Хіти тижня. Після подвійного удару, отриманого від Заходу, Путін зіткнувся зі складним вибором, - приватна розвідка США

Росія, швидше за все, буде приділяти першочергову увагу своєму стратегічному ядерному арсеналу, високоточній зброї та засобам радіоелектронної боротьби.

Шойгу і Путін. Ілюстрація:Факти

Росія минулого року серйозно скоротила свій військовий бюджет. До такого висновку прийшли експерти Стокгольмського міжнародного інституту досліджень проблем миру (SIPRI). У щорічній доповіді інституту йдеться про те, що Кремль в 2017 році витратив на оборону на 20% менше, ніж в 2016 році, і причиною такого скорочення стали економічні проблеми РФ. Тим не менш у новому році Росія продовжить військову модернізацію, але Кремлю і Володимиру Путіну доведеться зіткнутися зі складним вибором – у які сфери направити кошти, а в яких скоротити витрати. Про це йдеться в матеріалі приватної американської розвідувально-аналітичної компанії Stratfor, який є в розпорядженні Апострофа, зазначають Патріоти України.

"У 1990-ті роки, після розпаду Радянського Союзу, Росія скоротила військові витрати, однак за президента Володимира Путіна Москва поставила за мету оживити свої збройні сили і неухильно збільшувала оборонний бюджет. В умовах зростаючої економіки та зростання цін на енергоресурси темпи російської військової модернізації ще більше прискорилися після російсько-грузинської війни 2008 року, яка виявила структурні недоліки військового потенціалу РФ. П'ять років потому великі інвестиції в російську армію окупилися, коли країна використовувала свою все більш витончену і ефективну військову машину для операцій в Україні та Сирії", - йдеться в матеріалі Stratfor.

Але в той же час, відзначають аналітики, поки Кремль відправляв своїх військових в Україну і Сирію, Росія постраждала від подвійного удару – падіння цін на нафту і санкцій Заходу. Ці два фактори призвели до спаду російської економіки з 2014 до 2017 року. У результаті Кремль зіткнувся з необхідністю ухвалювати складні фінансові рішення. І, як показує останнє дослідження SIPRI, Кремлю довелося істотно урізати й військові витрати.

Хоча в аналітиків Stratfor не викликає сумнівів, що оборонний бюджет Росії скорочується, цифру в 20%, на їхню думку, потрібно розглядати в контексті, інакше вона може вводити в оману. "Перш за все, важливо пам'ятати, що різниця у витратах включає одноразовий платіж, зроблений російським Мінфіном у 2015 році, щоб розібратися з великою частиною боргу військової промисловості країни. Якщо цей елемент не включати, то фактичне скорочення може бути розраховане аналітиками, такими як Майкл Кофман з Центру військово-морського аналізу, ближче до 7%, ніж до 20%", - пояснюють у приватній розвідці.

Крім того, у Stratfor вважають, що не можна точно розрахувати військові бюджети таких країн, як Росія, адже велика кількість статей витрат на оборону, включаючи витрати на класифіковану стратегічну зброю, часто залишається нерозкритою. І, додають аналітики, якщо ціни на енергоресурси знову піднімуться, це дозволить Росії знову збільшити оборонний бюджет.

"Бурхливе зростання військових витрат Росії, яке спостерігалося останні півтора десятиліття, в цілому закінчилося, - підсумовують аналітики Stratfor. – І хоча військова модернізація в Росії буде продовжуватися в тій чи іншій формі, Москві доведеться обмежувати розробки і зосередитися на ключових галузях, відмовившись від всеохоплюючого підходу".

У Stratfor вважають, що Росія, швидше за все, буде приділяти першочергову увагу своєму стратегічному ядерному арсеналу, високоточній зброї та засобам радіоелектронної боротьби. А ось російський військово-морський флот, на думку аналітиків приватної розвідки США, може постраждати від найбільшого скорочення фінансування.

Багатообіцяючий початок: Зеленський провів телефонну розмову зі спікером Палати представників Джонсоном

п’ятниця, 29 березень 2024, 0:55

У четвер, 28 березня, Президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову зі спікером Палати представників Конгресу США Майком Джонсоном. Про це Зеленський розповів у своєму телеграм-каналі. За словами Президента, він першочергово подякував...

СБУ вчасно затримала: Чиновник Київської ОВА шпигував за десантниками під виглядом капелана (фото)

четвер, 28 березень 2024, 23:54

Працівники Служби безпеки України виявили та затримали поплічника російської спецслужби, котрий під виглядом капелана намагався приєднатися до українських десантників, щоб слідкувати за пересуванням та базуванням – затриманим виявився спеціаліст одного...