинилися, необхідність зменшення тарифів та перегляд нинішніх кабальних умов взаємодії з МВФ. Я бачу в цьому багато раціонального. Але головне не обіцянки, яких ми з вами чули багато. Головне - які цінності сповідує новообраний президент. Ми хочемо, щоб в Україні не було корупції, переслідувань ЗМІ та політичних репресій. Боротися ми будемо за перемогу нашого кандидата.

– Ви сказали про репресії проти ЗМІ. Що ви маєте на увазі?

– Моє переконання, що журналісти, навіть у разі неприйнятної, з точки зору влади, діяльності, можуть бути вислані з країни, але не позбавлені свободи. Не можна саджати в тюрму журналістів за професійну діяльність.

- Чи буде "Опозиційний блок" голосувати за проект закону про посилення відповідальності за скупку голосів на виборах, запропонований керівництвом Міністерства внутрішніх справ і Арсеном Аваковим?

– Ми готові проголосувати за закони, які зроблять процес виборів більш чесним і прозорим. І в першу чергу – за пропорційну систему з відкритими списками.

– Як ви оцінюєте ймовірність проведення конституційної реформи з передачею значної частини влади від президента до парламенту і уряду, за що активно виступає, наприклад, "Народний фронт"?

– Конституційна реформа з переходом до парламентської республіки - один з головних політичних пріоритетів Опозиційного блоку. Це наша послідовна позиція. Ще недавно існувало дві можливості провести конституційну реформу: через референдум та через парламентське голосування. Після скасування Конституційним судом закону про референдум залишається один шлях – через Верховну Раду. Але я не думаю, що перед виборами можливо зібрати 300 голосів. Тим не менш, конституційну реформу необхідно просувати. Вона може стати не тільки найважливішим елементом розвитку країни, але і механізмом досягнення миру на Сході і відновлення єдності країни.

На вашу думку, наскільки ефективною є нинішня антикорупційна система в країні?

– Поки ефективної боротьби з корупцією і, що не менш важливо, вуличною злочинністю - немає. Найчастіше вона підміняється політичним піаром. Більш того, протистояння правоохоронних органів один з одним підриває і без того невисоку довіру суспільства.

Путін не зупиниться: Генінспектор Бундесверу заявив, що РФ може підготуватися до нападу на НАТО через 5-8 років

субота, 20 квітень 2024, 8:30

Росія може бути готова до військового нападу на країни НАТО вже через п’ять-вісім років. Щоб бути загрозою, спочатку їй потрібно відновити свої сили, виснажені в Україні, вважає генеральний інспектор Бундесверу Карстен Бреєр, передають Патріоти Україн...

Громадяни Словаччини, після відмови уряду Фіцо підтримати ініціативу Чехії, зібрали понад 2 млн євро на снаряди для України

субота, 20 квітень 2024, 8:05

Жителі Словаччини зібрали понад два мільйони євро на купівлю снарядів для України, після того, як влада країни відмовилася підтримати ініціативу Чехії зі збору коштів та пошуку боєприпасів для Києва. Суму зібрали менш ніж за дві доби. У кампанії, яка п...