Лукашенко: "Глава ФСБ РФ порушив міждержавну угоду між Білоруссю і Росією про державний кордон"

Президент Білорусі натякнув на "різні думки" у керівництві РФ, про які він довідався під Путіна.

О.Лукашенко. Фото: РИА Новости.

Президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що глава ФСБ Росії "одним розчерком пера" перекреслив міждержавну угоду між Білоруссю і РФ щодо кордону. Про це Олександр Лукашенко розповів журналістам в п'ятницю, 3 лютого, під час великої прес-конференції в Мінську, передають Патріоти України з посиланням на Інтерфакс.

"Існують міждержавні договори і угоди, і один якийсь міністр, нехай навіть сильний, фсбшник і так далі, одним розчерком пера поставив хрест на всіх домовленостях, видавши свій наказ - 801, 802, 803. Я називаю навіть номери цих наказів", - сказав О.Лукашенко.

Глава Білорусі підкреслив, що його країна "жодного (міждержавного з РФ) договору не порушила".

"Росія штурхає їх у хвіст і в гриву", - зазначив О.Лукашенко.

Він заявив, що російсько-білоруські відносини переживають кризу, а одна з причин цього - певні сили в керівництві РФ, чиї дії розходяться з позицією глави держави.

"Дійсно, там (у Росії) різні сили. На жаль, вони сьогодні різні і в керівництві країни. І, що дуже погано, деякі речі розходяться з думкою і рішеннями самого президента", - сказав О.Лукашенко.

Говорячи про відносини з Росією, глава Білорусі зазначив: "Останнім часом ситуація розвивається недобре. Але ще раз підкреслюю: сили там різні. І він, президент (Володимир Путін), прямо мені каже:"Ти не звертай уваги. Те, що ти мені сказав, я навіть цього не знаю, у нас настільки цей спектр ... "Чи знає, не знає, щось, напевно, знає, але не наважився сказати і т.д.".

Як стало відомо, 1 лютого директор Федеральної служби безпеки Росії Олександр Бортніков підписав наказ, який встановлює прикордонну зону на кордонах Смоленської, Псковської і Брянської областей з Білоруссю.

Регіональні управління ФСБ повинні будуть встановити місця та час для в'їзду і проходу осіб, а також транспортних засобів в прикордонну зону, організувати установку попереджувальних знаків. Раніше прикордонної зони на кордонах суб'єктів РФ з Білоруссю не було. У 1995 році прикордонний контроль на російсько-білоруському кордоні був скасований у зв'язку з підписанням договору про дружбу, добросусідство і співробітництво між РФ і Республікою Білорусь.

Даний захід став кроком у відповідь на підписаний Лукашенко 9 січня указ про встановлення безвізового порядку в'їзду і виїзду іноземних громадян. При цьому було встановлено, що указ вступить в силу через місяць після офіційного опублікування.

Документом встановлюється безвізовий порядок в'їзду до Білорусі на термін не більше п'яти діб при в'їзді через пункт пропуску через державний кордон "Національний аеропорт Мінськ" для громадян 80 держав. Указ поширюється на 39 країн Європи, включаючи весь Євросоюз, а також Бразилію, Індонезію, США, Японію та інші держави.

Ворог посилює натиск: На кордоні Часового Яру йдуть бойові дії

четвер, 2 травень 2024, 16:23

Бойові дії дійшли до межі міста Часів Яр Донецької області. У місті залишається майже 700 осіб. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на начальника Часовоярської міської військової адміністрації Сергія Чауса в ефірі телемарафону, передають Патріот...

"Занадто багато всього": Війна закінчиться, коли Путін зрозуміє, що не зможе виграти, - американський генерал

четвер, 2 травень 2024, 15:50

Війна в Україні закінчиться тоді, коли Путін зрозуміє, що не може перемогти. Для цього західні партнери мають об'єднати всі можливі зусилля у допомозі нашій державі. Про це заявив американський генерал Бен Ходжес, передають Патріоти України. "Тому ми п...