"Кожна конфронтація між поляками і українцями, часто інспірована Росією, призводить до нашої спільної поразки": Інтелігенція України та Польщі опублікувала спільне звернення

Українські та польські діячі звернулися насамперед до громадян в Польщі і Україні, а також до політиків обох країн, які несуть повну відповідальність за відносини між країнами.

Ілюстрація:Факти - ICTV

Десятки представників громадськості України і Польщі оприлюднили спільне звернення проти продовження конфронтаційної політики та її ескалації у відносинах між Польщею та Україною. Про це повідомляє Радіо Свобода, інформують Патріоти України.

"У відносинах між Польщею та Україною ми хочемо повернення політики, що спирається на справжній діалог, а не на диктат однієї зі сторін. Хочемо політики, яка звернена до сьогодення та до майбутнього! Усвідомлюємо ту відповідальність, яка лежить на наших плечах, і того шансу, який стоїть перед нами! Досвід наших народів, винесений з колишніх століть, свідчить: кожна конфронтація між поляками і українцями, часто інспірована Росією, призводить до нашої спільної поразки! Нинішній Європі загрожує зіткнення національних егоїзмів, а перш за все його російський імперіалізм. У цих умовах нам, полякам і українцям, легше буде протидіяти цій загрозі разом! А також разом будувати Європу XXI століття", - йдеться в зверненні.

Відомі українські та польські діячі, серед них Юрій Андрухович, Ярослав Грицак, Борис Гудзяк, Євген Захаров, Йосиф Зісельс, Мирослав Маринович, Оксана Забужко, Едвін Бендик, Пшемислав Чаплінський, Агнєшка Холланд, Данута Куронь, Адам Міхнік, Гражина Станішевська, звернулися насамперед до громадян в Польщі і Україні, а також до політиків обох країн, які несуть повну відповідальність за відносини між країнами.

У Польщі нещодавно внесли зміни в закон про Інститут національної пам'яті, які передбачають введення кримінальної відповідальності, в тому числі, за заперечення "злочинів українських націоналістів" проти польських громадян в 1925-1950 роках або за звинувачення поляків в причетності до злочинів нацизму часів Другої світової війни . Ці зміни різко розкритикували і вимагають скасувати не тільки в Україні, але і в США та Ізраїлі.

Також останнім часом в Польщі здійснено знесення місцевою владою деяких пам'ятників українським жертвам, загиблим від рук поляків у роки Другої світової війни, які пояснюють тим, що вони не були належним чином легалізовані, інші такі пам'ятники на українських похованнях просто знищують невідомі. Україна вимагає припинити таку практику.

"Армія РФ веде застарілу війну": Годжес оцінив, чи реальний прорив окупантів вглиб України

четвер, 28 березень 2024, 21:58

Російські війська використовують затримку допомоги для України для інтенсивніших атак. Втім, окупанти не мають ресурсу для здійснення великого прориву. Про це заявив генерал-лейтенант, колишній головнокомандувач збройних сил США в Європі Бен Годжес в е...

"Нех*й шастать": Турецькій авіакомпанії заборонили літати до однієї з країн Європи через зв’язки з Росією

четвер, 28 березень 2024, 21:17

Фінське агентство транспорту та комунікацій Traficom заборонило польоти турецької авіакомпанії Southwind Airlines до Фінляндії через зв'язки з Росією. Про це повідомляє Avianews, передають Патріоти України. "Наша загальна оцінка показує, що значна част...