Хіти тижня. Краса гри ВМС України: Київ взяв ініціативу в свої руки, у Кремлі напружилися, - генерал про ситуацію в Азовському морі

Відносини України зі стратегічними партнерами вийшли на новий рівень. Нас нарешті почали чути. Ось і НАТО підняло в повітря свій літак, щоб українські судна могли безперешкодно пройти Керченську протоку і Азовське море.

Ілюстрація:Новинарня

Як відомо, два українських судна: пошуково-рятувальне «Донбас» і буксир «Корець» пройшли з Одеси в Азовське море через Керченську протоку, яку контролюють росіяни. Спочатку повідомлялося, що наші військові кораблі прямували до Бердянська, але,до вечора 24 вересня «Донбас» і «Корець» повинні прибути до Маріуполя. Про це повідомляють Патріоти України.

Прохід українських кораблів через Керченську протоку пройшов без особливих пригод, правда, у російських прикордонників викликав деяку паніку. Відразу ж кілька бойових катерів РФ вирушили слідом, проте йшли вони на безпечній відстані. Українські судна до місця призначення супроводжували ще два наших кораблі і військовий літак НАТО.

У російській пресі відразу назвали прохід українських військових кораблів через Керченську протоку не інакше як провокацією. Мовляв, наші свідомо йшли поблизу кордону з територіальними водами Росії. Якби їх не пропустили в Азовське море, «Донбас» і «Корець» повернулися б до Одеси. А після цього був би привід попросити у Заходу нових санкцій для РФ.

«Оцініть красу гри наших ВМС, - написав на своїй сторінці в Facebook редактор "Українського мілітарного порталу" Тарас Чмут. - Спочатку ми миттєво і без зайвого шуму перекидаємо на Азов бронекатери по суші. Потім з Одеси виходять два судна - пошуково-рятувальне «Донбас» і морський буксир «Корець».

Що далі? Якщо Росія не пропускає, фіксуємо, повертаємося назад і показуємо в черговий раз всьому світу, хто є хто. Чекаємо нових санкцій, які з кожним днем стають все страшніше танків і літаків. Якщо пропускають, отримуємо необхідні кораблі на Азові.

Але найголовніше тут інше. Чи не вперше за весь час не ми граємо в їх гру, а Росія повинна думати, як відповідати на наші кроки. Ми беремо ініціативу в свої руки і починаємо тиснути, промацувати слабкі місця, дивитися на їх реакцію і знову тиснути.

Цікаво, що росіяни зараз відпрацьовують свою стару методичку, кажучи, що «Донбас» і «Корець» - це старі корита, які ні на що не здатні. Так, старі. Так, не дуже свіжо виглядають. Але «Донбас» йде в Азовське море для того, щоб стати центром, навколо якого буде будуватися військово-морська база. Там буде розміщений штаб, житлові приміщення, камбуз, оперативний відділ. Він не буде виходити в море, він просто закриє необхідність на кілька років у тому, що ми незабаром побудуємо на суші".

Яка ще була мета перекидання військових кораблів з Одеси до Маріуполя, і тому, що змінилося у відносинах між Україною і нашими стратегічними партнерами, дізнавалися у ветерана зовнішньої розвідки генерал-лейтенанта Василя Богдана:

- У пресі пишуть про свідомі провокації України в Азовському морі, які нібито проводяться за вказівкою НАТО. Про яку провокацію можна говорити? Українські судна не порушували жодних міжнародних норм. За угодами 2003 року Азовське море є внутрішнім і може використовуватися, як Україною, так і Росією. Ця угода досі не розірвана. Існує серединна демаркаційна лінія, що розділяє Азов на українську і російську частини. Так ось, наші кораблі цю лінію не порушували.

Розмови про провокації з боку України дуже примітивні. Це фейк, який народився на російській фабриці тролів. Навіщо нам влаштовувати провокації? Ми зараз зміцнюємо берегову охорону, бо Росія в Азовському морі поводиться, як одноосібний господар. Вони зупиняють українські судна для перевірок, по суті, влаштували економічну блокаду наших морських портів Маріуполя і Бердянська. А нам необхідно реагувати. Потрібно намагатися тримати ситуацію під контролем. Ці кораблі на березі Азовського моря стануть початком військово-морської бази України.

- Чому наші суду в Азовському морі супроводжував літак-розвідник НАТО?

- Це говорить про те, що відносини України зі стратегічними партнерами вийшли на новий рівень. Нас нарешті почали чути. Ось і НАТО підняло в повітря свій літак, щоб ми могли безперешкодно пройти Керченську протоку і Азовське море. Це був стримуючий фактор від можливих негативних дій з боку російських прикордонників, які супроводжували наші кораблі. Нарешті Захід починає усвідомлювати, що Україна намагається йти шляхом демократії, а в даний час стримує російську військову загрозу. Нас чують, а це великий плюс. І сигнал Кремлю про те, що Україну не залишають без допомоги.

Дивіться, не випадково ж у проекті бюджету США на 2019 рік міститься стаття витрат на потреби національної оборони, згідно з якою Україні буде виділено 250 мільйонів доларів. Кошти спрямують на підтримку в сфері безпеки, включаючи летальні види озброєння.

Крім того, на успішний рівень виходить створення власної системи ракетної оборони. У нас вже є ракети з дальністю польоту 600 кілометрів, які навіть перевершують за своїми характеристиками російські аналоги. Будемо захищатися. Поки Росія в Азовському морі має значну перевагу зі своїми чотирма десятками військових суден. Але ситуація в недалекому майбутньому буде змінюватися.

Як стало відомо, пошуково-рятувальне судно «Донбас» було побудовано в Польщі в 1969 році і називалося тоді «ПМ-9». Кораблі Щецинської судноверфі вважалися одними з кращих в своєму класі і часто використовувалися в світі у військових походах на початку сімдесятих років.

«Донбас» був захоплений російськими окупантами в березні 2014 року. Однак уже в квітні повернувся в Україну і був приписаний до порту Одеси.

Що стосується буксира «Корець», то він був побудований в Росії в 1973 році. Цікаво, що зараз на ньому служить команда тральщика «Черкаси», який також був захоплений росіянами в 2014-му.

Джерело: Факты

Третя штурмова бригада ЗСУ заявила про прорив обороги противника під Авдіївкою не зважаючи на шалений опір окупантів

четвер, 28 березень 2024, 23:15

Третя окрема штурмова бригада зявила про прорив в Орлівку й інтенсивний бій у залишках селища. "Штурмова група прорвалася на вулиці селища та розпочала інтенсивний бій впритул до будинку, у якому засів противник. Ворог відстрілювався гранатами, випуска...

"Майже повністю складається з іноземних елементів": Експерт "розібрав" російську ракету "Циркон"

четвер, 28 березень 2024, 22:46

Україні потрібна система THAAD, котра здатназбивати балістичні ракети на висоті понад 100 км над землею. Про це заявив авіаексперт Анатолій Храпчинський, пише Espreso, передають Патріоти України. «Маємо більш великий фрагмент російської ракети „Циркон“...