На мюнхенській конференції Україну залишили в тіні Сирії та Росії - ЗМІ

Тема війни у Сирії відвернула увагу від України.

У Мюнхені розпочалася щорічна конференція з питань безпеки. Фото:http://www.dw.com/

У столиці Баварії відкрилася 52-га щорічна Мюнхенська конференція з питань безпеки. Головними її темами стали війна в Сирії та потік біженців до Європи. Україна відсунута на другий план. Так сталося, що вона відкрилася в п'ятницю, 12 лютого, рівно через рік після підписання Мінських угод по Україні (Мінськ-2). Але ніхто з перших виступаючих про це не згадав. Про українську кризу говорили побіжно. Про це пише DW, передають Патріоти України.

Відкриваючи конференцію, її глава, німецький дипломат Вольфґанґ Ішинґер, зробив акцент на двох проблемах: війні в Сирії та нескінченному потоці біженців і мігрантів з Близького Сходу і Африки, що загрожує розхитати Європу. Він зазначив, що ситуація в світі - найгірша з часів закінчення "холодної війни" і закликав до діалогу.

Україна не чекає на прорив

У тому, що Україна явно не серед пріоритетів можна було переконатися, зазирнувши в газету The Security Times - спеціальне видання конференції. У ній експерти і політики представляють своє бачення актуальних проблем світової безпеки. Стаття про Україну надрукована на сьомий сторінці.

Її автор, колишній посол США в Києві Стівен Пайфер, пропонує продовжувати чинити тиск на учасників конфлікту щодо виконання умов Мінська-2, водночас розуміючи, що дотримання всіх умов - малоймовірно. Впадає в очі, що статтю про Україну написав американський, а не український експерт. У той час, як, наприклад, про роль Росії розмірковує глава Московського Центру Карнегі Дмитро Тренін.

Однак говорити про те, що в Мюнхені вважали за краще забути про Україну, було б неправильно. Вранці в суботу в баварській столиці пройде зустріч "нормандської четвірки" - міністрів закордонних справ України, Росії, Німеччини та дипломатичного представника Франції, де нещодавно змінився глава МЗС.

Утім, прориву не очікується, дав зрозуміти DW міністр закордонних справ України Павло Клімкін. Крім того, в суботу на конференції виступатиме президент України Петро Порошенко, який візьме участь у подіумній дискусії разом з колегами з Польщі, Фінляндії та Литви.

Публічних дискусій за участю українських і російських політиків не заплановано. Можливо, організатори конференції вважають, що це призвело б до словесної конфронтації, тоді як головна мета Мюнхена, про що постійно говорить Ішинґер, - деескалація.

Нарешті, про Україну та її проблеми напевно говоритимуть у кулуарах Мюнхенської конференції. Закулісна дипломатія - одна з її особливостей. У будь-якому випадку, українських представників тут на цей раз чимало: мер Києва Кличко, одеський губернатор Саакашвілі, колишній міністр економіки Абромавичус.

Прем'єра для Медведєва

Одним з головних ньюсмейкерів конференції обіцяє стати Росія. Інтерес до її позиції і так був великий на тлі дедалі активнішої участі збройних сил РФ у війні в Сирії на боці урядових військ. Це - одна з причин, чому в цьому році в Мюнхені хотіли бачити президента Володимира Путіна.

Але він відхилив запрошення, організувавши прем'єру для російського прем'єра. Дмитро Медведєв бере участь у Мюнхенській конференції вперше. В інтерв'ю газеті ділових кіл Handelsblatt, опублікованому в день відкриття конференції, Медведєв дав зрозуміти, що Росія готова до діалогу з Заходом, але очікує від нього першого кроку - скасування санкцій.

Крім Медведєва, який відкриє конференцію в суботу, на ній виступить глава російського МЗС Сергій Лавров - традиційний гість в Мюнхені. Торік у Лаврова тут відбулася неприємна для дипломата прем'єра - під час його виступу в залі лунав сміх. Так деякі політики та експерти відреагували на слова міністра про російське бачення українського конфлікту.

Двоїсте ставлення до Росії

На цей раз ставлення до Росії - особливо неоднозначне. З одного боку, багато хто розуміє, що без Москви вирішити сирійську проблему і багато інших не вдасться. Але з іншого, в світлі останніх російських бомбардувань і ситуації в сирійському місті Алеппо, де урядові війська тіснять сили опозиції, ставлення в Німеччині до Росії різко погіршилось.

Найтиражніша газета Bild у незвично жорсткому коментарі напередодні конференції закликала зайняти тверду позицію по відношенню до Росії і подумати про посилення санкцій - цього разу через Сирію.

Міністр оборони ФРН Урсула фон дер Ляєн назвала дії Росії в сирійському конфлікті "цинічними". У своєму виступі в Мюнхені міністр теж зробила випад у бік Москви. "Той, хто дійсно хоче миру, не стане чекати кілька тижнів", - сказала фон дер Ляєн.

Вона натякнула на початкову російську пропозицію про припинення вогню в Сирії з 1 березня. У Мюнхені напередодні конференції учасники так званої контактної групи щодо Сирії домовилися про припинення вогню протягом тижня.

Збиває навіть балістичні ракети: Що відомо про Aster 30, які Франція передає Україні

четвер, 25 квітень 2024, 2:35

До нового пакета військової допомоги Україні від Франції мають увійти зенітні керовані ракети Aster 30, які використовують для систем протиповітряної оборони Mamba SAMP-T. Ці комплекси здатні боротися як з авіацією, так і з крилатими та протирадіолокац...