Коли в очах страх перед НАТО: Експерт пояснив, чому Росія може активізуватися на Донбасі

Москві потрібен "гарячий фронт" і там, де реально здобути нові території.

Ілюстрація: ЖЖ

За останні кілька днів ситуація в зоні АТО загострилася, зазначає в своєму блозі на "Новому часі" військовий експерт Олексій Мельник. Загинули троє українських військовослужбовців, багато було поранено. Кількість обстрілів доходить до сотні за добу, захоплені громадяни Росії, які воювали на боці російських окупантів і колаборантів. І все це відбувається на тлі проведення саміту НАТО у Варшаві, повідомляють Патріоти України.

Більшість дискусій в рамках варшавського саміту була присвячена Росії і збройному конфлікту на Донбасі. Документи, прийняті за результатами зустрічі, безпосередньо стосуються Росії та її відносин з альянсом. НАТО переходить від політики партнерства з Москвою до політики стримування. Українська проблематика в цих відносинах гратиме ключову роль.

Поки Кремлю вдається успішно використовувати військову силу для отримання поступок з боку Альянсу. За останні два роки найбільших успіхів Росії вдалося досягти шляхом масштабної ескалації: влітку 2014 року і на початку 2015-го, коли були підписані сумнозвісні Мінські угоди.

У Росії є успішний досвід загострення ситуації до крайньої точки, після якої Москва змушує сідати за стіл переговорів і Україну, і західних партнерів, схиляючи їх до підписання домовленостей, які вигідні, насамперед, Кремлю.

Не виключаю, що саме Донбас стане об'єктом для зігнання невдоволення Росії. Сьогодні загрози або агресивні маневри Росії щодо НАТО (наприклад, демонстративні польоти над американськими військовими кораблями) все-таки мають у міру обережний характер. Не в інтересах Росії втягуватися в справжній конфлікт з Альянсом. Провокації Росії проти країн Балтії також стають менш імовірними. НАТО вжило заходів для захисту своїх північно-східних союзників, зокрема прийняло рішення перенести в цей регіон чотири бойових батальйони.

Однак, Росії потрібно десь демонструвати свою силу. Оскільки в Балтії або в Туреччині цим займатися стає все небезпечніше, найзручнішою мішенню для Росії стає Україна, яка опинилася в горезвісній "сірій зоні" впливу.

"Тут є великий простір для подальшої роботи": Клімкін розповів, хто у світі може натиснути на Росію щодо завершення війни в Україні

субота, 4 травень 2024, 8:22

Якщо у вищого керівництва Китая виникне потреба у припиненні війни в Україні, Пекін зможе цього добитись. І хоча КНР не може вказувати Росії безпосередньо, лише у цій країни достатньо впливу на РФ. Про це OBOZ.Talk розповів дипломат, ексміністр закордо...