Ну треба ж нарешті розпочати посадки і конфіскації: По Оніщенку залізобетонна справа. Він крав у тому числі вже при новій владі, - Шабунін

Оніщенку загрожує від 7 до 12 років в'язниці. Але якби в Україні прийняли нормальну європейську практику, нардепу могли запропонували здати високопоставлених спільників, замішаних у справі, за зменшення терміну.

Віталій Шабунін. Фото:ua1.com.ua

Зупинити виїзд народного депутата з групи "Воля народу" Олександра Оніщенка за кордон до моменту зняття з нього недоторканності "немає ані найменшої юридичної можливості". Про це в коментарі виданню Гордон заявив глава Центру протидії корупції Віталій Шабунін, інформують Патріоти України.

"Більш того, антикорупційне бюро навіть не може по народному депутату проводити негласні слідчі дії. Чи є це проблемою? Ні. Оскільки як тільки його позбавляють недоторканності, навіть якщо він не в Україні, його оголосять у міжнародний розшук і швидко з Монако повернуть. Немає проблем. Але для цього потрібно, щоб парламент зняв недоторканність", - зазначив він.

Шабунін додав, що згідно з регламентом, після подачі відповідного документа генпрокурором у парламенту є мінімум п'ять днів до початку розгляду цього питання.

"Правильним є почекати п'ять днів, але ідеально дотримуватися процедури, щоб не було як з Ігора Мосійчука, який через суд абсолютно легально скасував рішення на свій арешт і спокійно ходить до парламенту. Тому краще п'ять днів почекати, але мати гарантований результат. Нам же потрібен НЕ прес-реліз, а Оніщенко у в'язниці, правильно? Тому можна почекати до наступного тижня. Але до наступного тижня, а не до вересня ", - підкреслив глава Центру протидії корупції.

Він додав, що судячи з настроїв в парламенті, нардепи готові затягнути це питання і відкласти його розгляд до осені. При цьому Шабунін підкреслив, що справа Оніщенка не має політичного забарвлення. "Там залізобетонна справа. Він крав уже при новій владі в тому числі ... Які репресії?" - додав він.

На думку Шабуніна, Оніщенко може мати дані про корупцію серед високопоставлених чиновників нової влади.

"Чи можна було б провертати такі схеми по фірмах-прокладках з перепродажем? Не можна було! Очевидно, це ризиковані транзакції, оскільки перепродується товар пов'язаними між собою компаніями з підняттям ціни. І вже в кінці ланцюжка остання компанія продає товар реальному споживачеві за втричі більшу ціну, ніж було куплено спочатку. Фіскальна служба не могла цього не бачити. Це з того, що очевидно", - пояснив він.

Експерт додав, що Оніщенку загрожує від семи до 12 років в'язниці. Але якби в Україні прийняли нормальну європейську практику, нардепу могли запропонували здати високопоставлених спільників, замішаних у справі, за зменшення терміну.

"Оніщенко сам по собі серйозна риба, він реально один з гаманців в парламенті, газовий олігарх. Але якби він погодився здати трьох міністрів, тоді у всіх нормальних країнах йому запропонували б три роки умовно, наприклад. Тобто щось, не пов'язане з посадкою в тюрму.

Але в Україні Національне антикорупційне бюро (НАБУ) і спецпрокуратура можуть йому запропонувати тільки мінімальну планку цієї статті - сім років. Очевидно, що це не схема для домовленостей.

Тому я сумніваюся, що він кого-небудь здасть. Швидше, зробить все, щоб парламент не зняв з нього недоторканність, або, що простіше, проплатить правильне рішення в суді", - підсумував він.

Як повідомлялося раніше, народний депутат від партії "Воля народу" Олександр Оніщенко, справу якого розслідує Національне антикорупційне бюро України, знаходиться за межами України.

Торують залізницю до Донецька: Окупанти запустили з порту Маріуполя до Волновахи перший поїзд (відео)

п’ятниця, 3 травень 2024, 4:15

Перший поїзд вийшов з порту в окупнованому Маріуполі і попрямував до станції Волноваха в четвер, 2 травня. Про це заявив радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко на своєму Telegram-каналі. . Посадовець також звернув увагу на "першу платформа ...

2PZD-21 вже пройшов показові запуски: Китай презентував свій покращений аналог гіперзвукової ракети "Кинджал"

п’ятниця, 3 травень 2024, 2:35

У Китаї розробили аналог російської гіперзвукової ракети "Кинджал". Влада КНР вже показала відео використання ракети, повідомляє Defense Express. . Як зазначає видання, ракета відома під індексом 2PZD-21. Вперше китайці показали свою розробку у листоп...