"Литва не хоче, щоб Росія її знову окупувала": Грібаускайте оголосила рішучий план дій

При цьому вона закликала Німеччину до європейського лідерства у військовій сфері.

Ілюстрація: ЖЖ

Президент Литви Даля Грібаускайте заявила, що її країна не хоче бути знову окупованій Росією. Про це вона сказала в інтерв'ю німецькому агентству dpa, текст якого наводить видання Sudwest Presse, повідомляють Патріоти України.

За її словами, для Литви досвід історичних взаємин з Росією є критичним. "На початку Другої світової війни ми були окуповані Росією. Ми не хочемо бути окуповані цим же сусідом знову", – сказала Грібаускайте.

При цьому вона закликала Німеччину до європейського лідерства у військовій сфері. "Я думаю, що для Німеччини прийшов час більше вірити в себе, не оглядатися на минуле і не шукати історичних сентиментів", – заявила Грібаускайте.

За її словами, тільки така велика і економічно сильна країна, як Німеччина, може взяти на себе додаткову політичну і військову відповідальність, яка зараз так потрібна Європі. "Це нова ера, нова ера з новими викликами для Європи, необхідністю захищати себе", – сказала президент Литви.

Нагадаємо, Даля Грібаускайте раніше заявила, що загрози в сфері міжнародної безпеки не знизилися, тому від додаткових заходів безпеки потрібно перейти до стримування РФ реальною військовою силою.

Після довгої паузи Росія вивела ракетоносії в Чорне море

п’ятниця, 26 квітень 2024, 23:29

Російські війська вивели на бойове чергування у Чорне море два підводні ракетоносії із вісьмома ракетами Калібр. Про це повідомила пресслужба Сил оборони півдня в п'ятницю, 26 квітня. "Після доволі довгої паузи ворог вивів на бойове чергування в Чорне ...

План зробити це "якнайшвидше": Бельгія обіцяє прискорити передачу Україні своїх F-16

п’ятниця, 26 квітень 2024, 23:24

Раніше повідомлялося, що Бельгія передасть Україні F-16 до 2025 року. Влада Бельгії вирішила передати Україні винищувачі F-16 вже у 2024 році, хоча точні терміни поки що невідомі. Про це на спільній прес-конференції заявили прем'єр Бельгії Александер Д...