Москву штовхають у прірву "гонки озброєнь": США пригрозили розірвати ще більш важливий ракетний договір з Росією

Слідом за розпадом договору про ракети середньої і меншої дальності 1987 року в сміттєву корзину може відправитися основоположний документ взаємного ядерного стримування.

Джозеф Данфорд. Фото: Рейтерс.

Система двосторонніх ядерних договорів між США і Росією, створена в процесі розвалу СРСР, продовжує тріщати по швах. Слідом за розпадом договору про ракети середньої і меншої дальності 1987 року в сміттєву корзину може відправитися основоположний документ взаємного ядерного стримування - договір про скорочення стратегічних наступальних озброєнь, передають Патріоти України.

Підписаний вперше в 1991 році, а потім продовжений і розширений в 1994-му і 2010-му, договір СНО в третій редакції (СНО-3), ймовірно, не буде продовжений після закінчення свого терміну - в 2021 році. Про це заявив глава Об'єднаного комітету начальників штабів армії США Джозеф Данфорд на конференції газети Washington Post.
За його словами, продовження договору втрачає сенс для американської сторони, якщо Росія порушує іншу ключову угоду - договір РСДМ, який заборонив Москві розробляти, випробовувати і ставити на озброєння ракети з радіусом ураження, охоплюючим країни Європи.
«Мені важко уявити, що може бути досягнуто прогресу в питанні продовження договору по СНО-3, якщо в його основі буде лежати недотримання ДРСМД», - сказав Данфорд.
Згідно СНО-3, до 2021 року Росія і США повинні мати не більше 1,5 тисячі ядерних боєзарядів і не більше 700 одиниць стратегічних носіїв.
«Було б найкраще, якби Росія (привела свої озброєння) у відповідність з ДРСМД, це стало б умовою для обговорення питань, що стосуються угод з контролю над озброєннями, в більш широкому спектрі», - завив Данфорд.
4 грудня посольство США передало в МЗС РФ офіційну ноту з повідомленням про те, що США призупинять виконання своїх зобов'язання за договором РСМД через 60 днів, якщо Росія не повернеться до дотримання його умов, повідомила офіційний представник відомства Марія Захарова.
«У цьому тексті знову відтворені звинувачення в вигляді безпідставної, нічим не підкріпленої інформації про нібито порушення російською стороною цієї угоди», - додала вона. Захарова нагадала, що Росія «неодноразово заявляла про те, що це домисли», нібито ніяких доказів, які підтверджували б цю американську позицію, так і не було представлено.

Теракт у "Крокус Сіті Холі" демонструє слабкість Путіна: У The Times описали три сценарії, які чекають на РФ

п’ятниця, 29 березень 2024, 6:27

Нещодавній теракт у торговому центрі "Крокус Сіті Хол" продемонстрував хиткість позиції російського диктатора Володимира Путіна, а також неготовність апарату безпеки Росії до відповідних викликів, передають Патріоти України з посиланням на The Times. ...

Вчасно повернувся з України щоб сходити на концерт: Внаслідок важкого поранення у Крокус Сіті Холі віддав кінці "велика шишка" ГРУ

п’ятниця, 29 березень 2024, 5:00

Полковник спецназу ГРУ Тимур Мясников, який нещодавно повернувся з війни Росії проти України, помер від поранень, отриманих внаслідок стрілянини у підмосковному концертному залі Крокус Сіті Хол, повідомляє видання Медиазона. Про смерть полковника йдеть...