Ніякий Путін не геній. Він вже програв Україні, - Карл Більдт

Путіну хотілося увійти в історію в ролі лідера, який повернув Крим. Але при цьому він втратив все інше: НАТО вже в країнах Балтії, держави Європи посилили оборону, Грузія і Україна мають безвіз.

Карл Більдт. Фото: medium.com.

Екс-міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт у колонці для The Washington Post розповів про переоціненність російського лідера, передають Патріоти України з посиланням на Новое время.

Автор нагадує, що коли Путін говорив про розвал СРСР як про найбільшу геополітичну катастрофу нашої епохи з дуже обмеженою точки зору Кремля, саме так, напевно, все і було. Але Радянський Союз спочатку був нежиттєздатною спорудою, його занепад цілком логічний. Утворена на його місці нова Росія повинна була будувати дружні й конструктивні відносини з новими незалежними державами.

Безперечно, вважає Більдт, найважливішими повинні були стати відносини з Україною. Йдучи корінням у стародавню Русь, що виникла навколо Києва тисячу років тому, обидві нації розвивали різні ідентичності, зберігаючи при цьому міцні зв'язки і високий рівень інтегрованості економік. У Києві говорити російською було так само природно, як і українською. І саме рішучість України, більше, ніж будь-які інші чинники, визначила долю Радянського Союзу в грудні 1991 року. Відносини між Києвом і Москвою повинні були встановити нову геополітичну ситуацію в масштабах всієї Східної Європи.Але коли до влади прийшов Путін, відносини почали псуватися, – продовжує Більдт.

Путін використовував економічний тиск, вирішивши, що основою його Євразійського союзу має стати митний союз і Україна зобов'язана стати його частиною. Він доклав максимум зусиль, щоб перешкодити Києву укласти Угоду про зону вільної торгівлі з ЄС (...).

Використовувалися всі засоби, окрім, хіба що, війни. Торговельні зв'язки обривалися навіть у збиток російській економіці. Все заради того, щоб Україна змінила курс. Радники Путіна публічно погрожували Києву «катастрофічними наслідками». Янукович у відчайдушній спробі знизити ціну на російський газ відклав підписання Угоди про асоціацію з ЄС. Так почався народний рух Майдан. Кінець протистояння став катастрофою для обох лідерів.

Янукович залишив свою країну на початку 2014 року, Путін відповів приєднанням Криму, а також спробою вирізати з південних областей України так звану Новоросію. Кремль вважав, що це буде неважко. Потужна телевізійна пропаганда, зелені чоловічки, насадження націоналістичних ідей гарячим головам, постачання важкого озброєння, грошові вливання – все мало бути простіше простого.

Але план провалився. До осені 2014 року Путіну довелося доправити в Україну батальйонні групи регулярних військ, лише б урятувати проект від повного провалу. Він вже вляпався в серйозну історію, коли був збитий літак Малазійських авіаліній, який здійснював рейс MH17, – пише Більдт.

Сьогодні підтримувані Кремлем сепаратисти контролюють 7% території України, потребуючи постійної фінансової підтримки в мільярди рублів. Санкції торкнулися ключових елементів російської економіки. Під час конфлікту близько 10 тисяч осіб загинули і, за оцінками, близько 3 млн стали вимушеними переселенцями.

Україна відновилася після майже катастрофічної фінансової ситуації початку 2014 року, зміцнила свою демократію, почала більш стійкі реформи, аніж коли б то не було раніше, і, звісно, уклала Угоду про асоціацію та вільну торгівлю з ЄС. Між тим, Євразійський економічний союз животіє, охоплений суперечками, і, на думку його членів, дедалі більше втрачає значимість.

Що стосується Путіна, на думку Більдта, він має засвоїти урок: вторгнення в інші країни – не найкращий спосіб набути друзів (...). Путіну, звісно, хотілося б увійти в історію в ролі лідера, який повернув Крим. Але питання Криму ще відкрите.

При цьому Путін втратив все інше. Війська НАТО розміщуються в трьох країнах Балтії та Польщі. По всій Європі ростуть оборонні витрати. Грузія щойно отримала безвізовий доступ в ЄС. Навіть у Білорусі неспокійно.

І великий український народ ніколи не повернеться до Кремля. Не здивуюся, якщо історики майбутнього вважатимуть це більш значущою геополітичною катастрофою, аніж смерть СРСР (...). Путін – блискучий геополітичний гравець? Ну так, звісно.

Надійної техніки на полі бує стане більше: Канадський виробник броньовиків Roshel відкриє завод в Україні

субота, 11 травень 2024, 5:00

Канадська компанія Roshel, яка виробляє броньовані автомобілі Senator зокрема для потреб ЗСУ, планує частково локалізувати своє виробництво в Україні. . Броньовики Senator початково були створені для операцій правоохоронних органів Північної Америки, ...

Найбільший секрет Лукашенки, або Он де буде "білоруська Херасіма": Американці дізналися, де збудували таємну базу, куди Путін міг вже експортувати "Іскандери" з ядерними боєголовками

субота, 11 травень 2024, 4:15

Те, що у випадку навіть підготовки запуску тактичної ядерної зброї Білорусь за лічені хвилини може перетворитись на скопище руїн, ні для кого не секрет. Однак Путін сподівається, що росії побояться мстити тим самим чином. Стало відомо, де Мінськ планує...