Хто править Росією разом з Путіним, - експерт

Путін - центральна фігура у своїй команді, яка складається із наближених до нього та відданих функціонерів.

Путін і Медведєв під час тренування. Фото:http://www.bbc.com/

Коли Володимир Путін прийшов до влади, йому задали питання, кому зі своїх колег він довіряє найбільше. Він назвав п'ять імен:

  • Микола Патрушев
  • Сергій Іванов
  • Дмитро Медведєв
  • Олексій Кудрін
  • Ігор Сєчін
  • Ці ж люди складають найближче оточення президента Путіна і сьогодні, п'ятнадцять років потому, займаючи стратегічні позиції в російському уряді і великому бізнесі. Про це пише видання ВВС, зазначають Патріоти України

  • Патрушев був директором внутрішньої служби безпеки ФСБ з 1999-го по 2008-й - коли перейшов на посаду секретаря Ради безпеки РФ.
  • Іванов був міністром оборони і заступником прем'єр-міністра. З 2011-го року - глава адміністрації президента.
  • Медведєв був президентом в період з 2008-го по 2012 рік. Він і Путін утворили свого роду «правлячий тандем». В даний час Медведєв займає посаду прем'єр-міністра.
  • Кудрін, міністр фінансів до 2011-го року, більше не займає яку-небудь високу посаду, однак досі виступає в ролі радника президента з фінансово-економічних питань.
  • Сєчін, який займав керівні посади в адміністрації президента та уряді, зараз є виконавчим директором державної нафтової компанії «Роснефть».
  • Вищеописана група ілюструє два важливих моменти в питанні, хто керує Росією.

    По-перше, команда монолітна в плані персоналій. Рідкісні навіть перестановки, а вже витіснених з основної групи наближених зовсім небагато.

    По-друге, саме серце лідерської команди складають люди, що служили з Путіним або в КДБ, або в 1990-і роки в Санкт-Петербурзі, або і там і там.

    У списку довірених осіб знаходяться також імена тих, кому президент доручає реалізацію великих інфраструктурних проектів.

    Це, наприклад, Аркадій Ротенберг, один з організаторів Олімпіади в Сочі, а також кілька регіональних політиків і вищих чиновників. Багато з цих людей займали керівні посади ще до приходу Путіна до влади.

    Міністр оборони Сергій Шойгу, раніше міністр з надзвичайних ситуацій, став важливою політичною фігурою в другій половині 1990-х років. З 2001-го по 2005 рік він був лідером "Єдиної Росії".

    Близькі до президента люди входять у Раду Безпеки РФ - організацію найвищого рівня, де приймаються рішення і координуються ресурси.

    У той же час російська адміністративна система - так звана вертикаль влади - працює не кращим чином: політичні інструкції найчастіше реалізуються із запізненням, а іноді й зовсім не виконуються. Тому для розробки і здійснення проектів потрібна допомога інших функціонерів.

    Один з таких важливих особистостей - Юрій Трутнєв. Він був обраний обласним губернатором в 2000 році, а потім, в 2004, призначений міністром природних ресурсів та екології.

    У 2013 році він зайняв посаду заступника прем'єр-міністра і уповноваженого президента РФ по Далекосхідному федеральному округу - одну з політично пріоритетних з погляду Путіна позицій.

    Юрій Трутнєв.

    Російські аналітики також відзначають особливу роль В'ячеслава Володіна, який допомагає Путіну здійснювати свій політичний курс в Росії з 2011 року.

    До того, як зайняти місце в уряді, Володін робив партійну кар'єру на регіональному, а потім і на загальнонаціональному рівні.

    У 2011 році він заснував партію «Загальноросійський народний фронт», яка здійснює значний внесок у розробку, реалізацію та моніторинг державної політики Росії.

    Згодом Володін був призначений першим заступником начальника адміністрації президента, відповідальним за контроль за «перезавантаженням» російської внутрішньої політики з 2012 року.

    Поряд з потребою стабільності у вищому ешелоні влади, Путін відчуває гостру необхідність у ефективних менеджерів для реалізації своєї політики. Тому, замість того щоб скорочуватися, як вважали деякі політологи, керівництво команди, здається, розширюється.

    Варто згадати про нових висхідних зірок російської політики, які відіграють все більш важливу роль у партійному житті і державному адмініструванні.

    Один з них - 39-річний Олександр Галушка, член «Загальноросійського народного фронту», а також багатьох консультативних комітетів при президенті і прем'єрі. У 2013 році його призначили міністром РФ з розвитку Далекого Сходу.

    Отже, відповісти на питання, хто керує Росією разом з Путіним, можна наступним чином: у той час як Президент є центральною фігурою, він - частина команди, яка, у свою чергу, - є частиною системи. Кожен на своєму місці функціонує з метою реалізації спільних завдань.

    "Українці не усвідомлюють загрозу": Нардеп-"слуга" виступив за воєнну цензуру у соцмережах

    субота, 20 квітень 2024, 14:30

    В Україні потрібно запроваджувати воєнну цензуру. Йдеться про обмеження додатку Телеграм та платформи Тік-Ток. Таку думку висловив народний депутат від "Слуги народу" і голова парламентського комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Мик...

    "Не може бути такою ж, як в Ізраїлі": Макрон зробив заяву про ППО в Україні

    субота, 20 квітень 2024, 14:06

    Президент Франції Еммануель Макрон заявив, що в Україні неможливо побудувати систему протиповітряної оборони, яка буде подібною тій, що функціонує в Ізраїлі, і відповідатиме вимогам країни. Про це він сказав на пресконференції за підсумками саміту ЄС у...