Хіти тижня. На черзі Угорщина та Росія? МЗС Румунії оперативно заявило про стурбованість через новий закон про освіту в Україні

У румунському МЗС наголосили, що відповідно до Конвенції щодо захисту нацменшин, держава має визнавати право представника нацменшини на навчання рідною мовою, і розглядає новацію в Україні як саме випадок порушення.

Українські школярі будуть навчатися українською. Ілюстрація: соцмережі.

Румунія висловила занепокоєність ухваленим Верховною Радою законом про освіту. Про це йдеться у заяві МЗС Румунії, передають Патріоти України.

"Міністерство закордонних справ (Румунії, - Ред.) стурбоване ухваленим 5 вересня Верховною Радою законом про освіту, зокрема, через статтю 7, яка стосується навчання мовою національних меншин", - наголосили у зовнішньополітичному відомстві.

У румунському МЗС нагадали, що відповідно до Конвенції щодо захисту нацменшин, держава має визнавати право представника нацменшини на навчання рідною мовою. Зазначається, що це питання під час візиту до Києва наступного тижня підніме державний секретар Румунії Віктор Мікула.

Нагадаємо, в ухваленому Радою законі про освіту йдеться, що особам, які належать до національних меншин України, гарантується право на навчання в комунальних закладах для здобуття освіти поряд з державною мовою відповідної національної меншини. Це право реалізується через класи (групи) з навчанням мовою відповідної національної меншини поряд з державною мовою.

Крім того, у Прикінцевих положеннях закону встановлено, що особи, які належать до корінних народів, національних меншин України і розпочали здобуття загальної середньої освіти до 1 вересня 2018 року, до 1 вересня 2020 року подовжують здобувати таку освіту відповідно до правил, які діють до набрання чинності даним законом з поступовим збільшенням кількості навчальних предметів, що вивчаються українською мовою.

"Головна помилка Зеленського, те що він залишив демократію", - "слуга народу" Богуцька вимагає закрити українцям рота

п’ятниця, 26 квітень 2024, 2:35

"Знаєте, про що я насправді шкодую? Про те, що з прийняттям Воєнного стану не було введено воєнну цензуру. Володимир Зеленський (чи справді, чи з подачі європейських партнерів) залишив демократію під час війни. Це була помилка!!!" - написала Богуцька. ...

Вибори недійсні. Х*ло - узурпатор: Європарламент не визнав легітимність Путіна

п’ятниця, 26 квітень 2024, 1:45

Країни-члени Євросоюзу та міжнародна спільнота не повинні визнавати результати "виборів" 15-17 березня у Росії, за результатами яких "переможцем" оголосили Володимира Путіна. Відповідну резолюцію прийняв Європарламент у четвер, 25 квітня. Документ підт...