Не Донбас: Аналітик Atlantic Council розповів про головну гарячу точку України в 2019-му році

Ключові питання в 2019 році будуть так чи інакше стосуватися окупованого Криму - знову стануть актуальними дефіцит прісної води на півострові і нестабільність Керченського моста.

Головною проблемою РФ та України у 2019-му стане Крим? Ілюстрація: соцмережі.

Конфлікт України з РФ в 2019 році переміститься до адміністративного кордону з анексованим Кримом, а попередження про можливе застосування Росією хімічної зброї на Донбасі не буде виправдано. Про це в коментарі ЗМІ розповів аналітик Atlantic Council Андерс Аслунд, передають Патріоти України.

За його словами, ключові питання в 2019 році будуть так чи інакше стосуватися окупованого Криму - знову стануть актуальними дефіцит прісної води на півострові і нестабільність Керченського моста.
Також не виключено зростання напруженості в Азовському морі. «Там варто очікувати ескалації і зростання напруги, тому що це (Керченський міст, - ред.) Дуже престижний для Росії проект. Якщо там виправдаються, скажімо, новини про те, що нібито там є інженерні, геологічні проблеми з Керченським мостом і РФ не зможе вирішити питання води для Криму, то це все може призвести до ескалації навколо Криму», - пояснив Аслунд.
За його словами, президентські вибори в Україні покажуть, чи буде Росія зацікавлена в рішенні питання на Донбасі, адже зміна влади в Україні може стати зручним приводом для Путіна, щоб прийти до якогось прогресу: обміну військовополоненими або зупинці військових дій.
У той же час, згідно з висновками аналітика, прогрес у відносинах з РФ реальний і при нині діючій владі. «Досягти прогресу можна і за умови того, що Порошенко залишиться президентом. Я думаю, це грає якусь роль - чи буде зміна влади в Україні в квітні, і потім, можливо, зміна уряду після жовтневих виборів до парламенту, але це скоріше привід для нової побудови відносин Росії з Україною, а не причина», - пояснив Аслунд.
У відносинах України з міжнародними партнерами в 2019 році істотних змін очікувати не слід, однак втрата голосу Лондона в Євросоюзі в результаті Brexit може стати відчутною для Києва.
«Великобританія - проукраїнська країна. У будь-якому випадку, буде певна зміна конфігурації, але вона залишиться проукраїнською країною. У той же час, постане питання, які наслідки матиме Brexit для політики Заходу. Великобританія буде навіть більш активна поза ЄС, може це буде позитивно для України, але втрата англійського голосу в Євросоюзі буде, напевно, втратою для України», - зазначив аналітик.
Джерело: УНН

МЗС обмежило надання консульських послуг: У "Слузі народу" виступили з заявою

п’ятниця, 26 квітень 2024, 14:23

Дії Міністерства закордонних справ щодо призупинення надання консульських послуг чоловікам призовного віку за кордоном є надзвичайним заходом, поки закон про мобілізацію не набрав чинності. Адже можуть виникати кризові ситуації, зокрема, в оновленні до...

Естонія передала Україні патрульні катери

п’ятниця, 26 квітень 2024, 13:02

Естонія в координації з Данією надала Україні два патрульні катери. Про це інформує 26 квітня в Х естонське міністерство оборони, передають Патріоти України. "Така допомога допомагає Україні підтримувати безпеку життєво важливих морських ліній і захист...