На російсько-саудівському нафтовому фронті війна переходить у стадію загострення, - American Thinker

Росія стала головним експортером нафти в Китай, обігнавши Саудівську Аравію, а нафтова компанія Saudi Aramco оголосила, що вона знизить офіційні ціни для всіх своїх американських і азіатських клієнтів.

Володимир Путін з шейхом Мухаммедом бен Зайдом ан-Нагаяном. Фото: strategy-links.com.

Обстановка на нафтових ринках змінюється: сайт Trade Arabia повідомляє, що Росія стала головним експортером нафти в Китай, обігнавши Саудівську Аравію, повідомляють Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

Як показала опублікована у вівторок митна інформація, обсяг поставок в Китай нафти з Росії перевищив обсяг поставок із Саудівської Аравії. Найбільший в світі виробник нафти випереджає найбільшого в світі експортера нафти на китайському ринку вже третій місяць поспіль.

І Росія, і Саудівська Аравія вважають азіатський нафтовий ринок пріоритетним напрямком, проте дрібні незалежні китайські нафтопереробні заводи (так звані «чайники») вважають за краще низькосірчисту нафту з Росії в зв'язку з меншими обсягами поставок і близькістю родовищ до НПЗ. Високосірчиста нафта з Саудівської Аравії та Іраку менше підходить для «чайників» як через великі обсяги поставок, так і через те, що вона зазвичай поставляється за довгостроковими контрактами. Китай заохочує співпрацю «чайників» з Росією, видаючи в прискореному порядку незалежним нафтопереробним заводам ліцензії і квоти на імпорт сирої нафти.

Тим часом, нафтова компанія Saudi Aramco в четвер оголосила, що вона знизить офіційні ціни для всіх своїх американських і азіатських клієнтів.

«Належна державі Saudi Arabian Oil Co знизила офіційну продажну ціну на нафту марки Arab Light для Азії на 40 центів. Таким чином, премія скоротиться до 20 центів за барель вище регіонального рівня. Рішення Саудівської Аравії зменшити офіційну продажну ціну посилить конкуренцію з такими суперниками, як Росія і Об'єднані Арабські Емірати. Ці країни, що експортують аналогічними марками нафти, також прагнуть збільшити свою частку ринку в Азії, головному нафтопереробному регіоні світу».

Чи зменшить зниження продажної ціни і без того знижені доходи королівства, зараз сказати важко, так як Саудівська Аравія всерйоз налаштована розширити свою присутність на азіатському ринку за допомогою прямої конкуренції з росіянами.

«Королівство, між тим, почало у відповідь продавати більше нафти, збільшивши видобуток на одному зі своїх родовищ. На думку трейдерів, цей крок може чинити тиск на конкурентів - зокрема, на Об'єднані Арабські Емірати (ОАЕ) і на Росію - і збити ціни в Азії».

Іншими словами, Саудівська Аравія не має наміру без опору миритися з посиленням російських позицій в Азії. Йдеться про ринок, на якому королівство звикло переважати, і воно не залишить виклик без відповіді.

Нагадаємо, глава державної нафтовидобувної компанії Saudi Arabian Oil Co. (Saudi Aramco) Амін Нассер офіційно оголосив в травні, що Саудівська Аравія планує істотно збільшити видобуток в 2016 році і посилити свою присутність на світовому ринку.


Заслужили на премію Дарвіна: На Херсонщині росіяни на моторці підірвались на своїй ж міні (відео)

четвер, 28 березень 2024, 10:45

На лівобережжі Херсонської області окупанти на моторці підірвались на протичовній міні. Її встановили вони ж, передають Патріоти України. "При спробі окупантів встановити протичовнову міну, їх моторку знесло течією на таку ж міну, встановлену раніше", ...

Тактика стала "гнучкою": Росія перехопила ініціативу на фронті, але ЗСУ демонструють "стійку оборону", - німецький генерал

четвер, 28 березень 2024, 9:57

Глава ситуаційного центру по Україні при міністерстві оборони Німеччини генерал-майор Крістіан Фройдінг оцінив поточну ситуацію на фронті, вказавши, що росіяни перехопили ініціативу на суші та в повітрі, однак українські сили демонструють "стійку та ст...