​Лідери і лузери: Гонка озброєнь за володіння повітрям, як розподіляються сили - The Wall Street Journal

У США вже ведеться робота зі створення нових літаків з метою випуску до 2030 року модернізованої моделі. Йде аналіз з питання заміни багатоцільового літака F/A-18E/F Super Hornet. Прийняти новий зразок озброєння планується приблизно в 2035 році

Про те як відбувається змагання провідних військових потуг світу в одній з найбільш технологічних сфер ВПК розповідає американський військовий експерт Роберт Уолл, повідомляють Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

Більше 20 років бойові літаки США та їхніх європейських союзників практично володіли небом. Тепер же Росія і Китай витрачають великі кошти на нові види озброєнь, прагнучи кинути виклик цій перевазі і підстьобуючи нову гонку озброєнь.

У найближчі кілька років очікується поява нових зразків як авіаційної, так і зенітно-ракетної техніки. Така робота з модернізації проводиться в момент, коли Москва демонструє силу у гарячих точках у Східній Європі і на Близькому Сході, а Пекін робить те ж саме в Південно-Китайському морі. У зв'язку з цим військове командування західних країн наполягає на невідкладному будівництві бойових літаків нового покоління.

"Найнагальніша проблема для ВПС США — це поява рівних за силами суперників, які володіють сучасним військовим потенціалом, який не поступається нашому", — заявив у червні перед вступом на посаду начальник штабу ВПС США генерал Девід Голдфейн (David Goldfein), виступаючи перед законодавцями.

Через два місяці ВПС США сертифікували свій новий єдиний ударний винищувач F-35. Цей літак, що володіє характеристиками малопомітності, був створений спеціально для нанесення обмежених високоточних ударів, які стали відмінною рисою бойових дій Заходу відтоді, як НАТО у 1990-х роках почало бомбардування в Боснії.

F-22, який називають "Феррарі" серед бойових літаків, це поки відносно нова машина, яка почала надходити на озброєння в 2005 році. Він призначений для знищення літаків противника під час польоту на швидкості, яка удвічі перевищує швидкість звуку. Нещодавно він став бомбардувальником і до того ж сьогодні володіє можливостями для збору розвідувальної інформації над територією противника.

Однак більш 75% американських винищувачів з епохи 1970-х років. F-15 літають у складі ВПС з 1975 року. Знайшов широке застосування F-16, що знаходиться на озброєнні з 1979 року, а F/A-18 ВМС США був вперше переданий у війська в 1978 році.

Ці старі літаки також складають основу ВПС багатьох азіатських і європейських країн-союзниць поряд з більш сучасними винищувачами типу французького Rafale і Eurofighter.

Росія планує прийняти на озброєння свій перший винищувач-невидимку Т-50 у 2018 році. Цей двомоторний літак повинен стати високоманевренною машиною, оснащеною найсучаснішою електронікою, що дозволяє виявляти противника на великій відстані.

Між тим, Москва направила свої нові бойові літаки, такі як бомбардувальник Су-34 і винищувач Су-35, в Сирію. Отримати коментарі на цю тему в російському Міністерстві оборони не вдалося.

Китай здавна робить ставку на російські моделі, або використовуючи більш старі конструкції, або створюючи нові ліцензії. Ситуація починає змінюватися з появою нових проектів. ВПС КНР "швидко ліквідують відставання від західної авіації з широкого кола бойових і технічних характеристик", заявив у цьому році Пентагон у своєму щорічному аналізі китайської армії.

Китайський J-20, який нагадує американський F-22, почав польоти в 2011 році, хоча на озброєння ця машина не прийнята досі. Рік потому Пекін приступив до льотних випробувань FC-31, зовні схожого на американський F-35.

Китайське Міністерство оборони у своїй відповіді на доповідь Пентагону, висловило "різке невдоволення і рішучий протест", звинувативши США в "неналежних коментарях" з низки питань, у тому числі і про розробку зброї в КНР.

США до цих пір володіють перевагою, маючи діючі літаки, які здатні ухилятися від РЛС супротивника. Між тим, Росія і Китай такі машини поки тільки розробляють. Але занепокоєння викликають не тільки нові літаки.

Китай і Росія беруть на озброєння більш сучасні зенітно-ракетні комплекси. Як заявляє Москва, нова система С-400 може збивати літаки супротивника на відстані до 380 кілометрів, що вдвічі більше, ніж раніше.

У серпні російське Міністерство оборони оголосило про розгортання даного комплексу у приєднаному Криму, незважаючи на ескалацію напруженості з Україною. Москва також має намір продавати свої нові системи ППО за кордон.

"Це дуже серйозно ускладнює проведення будь-яких військових операцій", — сказав генерал-лейтенант ВПС США у відставці Девід Дептула (David Deptula).

Китай у цьому році розмістив свої зенітно-ракетні комплекси HQ-9 на Парасельських островів у Південно-Китайському морі, на які також претендує В'єтнам.

Для протидії цим загрозам ВПС США у своєму нещодавньому аналізі бойових потреб порекомендували взяти на озброєння ракети великої дальності або іншу зброю, яка дозволяє чинним літакам наносити удари по цілях, перебуваючи за межами досяжності оборонних засобів противника.

Як заявив у липні на авіашоу в Англії генерал Герберт Карлайл (Herbert J. Carlisle), що очолює авіаційне бойове командування ВПС США, зараз вже ведеться робота зі створення нових літаків з метою випуску до 2030 року модернізованої моделі.

У травні ВМС США приступили до розрахованого на півтора роки аналізу з питання заміни свого багатоцільового літака F/A-18E/F Super Hornet. Прийняти новий зразок озброєння планується приблизно в 2035 році.

Пентагон поки не визначився остаточно з тим, що він хоче від нового літака. Але такі виробники, як Boeing Co., Lockheed Martin Corp. і Northrop Grumman Corp., вже почали поширювати футуристичні картинки такої машини. BAE Systems заявляє, що у неї є невелика група інженерів, яка займається тими ж самими питаннями в інтересах Великої Британії. Про це повідомив виконавчий директор військового підрозділу цієї британської компанії з виробництва озброєнь Кріс Бордман (Chris Boardman).

Деякі американські законодавці і фахівці закликають ВПС відновити виробництво винищувача F-22, яке було припинено в 2012 році, встановивши на ньому нову електроніку, що дозволяє ефективно протидіяти засобам ППО супротивника, які постійно вдосконалюються.

Європейські міністерства оборони, у тому числі британське, нещодавно приступили до розгляду концепції нового бойового літака, повідомив Дуглас Баррі (Douglas Barrie), який працює старшим науковим співробітником з питань військового авіабудування в лондонському Міжнародному інституті стратегічних досліджень. Він пояснив це "агресивністю Росії у Східній Європі" і тим, що вона купує все більш досконалі бойові літаки.

Міністерство оборони Великої Британії повідомило про свої плани зі створення низки нових зразків "більш зрілої" техніки у взаємодії з США і Францією. Воно закуповує F-35, але одночасно з цим проводить власну роботу.

Німеччині теж потрібен новий бойовий літак на зміну Tornado, який був створений спільно з Італією і Британією та надійшов на озброєння люфтваффе 37 років тому.

За даними минулорічної доповіді німецького Міністерства оборони, Берлін розглядає пілотований і безпілотний варіанти. Прес-секретар міністерства сказала, що необхідні характеристики поки тільки аналізуються, як і майбутня картина загроз.

Париж працює над новими концепціями спільно з Британією, але крім цього планує модернізувати свій літак Rafale, щоб він відповідав новим загрозам. Про це розповіла прес-секретар французького Міністерства оборони.

Україна відводить з лінії фронту танки Abrams. Associated Press пояснила, що з ними не так

п’ятниця, 26 квітень 2024, 9:23

Українські війська відвели американські танки Abrams M1A1 від лінії фронту, оскільки з ними стало складно працювати. Про це пише Associated Press з посиланням на свої джерела. За словами журналістів, у всьому винні російські безпілотники, які повсюдно ...

"Як тільки Су-34 взятий на приціл, він буде приречений": Експерт озвучив формулу знищення російської авіації

п’ятниця, 26 квітень 2024, 9:14

На думку військового експерта, полковника запасу ЗСУ Петра Черника, керовані авіабомби, якими росіяни закидують прифронтові регіони, швидко перестануть бути проблемою, як тільки Україна отримає винищувачі F-16. Про це пише "24 канал", передають Патріот...