"Нам потрібне юридично зобов'язувальне рішення": Уряд Нідерландів зажадав від ЄС гарантій щодо асоціації України

Нідерланди - єдина держава - член Євросоюзу, яка не ратифікувала Угоду про асоціацію України і ЄС.

Марк Рютте. Фото: РБК.

Прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте попросив лідерів Європейського Союзу надати "юридично зобов'язувальні" гарантії, що побоювання його країни щодо Угоди про асоціацію ЄС і України буде враховано. Про це він заявив після саміту лідерів ЄС у Брюсселі у вівторок, передають Патріоти України з посиланням на Reuters.

"Нам потрібне юридично зобов'язувальне рішення, яке вирішить всі суперечки в Нідерландах, що призвели до референдуму", - сказав Рютте. "У якій воно буде формі, я поки що не знаю. Можливо, ми змінимо текст або ж знайдемо таке рішення, яке не потребуватиме змін у тексті Угоди про асоціацію. Я ще не знаю", - пояснив прем'єр-міністр.

Якщо я не зможу домогтися цього, ми не будемо підписувати документ", - додав Рютте. Одним з виходів із ситуації може стати декларація, підписана лідерами ЄС, про те, що УА з Україною не дає "ніяких підстав" для членства в Євросоюзі, повідомили два дипломати Reuters після переговорів.

Від уряду Нідерландів очікували більш докладних пропозицій щодо УА до саміту ЄС. Лідери Євросоюзу повернуться до цього питання восени. Нідерланди - єдина держава - член Євросоюзу, яка не ратифікувала Угоду про асоціацію України і ЄС. У квітні цього року в країні відбувся референдум, за підсумками якого 61% голландців виступили проти ратифікації.

Очільник Міноборони США звернувся з пропозицією до країн, які мають Patriot

вівторок, 30 квітень 2024, 22:02

Міністр оборони Сполучених Штатів Ллойд Остін звертався до партнерів США із закликом передавати системи протиповітряної оборони Patriot Україні. Про це він розповів, виступаючи на засіданні Комітету збройних сил Палати представників, передають Патріоти...

Через кримінальну справу проти неї в Україні: Росія відмовила в громадянстві колаборантці з Києва

вівторок, 30 квітень 2024, 21:22

Колаборантці з Києва, яка виїхала на територію країни-агресора РФ, відмовили в російському громадянстві. Причина відмови — кримінальна справа проти жінки в Україні за підтримку вторгнення РФ. Про це повідомляють російські ЗМІ, передають Патріоти Україн...