Хіти тижня. "Наша автокефалія може викликати ланцюгову реакцію": Митрополит Драбинко розповів, хто "втече від Москви" наступним (відео)

На його думку, без України й Молдови зона діяльності РПЦ сильно звузиться.

Олександр Драбинко. Фото: Укрінформ.

Фактично ми вже маємо автокефалію. Про це в інтерв'ю сказав Олександр Драбинко, митрополит Переяслав-Хмельницький і Вишневський УПЦ МП, передають Патріоти України.

"Ми сформувались як церква. Томос - просто документ, такий собі церковний паспорт. Це офіційне підтвердження того, що можемо вести самостійне церковне життя, яке визнають інші православні церкви. Для України це - визнання зрілості. Є 34-те апостольське правило: у кожної держави має бути церква. Українська помісна церква має бути. Ми маємо повне право на самовизначення і визнання з боку інших", - пояснює він.

До кінця цього року має бути відповідне рішення, вважає мирополит. "Але ніхто нам конкретно нічого у Константинополі не обіцяв. Не називали точної дати. Ми її вигадуємо самі. Хочемо підвести під свій порядок денний. Гадати - притаманне людський природі. Ставимо якийсь часовий проміжок, намагаємось до нього добігти, а потім розчаровуємось. Коли саме ухвалять рішення - невідомо. Сказали тільки те, що питання взяли до розгляду. Його вивчають", - говорить Олександр Драбинко.

На його думку, без України й Молдови зона діяльності РПЦ сильно звузиться. "Наша автокефалія здатна викликати ланцюгову реакцію. Це може стати прецедентом. Для російської держави небезпеки немає. Але для її влади, яка використовує церкву як сферу впливу, вона є. Втратить цей важіль. Зменшиться кількість парафій, якими керує Москва", - додає митрополит.

Джерело: Gazeta.ua

Не хочуть вмирати за Путіна: Британська розвідка назвала кількість дезертирів, яких РФ засудила з 2022 року

середа, 24 квітень 2024, 10:49

З початку "часткової" мобілізації у вересні 2022 року Росія засудила 7400 окупантів, яких підозрюють у дезертирстві. Про це повідомляє міністерство оборони Великої Британії, передають Патріоти України. За даними російської медіагрупи "Медіазона", у бер...

Ворог влаштував "полювання": Стало відомо, куди війська РФ влучили в Одесі

середа, 24 квітень 2024, 10:37

Армія РФ вранці 24 квітня завдала удару по місцю зберігання виведеної з ладу автомобільної техніки у місті Одеса, військовослужбовці не постраждали, передають Патріоти України. Дослівно: "Російська Федерація завдала удару по місцю зберігання виведеної ...