На порозі війни: У газових відносинах Білорусі та Росії настає точка неповернення

Білоруська дочка "Газпрому" - "Газпром трансгаз Білорусь" 3 травня подала в міжнародний арбітраж при Білоруській торгово-промисловій палаті позов до місцевих газорозподільних компаній Білорусі.

У газових відносинах Білорусі та Росії настає точка неповернення. Фото: news.tut.by.

Між Росією і Білоруссю назріває конфлікт у газовій сфері, пишуть Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

Білоруська дочка Газпрому - "Газпром трансгаз Білорусь" 3 травня подала в міжнародний арбітраж при Білоруській торгово-промисловій палаті позов до місцевих газорозподільних компаній, оскільки вони з 1 січня недоплачують за газ в порівнянні з контрактною ціною.

За даними ЗМІ, мова йде про компанії держконцерну "Белтопгаз". У "Газпромі" від коментарів відмовилися, "Белтопгаз" також не відповів на запитання.

Перший віце-прем'єр Білорусі Володимир Семашко підтвердив подання позову, назвавши це "відносинами господарюючих суб'єктів", в які влада не має наміру втручатися. При цьому він заявив: "Ми маємо підстави вважати, що з 1 січня наші суб'єкти господарювання можуть мати більш низьку ціну, ніж пропонує" Газпром трансгаз Білорусь".

Зараз контрактна ціна становить $132 за 1 тис. куб м. За угодою від 2011 року вона розраховується в доларах як сума тарифу на газ у Ямало-Ненецькому АТ (близько $36 за 1 тис. куб. м за курсом на 1 січня), вартості транспортування до Білорусі (близько $90 за 1 тис. куб. м) і зберігання газу в російських ПСГ (близько $6 за 1 тис. куб. м).

Мінськ більше півроку веде переговори з "Газпромом" і владою РФ про зниження ціни. Основний аргумент в тому, що Росія, згідно з міжурядовою угодою, повинна була ще до 2015 року перейти на рівнодохідні з експортом ціни на газ, а тепер, коли ціни "Газпрому" в Європі різко впали, на вартості газу для Білорусі це мало позначилося (на насправді ціна дещо скоротилася, склавши в середньому $168 за 1 тис. куб. м в 2014 році і $142,4 - у 2015 році в основному за рахунок девальвації рубля). Але основна складова тарифу (транспортування і зберігання) зафіксована в доларах.

Стратегію недоплати Мінськ використовував ще в 2010 році. Тоді "Газпром" урізав поставки 21-23 червня, причому в один з днів скорочення досягало 60% від плану. У відповідь Мінськ погрожував перекрити транзит по газопроводу Ямал-Європа. Тоді сторони зійшлися на тому, що Білорусь погасить борг $190 млн, а "Газпром" погодився на різке зростання плати за транзит. Рік по тому Мінськ продав "Газпрому" 50% в "Белтрансгазі", отримавши $2,5 млрд і суттєву знижку на газ, а "Газпром" взяв під контроль транзит в обхід України.

Якщо завтра війна: У The Economist оцінили, чи готові молоді європейці захищати свої держави

п’ятниця, 19 квітень 2024, 11:22

На Заході вже багато років існувала тенденція відмови від строкової служби та зменшення особового складу в армії, передають Патріоти України. У більшості європейських країн наразі існує лише служба за контрактом, адже після завершення Другої світової...

Ситуація складна: Тривають бої за електричну підстанцію в Очеретиному, - Deep State

п’ятниця, 19 квітень 2024, 10:54

Мапу воєнних дій оновлено.Про це інформує Deep State, передають Патріоти України. Ворог просунувся в Новокалиновому. Тривають бої за електричну підстанцію в Очеретиному. . "Ми вдень писали, що ворога було відкинуто з підстанції, проте стало відомо, що...