Хіти тижня. "Ви не хвилюйтеся, там усе добре": Чому ГРУ посадило Путіна у "трясовину", звідки вже не вибратися

Після 2008 року на ГРУ почалися гоніння, але керівників така ситуація дуже не влаштовувала.

Геннадій Гудков. Фото: Фейсбук.

Війна в Сирії і гібридна війна в Україні були потрібні російському Головному розвідуправлінню (ГРУ), щоб продемонструвати свою ефективність перед політичним керівництвом Росії. Таку думку російський опозиціонер, колишній співробітник ФСБ, екс-депутат Держдуми Геннадій Гудков висловив в ефірі радіостанції "Эхо Москвы", передають Патріоти України.

"Мені розповіли деякі товариші, більш обізнані, ніж я, що після 2008 року на ГРУ почалися гоніння (ну, апаратні гоніння). Вони там щось схибили на Кавказі, не передбачили війни [Росії з Грузією], ще чогось не передбачили, агентуру якусь провалили. І їх вирішили почикати, а може навіть розформувати. Стали знижувати їхній апаратний статус, стали різати бюджети, штати. І так тривало до 2012 року. Там навіть узагалі нібито їм доручили обмежитися СНД і особливо нікуди за кордоном не лізти, окрім чергових операцій", – сказав він.

За словами екс-співробітника ФСБ, "величезну кількість генералітету" така ситуація не влаштовувала, тому почалася боротьба "за повернення свого колишнього впливу". "Тут і виникла ситуація з Україною: гібридна війна, коли там наші десантники заблукують разом із танками, гарматами і самохідними установками. Тут Сирія, тут усі ці найманці, тут вагнерівці, тут центральні всякі африканські республіки і схожі на них операції", – перерахував Гудков.

Він зазначив, що політичному керівництву РФ, за чутками, це сподобалося. "І вплив ГРУ почав відновлюватися. А тут, як мені розповідали, що десь там президент чи то випадково, чи то ненавмисно, чи то на офіційному прийомі, чи то на напівзакритому, типу, кинув фразу: "Узагалі в нас довго не живуть зрадники". Ну й кажуть, що ця фраза стала таким мемом для керівництва до дії. Цілком можливо, ГРУ вирішило довести, що їм будь-які завдання під силу: хочеш – Скрипалів (екс-офіцера російської розвідки Сергія Скрипаля та його доньку Юлію. – ред.) отруїти, хочеш – ще когось привезти, дістати, заарештувати, привезти в багажнику автомобіля тощо", – сказав Гудков.

На його думку, про всі операції ГРУ президента РФ Володимира Путіна було заздалегідь повідомлено. "Думаю, що якщо щось із ним і погоджували, то сказали: "Володимире Володимировичу, знаєте, у нас там операція нормальна на території буде. Ви не хвилюйтеся, там усе добре. 100%. Хлопці там свою справу знають", – припустив він.

"Українці не усвідомлюють загрозу": Нардеп-"слуга" виступив за воєнну цензуру у соцмережах

субота, 20 квітень 2024, 14:30

В Україні потрібно запроваджувати воєнну цензуру. Йдеться про обмеження додатку Телеграм та платформи Тік-Ток. Таку думку висловив народний депутат від "Слуги народу" і голова парламентського комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Мик...

"Не може бути такою ж, як в Ізраїлі": Макрон зробив заяву про ППО в Україні

субота, 20 квітень 2024, 14:06

Президент Франції Еммануель Макрон заявив, що в Україні неможливо побудувати систему протиповітряної оборони, яка буде подібною тій, що функціонує в Ізраїлі, і відповідатиме вимогам країни. Про це він сказав на пресконференції за підсумками саміту ЄС у...