Нуланд продемонструвала розміри клітки для Путіна - ЗМІ

ПІсля провалу Гризлова у Києві, Кремль даремно сподівався на прорив у розмові з Нуланд за допомогою Суркова.

Клітка для Путіна. Ілюстрація:http://www.depo.ua/Зняття санкцій без виведення військ з Донбасу немислимо, а на військові загрози з боку Росії США здатні адекватно відповісти. Саме до цього зводиться головне повідомлення, яке Вікторії Нуланд доводиться нести представникам Путіна протягом тривалих, але в цілому приречених переговорів, передають Патріоти України з посиланням на Depo.ua.

На думку журналістів, візит помічника держсекретаря США Вікторії Нуланд в балтійські країни вийшов на диво плідним. Насамперед, увагу українських коментаторів він прикував до себе несподіваною і злегка авантюрної зустріччю помічника президента РФ В'ячеслава Суркова з Нуланд в населеному пункті зі знаковим топонімом "Піонерське".

Зустріч, схоже, був не запланованою, її влаштували в останній момент. "Зустріч, ймовірно, є логічним продовженням невдалого київського вояжу Гризлова з одного боку, і ситуації з цінами на нафту - з іншого.

Зустріч, швидше за все, скликана за ініціативою Росії, повинна дати Заходу зрозуміти, що Росія готова на певні поступки заради уникнення економічної катастрофи, викликаної кумулятивним ефектом санкцій і падінням цін на вуглеводні. Але поступки ці, швидше за все, поки будуть косметичними", - вважають у виданні.

Тема зустрічі делікатно характеризується як "уточнення ходу імплементації Мінських домовленостей". А суть її зводиться до бажання Суркова переконати США в тому, що санкції треба знімати - тому що Росія хоче "домовлятися".

І до бажання - або службовому обов'язку - Вікторії Нуланд пояснити найдорожчим російським колегам, що до того моменту, як на фронті перестануть стріляти, ніхто ні про що не буде навіть говорити. А потім доведеться говорити про те, як провести на Донбасі вибори за українським законодавством.

Якщо хтось з учасників переговорів в змозі уявити собі цей процес. Тоді буде розмова про передачу контролю над кордоном і відведення російських військ - а там і до скасування санкцій зовсім недалеко.

Потрібно "припинити вбивства людей, щоб можна було перейти до інших частин Мінських домовленостей, включаючи політичне рішення, реальні вибори відповідно до українського законодавства, яке відповідає стандартам ОБСЄ, відведення іноземної військової техніки та військових, повернення контролю над кордонами" - так описала свою позицію перед зустріччю Нуланд, зіпсувавши як інтригу, так і надію на потрібні Росії результати.

Втім, за перипетіями "піонерських переговорів" поза увагою залишилася ще одна знакова подія прибалтійського турне помічниці держсекретаря. Під час турне Нуланд заявила про необхідність створити в кожній балтійській країні як мінімум по одному міжнародному батальйону.

Заради цього США просять союзників по НАТО відправити війська на додаток до контингенту США, вже розміщеного в цих країнах. "Ідея така: цього року в кожній балтійській країні вже є по штабу США, військові готові працювати.

І ми цікавимося, чи може до них приєднатися ще один союзник з регулярними ротаційними силами, і як можна об'єднати ці сили, щоб в результаті було створено потужний батальйон, готовий реагувати в будь-який конкретний момент", - заявила Нуланд.

Видання пише: "Що це означає на практиці? Судячи з усього, США хочуть протягом періоду в кілька років отримати на виході чимале угруповання військ - як власних, так і союзницьких, які пройдуть через "балтійську ротацію" - ознайомляться з тим з театром військових дій, звикнуть брати участь і координувати свої дії з прибалтійськими військовими, на практиці протестують ефективність розгорнутої в регіоні американської штабної структури.

У разі потреби такі війська, яких за кілька ротацій набереться чимало, можуть бути відправлені в Прибалтику знову - і почати діяти набагато швидше і ефективніше, ніж незнайомі з ситуацією колеги.

Подібний підхід є свідченням того, що в Пентагоні і Держдепі, хоч і не сприймають "нові путінські дивізії", які Шойгу збирається формувати і розквартирувати біля західних кордонів РФ, як негайну загрозу, але готові протидіяти посиленню Росії в середньостроковій перспективі.

Або вийти з цієї історії з мінімальними втратами, якщо економіка РФ просяде настільки, що ні про які "нові дивізії" і говорити не буде можливості". А в цілому, візит Вікторії Нуланд - наочна демонстрація того не надто радісного для Кремля факту, що зміна риторики або готовність сісти за стіл переговорів - абсолютно недостатня умова для того, щоб США випустили російську економіку з клітки.

І з цим не можна впоратися ні "конструктивною позицією" стосовно до Донбасу, ні непрямими погрозами стосовно Прибалтики, - констатували журналісти.

Хочуть влаштувати "торг": Лавров висунув умову для мирних переговорів з Україною

понеділок, 6 травень 2024, 12:56

Формула миру, яку запропонував президент України Володимир Зеленський, є "русофобською та ілюзорною". Про це заявив очільник МЗС Росії Сергій Лавров журналісту боснійсько-сербського телеканалу "АТВ", передають Патріоти України. . Лавров стверджує, що М...

Буде тиснути: ЗМІ розповіли, чого очікувати, від переговорів Макрона та СІ Цзіньпіна

понеділок, 6 травень 2024, 12:30

Президент Франції Еммануель Макрон, під час візиту до Парижу китайського лідера Сі Цзіньпіна, тиснутиме на колегу, аби той змусив Російську Федерацію припинити війну проти України, передають Патріоти України з посиланням на Associated Press. Серед пи...