Між російською владою та олігархом виник конфлікт на базі громадянства

Справжньою причиною виникнення конфлікту між олігархом Костянтином Григоришиним і російською владою є не його податкова заборгованість, а бажання отримати українське громадянство заради отримання посади у владних колах.

Фото: http://finance.obozrevatel.com/

Про проблеми Григоришина з російською владою вперше офіційно стало відомо в квітні 2016 року, коли його адвокати винесли на розгляд Московського міського суду скаргу на звинувачення бізнесмена в порушенні законодавства Російської Федерації. На цьому ж засіданні була присутня і сторона обвинувачів, завдяки яким стала відома суть осудною олігархові провини, повідомляють Патріоти України з посиланням на Ділову столицю.

"Встановлено, що Григоришин був бенефіціарним власником ТОВ ПІК" Творення "і стовідсотково брав участь в статутному капіталі, контролював всі фінансові операції товариства. Він залучив до своєї діяльності Богатирьова, якого призначив на посаду генерального директора товариства. Слідство вважає, що Григоришин спільно зі своїм партнером не сплатив податки на суму 674 млн рублів. Вчинені ними злочинні дії підтверджуються податковим органом, яким було порушено провадження ", - заявив слідчий Андрій Пономарьов.

З боку процес виглядав так, ніби проблеми у Григоришина в Росії виникли всього кілька місяців тому. Однак насправді старт цьому процесу було дано ще в грудні 2015 року, коли на його російських підприємствах пройшли обшуки. Причини для їх поведінки озвучувалися різні. Найпопулярніша - конфлікт з оточенням президента Росії Володимира Путіна, який виник на грунті відмови Григоришина від російського громадянства на користь українського заради можливості потрапити у владу.

Джерела в групі "Енергетичний стандарт", що належить олігархові, цю версію категорично спростовують. Однак в будь-якому випадку причиною проблем Григоришина в РФ точно не були російські фіскали, оскільки від сплати податків його фірма ухилялась ще в 2009-2010 роках, тобто більше п'яти років тому.

У публічній площині недавно цей конфлікт вже перейшов у завершальну стадію: кілька тижнів тому суд Москви залишив в силі заочний арешт Григоришина, після чого той повернувся до ідеї про зміну російського громадянства на українське. До того ж, паралельно з цим він прийняв рішення згорнути бізнес в Росії.

За даними джерел, мова йде про продаж "Енергостандартом" двох своїх основних активів: ТОВ "Іскра-Турбогаз" (виробник газоперекачувальних агрегатів з Пермського краю) і "Уралелектротяжмаш" (виробник трансформаторного обладнання з Свердловської області).

З недавніх пір їх новим куратором є "лужниківська" група на чолі з Михайлом Воєводіним і Євгеном Гінером, яких в Україні знають як власників компанії VS Energy, яка контролює групу обленерго і мережу готелів Premiere Hotels.

У контексті згаданого конфлікту з російською владою рішення Григоришина продати ці підприємства виглядає вимушеним. Але не все так однозначно, адже обидва активу перебувають явно не на піку своєї форми. Наприклад, "Іскра-Турбогаз" з 2015 року перебуває в процедурі банкрутства, викликаної багаторазовим зниженням замовлень з боку "Газпрому". Однак у Григоришина є чим відшкодувати російську втрату: прямим конкурентом пермського заводу є його Сумське машинобудівне науково-виробниче об'єднання, а продукцію, аналогічну "Уралелектротяжмаш", виробляє "Запоріжтрансформатор", що також входить в "Енергетичний стандарт".

Єдине, що викликає питання в цій угоді, - це згода "лужниківця" викупити неприбуткові активи. За однією з версій, логіка дій Воєводіна обумовлена тим, що в числі його молодших бізнес-партнерів - депутат Державної думи Олександр Бабаков, який голосував у 2014 році за анексію Криму. Він є членом "Єдиної Росії" і очолює комісію Держдуми з правового забезпечення розвитку організацій оборонно-промислового комплексу РФ. Тому не виключено, що у нього є зв'язки з людьми, які можуть вирішити питання наповнення портфеля тієї ж "Іскри-Турбогазу" замовленнями "Газпрому".

Якщо не буде політичної заборони: Експерт розвповів, які цілі в Росії можна знищити ракетами ATACMS

четвер, 25 квітень 2024, 6:50

Військовий експерт Defense Express Іван Киричевський прокоментував ухвалення Сенатом США законопроєкту про допомогу Україні. За його словами, якщо пакет допомоги передбачатиме поставки Україні ракет ATACMS - їх можна буде використати для знищення пуско...

Заява спікера парламенту Вірменії щодо України викликала істерику в Москві

четвер, 25 квітень 2024, 5:58

Спікер парламенту Вірменії Ален Симонян заявив про "рішучу підтримку Єреваном територіальної цілісності України, Молдови, Грузії, Кіпру та всіх країн". У Росії стверджують, що він "перейшов усі червоні лінії", повідомляють Verelq та APA. . Виступаючи ...