Хіти тижня. "Молчи, грусть, молчи...": Після "блискучої перемоги" у Гельсінкі Путін наказав готуватися до конфіскації та заморожування активів у США

Важко зрозуміти, чи дійсно Росія скинула левову частку американських активів чи просто перевела їх на зберігання за межі США, щоб приховати власність.

Ілюстрація:PolitekaСудячи за даними Міністерства фінансів США, опублікованими на цьому тижні, Росія рекордними темпами ліквідує доларові активи, продавши за два місяці чотири п'ятих казначейських облігацій США зі свого портфеля - в цілому на $ 81 мільярд. Продажі почалися в квітні, коли США наклали найжорсткіші на даний момент санкції на союзників Путіна, передають Патріоти України.

Статистика розбурхала ринки, оскільки ні Мінфін США, ні Банк Росії не коментують транзакції. Крім того, дані недостатньо прозорі, і важко зрозуміти, чи дійсно Росія скинула левову частку американських активів чи просто перевела їх на зберігання за межі США, щоб приховати власність.

Cпосіб застрахуватися

Однак Сергій Дубінін, який очолював центробанк РФ в 1995-1998 роках, не бачить в діях монетарної влади ніякої таємниці - за його словами, «це спроба застрахувати себе» від конфіскації активів, що здається все більш імовірною. Росія винесла урок з ситуації з Іраном і конвертує доларові активи в інші валюти, щоб убезпечити свої резерви від загрози заморожування, сказав він.

«Навіщо державні облігації надійніші міняти на депозит в якомусь банку,» - сказав Дубінін, який зараз перебуває в наглядовій раді Групи ВТБ. За його словами, влада, швидше за все, переведе активи в інші конвертовані валюти, такі як євро та ієна.

Центробанк опублікує свіжі дані про свої іноземні вкладення пізніше в цьому році, але вже є ознаки того, що Дубінін може мати рацію. Щомісячна статистика на сайті регулятора показує, що депозити в інших центробанках, міжнародних інститутах та іноземних банках збільшилися на суму, еквівалентну $ 47 мільярдів, у квітні-травні.

Сказати, в яких валютах були розміщені ці депозити, неможливо, але голова Банку Росії Ельвіра Набіулліна минулого місяця говорила російським парламентаріям, які висловили побоювання з приводу розміру вкладень в борг США, що центробанк знаходиться в процесі диверсифікації свого портфеля.

Доларові потреби

Путін давно засуджував «монопольне доларове становище», яке дозволяє США «паразитувати» на світовій економіці і «жити невідповідно до своїх статків». Після інавгурації на четвертий президентський термін у травні він сказав, що «відрив» від долара необхідний для зміцнення «економічного суверенітету» Росії.

Однак сказати це простіше, ніж зробити, для країни, основні експортні товари якої - нафта і газ - номіновані в доларах. Крім того, центробанк повинен підтримувати певний рівень американської валюти в резервах, щоб допомагати банкам управляти ліквідністю і мати можливість при необхідності здійснювати інтервенції на валютному ринку.

Останній раз Росія забирала настільки велику суму зі США незабаром після приєднання Криму в 2014 році: тоді центробанк вивів з Федерального резервного банку Нью-Йорка близько $ 115 мільярдів, повідомляв у минулому році Рейтер з посиланням на колишніх чиновників ФРС. Основна частина цих коштів була повернута декількома тижнями пізніше, коли стало ясно, що початкові санкції США будуть не такими масштабними, як очікував Кремль, повідомляло інформагентство.

Джерело: Bloomberg

Росія не зупиниться: Зеленський назвав ГЕС, які були цілями РФ під час масованої нічної атаки

п’ятниця, 29 березень 2024, 15:58

Вночі 29 березня під час масованого удару по Україні цілями агресорки Росії були Канівська та Дністровська ГЕС. Про це президент Володимир Зеленський повідомив за підсумками Ставки, за скликання якої відповідав новий секретар РНБО Олександр Литвиненко,...

Панічно бояться ЗСУ: Росія перекинула у Крим танковий батальйон, готується до оборони, - "Атеш"

п’ятниця, 29 березень 2024, 15:44

Російські військові перекидають військову техніку, зокрема танки, у тимчасово окупований Крим для майбутньої оборони півострова Про це повідомляє партизанський рух "Атеш", передають Патріоти України. "Так за нашою інформацією до Євпаторії, нещодавно, п...