"Ніколи Україна не подавала позову до Міжнародного суду ООН. Я переконана, що росіяни на це не очікували", - спікер МЗС України

Мар'яна Беца припустила, що Росія може відмовитися виконувати рішення суду. Тоді українці можуть наполягати на тому, щоб був контроль за його виконанням.

Мар'яна Беца. Фото: uapress.info.

Позов проти Російської Федерації в Міжнародний суд ООН у Гаазі є історичним, оскільки Україна ніколи не ініціювала таких позовів. Про це заявила речник Міністерства закордонних справ України Мар'яна Беца в ефірі каналу "1+1", передають Патріоти України.

"Ніколи Україна не подавала позову до Міжнародного суду ООН... Ми один раз були відповідачем – це була справа Румунії проти України, але ніколи не ініціювали позову, і я переконана, що росіяни не очікували, що Україна подасть цей позов", – сказала вона.

Беца також зазначила, що слухання, які почалися сьогодні в Гаазі – це не розгляд справи по суті. "Сьогоднішнє слухання – це слухання не по суті справи, а щодо заходів запобігання, яких потребує Україна від РФ. Потрібно, щоб суд зараз ухвалив негайне рішення, яким буде захищене цивільне населення, РФ повинна припинити протиправні дії на підставі Конвенцій, оскільки вона повністю їх порушила. Це потрібно з огляду на загострення в Авдіївці та посилення репресій у Криму", – сказала речник МЗС України.

Вона додала, що з 6 до 9 березня в суді будуть проходити слухання щодо цього клопотання. "Ці чотири дні, присвячені усним слуханням саме стосовно цих заходів запобігання. Рішення щодо них має бути ухвалене через місяць–два, і воно є обов'язковим для сторін... Щодо рішення загалом у справі, то розгляд дійсно може тривати багато років.", – заявила Беца.

Спікер припустила, що Росія може відмовитися виконувати рішення суду. "Але якщо говорити про рішення щодо цих заходів запобігання, то ми маємо повне право звернутися до суду або навіть в ООН з вимогою контролю за виконанням рішення суду", – додала Беца.

Україна подала позов проти Російської Федерації в Міжнародний суд ООН 16 січня. Київ вимагає засудити акти тероризму на Донбасі, зокрема збитий рейс MH17, і в Харкові, а також зобов'язати Росію виплатити компенсації, розмірів яких у позові не зазначено. Крім цього, суду запропоновано залучити до відповідальності офіційних осіб, винних, на думку позивачів, у підтримці тероризму.

Інший блок претензій у позові стосується порушень прав кримських татар і українців з боку окупаційної влади Криму. Україна просить Міжнародний суд ООН на час розгляду справи, як захід із забезпечення позову, заборонити РФ здійснювати будь-які кроки, що погіршують ситуацію. У Києві припускають, що розгляд позову триватиме п'ять–сім років.

Не треба зупинятись: США ініціювали новий пакет допомоги Україні у $50 млрд, - Bloomberg

субота, 4 травень 2024, 8:05

Сполучені Штати Америки ведуть переговори з країнами G7 про те, щоб надати Україні допомогу в розмірі 50 мільярдів доларів, Bloomberg. Значна частина грошей буде виділена за рахунок надприбутків від заморожених російських активів, більшість яких переб...

Найгірший результат в історії Росії: Путін знову збрехав росіянам - "Газпром" показав величезні збитки

субота, 4 травень 2024, 7:50

Російський газовий гігант "Газпром" показав чистий збиток у 629 млрд рублів (6,8 млрд доларів) за підсумками 2023 року. Це не лише перший збиток компанії з післядефолтного 1999 року, а й найгірший її результат в історії. За півроку до цього ватажок Кр...