Новий формат: АТО на Донбасі пропонується замінити військовою операцією, - Дмитро Тимчук

Відповідно до запропонованого законопроекту ЗСУ можна використовувати для звільнення окупованих Росією територій без юридичного стану війни з РФ.

АТО може бути переформатовано у військову операцію. Фото: Преса України.

Відбулося засідання робочої групи з доопрацювання законопроекту "Про особливості державної політики щодо відновлення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями Донецької і Луганської областей України", раніше анонсованого секретарем Ради Національної безпеки і оборони (РНБО) Олександром Турчиновим. Про це повідомив у Facebook координатор групи "Інформаційний спротив", нардеп від "Народного фронту" Дмитро Тимчук, передають Патріоти України.

За його інформацією, у засіданні взяли участь Турчинов, голови фракцій коаліції і депутати, які працюють над проблематикою у сфері безпеки і оборони, представники Адміністрації Президента України.

Тимчук повідомив, що робота над законопроектом закінчується, і окреслив низку положень документа.

"АТО дала змогу зупинити наступ росіян на Донбас і здійснити звільнення достатньо великих територій. Навесні 2014-го це був найбільш прийнятний формат", – написав Тимчук.

За його словами, "сьогодні всі розуміють, що це – не внутрішній конфлікт, а агресія Кремля". "Але і зараз, як би кому не хотілося, ми не можемо взяти і оголосити війну Росії (враховуючи, що вона і тепер завзято заперечує свою агресію на Донбасі) – просто не зможемо боротися військовими та економічними потенціалами "напряму", під час відкритого військового протистояння двох держав. Така нинішня "де факто війна без війни де юре" – і є суть путінської "гібридної агресії". На ці реалії ми знайшли не менш "гібридну відповідь" у вигляді цього законопроекту, коли українську армію можна використовувати для звільнення окупованих територій росіянами без юридичного стану війни із РФ", – заявив нардеп.

Він підкреслив, що питання про невідповідність антитерористичної операції (АТО) реаліям конфлікту стояло давно, але останньою краплею став фактичний зрив Москвою мінського процесу.

"Із початку 2017 року Росія визнала "документи ЛДНР", ввела в окупованих районах Донбасу "рубльову зону", загребла українські підприємства під виглядом "націоналізації", а зараз вустами Путіна (президента Росії Володимира Путіна. –Ред.) і його шавок розмірковує про подальшу по суті інтеграцію "ЛДНР" у РФ. Ці кроки росіян змушують нас форсувати питання визнання цих територій окупованими (так, це треба було зробити давно, але це не означає, що через цю причину не треба цього робити зараз) і переформатувати АТО, оскільки поняття деокупації і антитерористичної операції несумісні", – продовжив Тимчук.

Він повідомив, що АТО пропонують замінити військовою операцією, керованою не Службою безпеки України, як зараз, а Оперативним штабом. "Загальне керівництво Оперативним штабом буде здійснювати президент як Верховний Головнокомандувач, з питань оборони також керівництво здійснює Генштаб. Президентові надають право як вирішувати питання використання сил та засобів ЗСУ в операції, так і залучати інші силові структури, але під загальним керівництвом військових. Усі нинішні військово-цивільні адміністрації або військові адміністрації у разі створення останніх також "замикаються" на Оперативному штабі", – пояснив Тимчук.

За його словами, законопроект цілком у руслі нинішнього законодавства дозволяє вводити воєнний стан на розсуд Президента України. "Однак треба розуміти, що закон про правовий режим воєнного стану – це не інструмент використання ЗСУ, як чомусь упевнені багато хто. Воєнний стан (а його, згідно з тим же законом, можна запроваджувати і без стану війни, а лише в разі загрози) полегшує в певних ситуаціях забезпечення використання ЗСУ. Загалом він спрямований на вирішення адміністративних питань "під військових", на обмеження прав громадян і ЗМІ тощо (дивимося закон "Про правовий режим воєнного стану")", – продовжив нардеп.

Тимчук підкреслив, що після фактичної відмови Росії від Мінських угод, ухвалення цього законопроекту і переформатування АТО "дозволить вдихнути життя в мінський процес, зміцнивши найважливішу складову – що стосується питань безпеки".

"Україна, як і раніше, робить ставку на політико-дипломатичний спосіб вирішення конфлікту на Донбасі. Проте захистити себе і примушувати будь-якими шляхами Росію до виконання Мінська – наше святе право і обов'язок", – резюмував нардеп.

"Для російської пропаганди зʼявиться чудовий козир": Експерт пояснив, як Росія бачить майбутню війну з Альянсом

вівторок, 19 березень 2024, 0:30

Експерт з міжнародної безпеки Фонду "Демократичні ініціативи" Тарас Жовтенко вважає, що Росія може готуватись до обмеженої гібридної операції на території однієї з країн НАТО. Таку думку він висловив у етері "Еспресо", передають Патріоти України. "Ще о...

Гарно зарекомендували себе у розвідці, та патрулюванні: Бельгія надасть Україні 300 штук італійських броньованих позашляховиків LMV, - ЗМІ

вівторок, 19 березень 2024, 0:04

Бельгія готує пакет військової допомоги для України, який міститиме 300 броньованих позашляховиків LMV, повідомляє видання Shephard Media. Компанія Iveco DV представила LMV 4x4 у 2001 році, як автомобіль із високим рівнем прохідності та захисту броні. ...