Обама таки загнав Путіна в "європейське стойло", - Віталій Портніков

Президент США змусив Путіна переглянути свою позицію щодо переговорів з приводу Донбасу.

В. Путін та Б. Обама. Фото: Reuters.

Зустріч голів США та РФ Барака Обами і Володимира Путіна в межах саміту G20 у Китаї показала, що конфлікт в Україні стає елементом тиску на Кремль у питанні договору щодо врегулювання ситуації у Сирії. Про це в колонці на lb.ua написав журналіст і публіцист Віталій Портніков, передають Патріоти України.

На його думку, Обамі потрібна угода з Путіним щодо Сирії, оскільки він може дозволити собі залишити наступникові конфлікт в Україні у його "невизначеному стані", а голові РФ доводиться йти на ескалацію на Близькому Сході, щоб відвернути увагу від Донбасу.

"Але зараз саме Україна перетворюється на важіль, який повинен спонукати Путіна "згадати" про Сирію. Адже з приводу Сирії санкцій немає і ніякої можливості ввести їх теж немає. А з приводу України санкції є і їх можна посилювати до нескінченності, мотивуючи це невиконанням Мінських угод, відсутністю волі до деескалації і так далі. Якщо Путін залишиться у Сирії, а з Донбасу піде - йому відразу ж пригадають Крим", - зазначив Портніков.

Журналіст вважає, що про використання українського питання як аргументу у переговорах щодо Сирії свідчить те, що президент США змусив Путіна переглянути свою позицію щодо переговорів з приводу Донбасу.

"Від Обами було потрібно тільки одне - повернути Путіна у стійло, де з ним будуть розбиратися Меркель і Олланд. Обама із цим завданням впорався", - наголосив Портніков.

Він також зазначив, що голові Кремля вигідніше домовлятися із нинішніми Західними лідерами, оскільки "у нього немає ніяких гарантій, що їхні наступники будуть більш поступливими".

"Якщо на зміну Обамі прийде Клінтон, її адміністрація аж ніяк не буде перебувати в цейтноті і намагатися негайно домовитися щодо Сирії - у Вашингтоні цілком можуть вирішити, що ключ до вирішення проблеми зовсім не у домовленостях із Росією, а в її ослабленні. Якщо на зміну Олланду прийде Ален Жюппе - а все до цього йде - то Франція отримає найантиросійськи налаштованого президента за всю післявоєнну історію. Якщо Меркель вирішить не балотуватися, новим канцлером, найімоірніше, стане її наступник на посту голови ХДС - великих шанувальників Росії серед можливих претендентів не спостерігається", - пояснив Портніков.

Пекін підіграє агресору: Китай сховав у порту корабель, який доставляв зброю з КНДР до Росії, - Reuters

четвер, 25 квітень 2024, 11:30

Китай надав причал для російського вантажного судна, що знаходиться під санкціями США, причетного до постачань північнокорейської зброї до Росії, передають Патріоти України з посиланням на Reuters. Британський аналітичний центр Royal United Services I...

Нова "бавовна": У російському Омську горять ємності з нафтопродуктами

четвер, 25 квітень 2024, 11:28

25 квітня в російському Омську на Красноярському тракті спалахнули три ємності з нафтопродуктами. Площа пожежі становить 500 квадратних метрів, передають Патріоти України. Деталі: Повідомляється, що на Красноярському тракті горять три ємності з нафтопр...