Має нетипово високий голос: 11 фактів про офіцера ГРУ РФ, головного фігуранта справи про збитий Боїнг MH17

За даними джерел The Insider та Bellingcat, Олег Іванніков повернувся із Донбасу до Росії у 2015 році.
До того, як потрапити на Донбас, офіцер ГРУ РФ Іванніков був "міністром оборони" Південної Осетії. Фото: НВ.

25 травня дослідницька група Bellingcat та російське видання The Insider оприлюднили результати розслідування про ключового фігуранта справи про збитий Боїнг MH17 - офіцера головного розвідувального управління Російської Федерації Олега Володимировича Іваннікова з позивним Оріон. Видання НВ наводить 11 фактів про нього, із якими Патріоти України пропонують вам ознайомитися.

1. Іваннікова вдалося ідентифікувати за кількома номерами телефону і нетиповим високим голосом. Bellingcat та The Insider змогли дізнатися домашній телефон офіцера ГРУ і записати його голос, який порівняли із записом перехоплених Службою безпеки України переговорів.

2. Розслідувачі знайшли в офіційних базах даних співробітника Міноборони РФ Олега Володимировича Іваннікова. Згідно з розміщеною там інформацією, він народився 2 квітня 1967 року і живе у Москві. Їм вдалося також знайти кілька його фотографій.

3. Олег Іванніков народився у Німецькій демократичній республіці в родині військового. Навчався спочатку в Київському вищому військовому авіаційному інженерному училищі, а потім у Московському авіаційному інституті на ракетно-балістичному факультеті. Закінчивши навчання, він жив у Ростові-на-Дону щонайменше до 2003 року.

4. У 2004 році, коли загострилися відносини Грузії з її сепаратистським регіоном Південною Осетією, Іванніков поїхав до Південної Осетії під іменем Андрій Іванович Лаптєв. Спочатку він був там головою "Ради безпеки", потім - у 2006 році - став "головою Міноборони" Південної Осетії. На початку березня 2008 року, за кілька місяців до того, як Росія напала на Грузію, Іванніков-Лаптєв отримав звання генерал-лейтенанта, пішов з посади "міністра" і переїхав до Москви.

5. The Insider зазначає, що навіть граючи роль "міністра", Лаптєв уникав ситуацій, коли його обличчя або голос з'являлися у пресі.

6. Після переїзду до Москви Іванніков написав дисертацію під назвою Комплексний характер інформаційної війни на Кавказі: соціально-філософські аспекти, яку захистив у 2008 році у Південному федеральному університеті Ростова-на-Дону.

7. Навіть після переїзду Іванніков зберіг зв'язки з Південною Осетією. Так, за даними Bellingcat, у 2013 році він перетинав кордон з нею на автомобілі, зареєстрованому на ФСБ РФ.

8. На схід України Іванніков вирушив у 2014 році. Там він керував нелегальною приватною військової корпорацією Вагнер і, за даними джерела The Insider та Bellingcat, безпосередньо віддавав накази її засновнику Дмитру Уткіну.

9. Відповідно до перехоплених переговорів, Іванніков на Донбасі керував оперативними воєнними діями на місцях. Сам він отримував вказівки від російського генерала Ткачова, який як правило перебував на території РФ.

10. 14 липня 2014 року між Олегом Бугровим, який на той момент був "заступником міністра оборони "ЛНР"", і якимсь Андрієм Івановичем із позивним Оріон відбулася телефонна розмова. Під час цієї розмови Оріон, зокрема, говорить "вже пару днів залишилося, у нас вже є Бук". 17 липня Бук під номером 332, що належить 53-й зенітно-ракетній бригаді (що базується в Курську), перетнув український кордон і опинився на території, контрольованій бойовиками.

О 16:20 пострілом з цього Бука з поля, розташованого на південь від населеного пункту Сніжне (на той момент - територія, підконтрольна терористам) був збитий пасажирський Боїнг MH17. Загинули 298 людей.

11. За даними джерел The Insider та Bellingcat, Іванніков повернувся до Росії у 2015 році. Де він перебуває зараз, розслідувачам дізнатися не вдалося.

Можуть бути встановлені на F-16 чи навіть радянські літаки: Британія вперше передасть Україні високоточні авіабомби з лазерним наведенням

середа, 24 квітень 2024, 13:19

Великобританія передасть Україні бомби з лазерним наведенням Paveway IV у рамках останнього пакету військової допомоги. Про це пише The Тelegraph, передають Патріоти України. Бомби можуть бути встановлені або на американські винищувачі F-16, які мають ...

"Просто щоб подивитися, що в ній, в біса, написано": Байден зізнався, що "майже хотів" купити "Біблію Трампа"

середа, 24 квітень 2024, 12:53

У вівторок, 23 квітня, президент США Джо Байден висміяв колишнього президента Дональда Трампа за торгівлю «єдиної схваленої» Біблії. З такою промовою він виступив під час візиту до штату Флорида. Про це повідомляє The Hill, передають Патріоти України. ...