На противагу Кремлю: У Чечні створена незалежна від Москви армія, - Яшин

Маючи незалежну від Кремля армію, Кадиров проводить свою зовнішню політику, а в Чечні встановлена ​​своя ідеологія - місцевий націоналізм, культ особистості Кадирова та "квазіісламізм".

Кадиров створив у Чечні незалежну армію, яка не підпорядковується Кремлю. Ілюстрація:dt.ua

У Чечні створена незалежна від Кремля армія Рамзана Кадирова, яка добре оснащена і натренована. Про це пише в своїй доповіді «Загроза національній безпеці» заступник голови партії ПАРНАС Ілля Яшин, повідомляють Патріоти України з посиланням на телеканал Дождь.

У доповіді, як стверджується, вперше опублікована фотографія Рамзана Кадирова з терористом Доку Умаровим. Крім того, Яшин ознайомився з протоколами допиту колишнього охоронця Іси Ямадаєва - Хаважі Юсупова, який вчинив замах на Ямадаєва. Як випливає зі слів Юсупова, які наводяться в доповіді, Кадиров його завербував.

У грудні 2014 року Кадиров провів у Грозному огляд підконтрольних йому збройних частин, йдеться в доповіді. «Ядро силових структур Чечні - це колишні сепаратисти, які були амністовані за рішенням глави республіки», - сказано в документі. Збройні формування, які входять до складу МВС Росії, насправді лояльніші тільки голові Чечні, вважає Яшин.

Він додає, що особливу роль в силових структурах Чечні відіграє спецназ, підготовкою бійців якого займається колишній офіцер спецпідрозділу «Альфа» Данило Мартинов. Чеченські силовики брали участь в конфлікті на сході України, пише Яшин: для цього був створений батальйон «Смерть» з ветеранів силових структур Чечні.

У доповіді говориться, що в Чечні створені незалежна від федеральної влади армія та інші силові структури, Кадиров проводить свою зовнішню політику, а в Чечні встановлена своя ідеологія - місцевий націоналізм, культ особистості Кадирова і «квазіісламізм». «Чечня стала майже самостійною державою», - стверджує Яшин, уточнюючи, що тільки «гроші російські». У доповіді також наводяться слова політолога Дмитра Орєшкіна, який вважає, що «Кадиров зумів замкнути проблеми на себе, але натомість зажадав і отримав величезні повноваження».

Окремий розділ доповіді присвячений тому, що Чечня залишається важливим постачальником бойовиків для терористичних організацій. За словами самого Кадирова, на які посилається Яшин, в рядах ІДІЛ воюють більше 500 вихідців з Чечні.

Яшин вважає, що «насаджуваний Кадировим пріоритет ісламських традицій над принципами світської держави дає свої плоди». На його думку, «глава Чечні не просто відстоює чільну роль мусульманської релігії, але також часто виправдовує насильство». В ІДІЛ, пише Яшин, йдуть навіть родичі чеченських чиновників, наприклад, в 2013 році до бойовиків угруповання приєдналася дочка глави чеченського управління ФМС.

Заступництвом Кадирова, як стверджує Яшин, користуються злочинні угруповання, сформовані чеченськими бандитами. У 2011 році, нагадує автор доповіді, в Москві заарештували кримінального авторитета Хаджімурата Гакаєва.

Його угруповання займалося здирництвом та шахрайством, звинувачення йому висунули за спробу рейдерського захоплення одного з будинків Російської академії наук. Глава Чечні став на його захист. Також з 2012 року нібито відомо про «охорону» Кадирова, яка розташовується в «Президент готелі», сказано в доповіді.

Керує охороною, як стверджується, офіцер власної безпеки МВС Чечні Зелімхан Ісраїлов. У 2012 році група «кадирівців» на чолі з Ісраїловим була арештована в Москві за підозрою у викраденні людини. Розслідування на особистий контроль взяв голова Слідчого комітету Олександр Бастрикін. Пізніше кримінальна справа була припинена.

ЗСУ успішно полюють на російські "Буки": Стало відомо, скільки противник втратив за місяць

неділя, 5 травень 2024, 10:56

Українські захисники розпочали своєрідне полювання на російські зенітні комплекси "Бук". Лише за останній місяць бійцям Сил оборони вдалося знищити щонайменше шість комплексів цього типу, тож окупанти втрачають на фронті більше систем ППО, ніж можуть в...

Новий злочин ворога, ще й на Великдень: Окупанти вгатили по Одещині "Іскандером" - є пошкодження та потерпілі

неділя, 5 травень 2024, 10:54

Окупаційні війська Росії протягом минулої доби здійснили ракетний удар по Одещині крилатими ракетами, імовірно "Іскандер-К". Про це повідомили Сили оборони півдня, передають Патріоти України. Відомо, що внаслідок удару поранено чотири особи, пошкодже...