Обдурили Prozorro: У київських лікарнях 50 швабр купили за 123 тисячі гривень

У столичних лікарнях знайшли способи, як обійти систему електронних закупівель Prozorro.

Медичні заклади  у системі Prozorro. Зображення: ti-ukraine.org.

3,8% процедур закувіпель медичних закладів у Києві проведені непрозоро. У столичних лікарнях знайшли способи, як обійти систему електронних закупівель Prozorro. Про це під час прес-конференції розповів керівник відділу боротьби з корупцією Центру «Ейдос» Гліб Канєвський, повідомляють Патріоти України з посиланням на Transparency International Ukraine.

До способів належать: розмитий опис предмету покупки, відсутність у переможців документів, які вимагалися на момент подачі заявки, «виписування» умов під власних постачальників. За даними, які можна дослідити через внутрішню систему bi.prozorro, 79 % закупівель мають низьку якість оголошень, а 72,5 % - низьку конкурентну активність.

Експерт Центру «Ейдос» Ольга Зеленяк навела приклади обходу системи. Так, у Київському міському клінічному онкологічному центрі під час закупівлі професійних німецьких швабр Vermop було зазначено, що предметом закупівлі є «пристрій з утримувачем та насадкою». Пропозицію в зазначеному тендері подав лише один учасник. 50 «пристроїв» було придбано за 123 тис. грн. (2,5 тисячі за швабру). Такий нечіткий опис предмету закупівлі вводить в оману учасників і знижує конкурентність.

А от, до прикладу, Перинатальний центр м. Києва під час закупівлі послуг із прання білизни висунув вимоги щодо обов'язкової наявності виробничих та адміністративних приміщень, які належать учаснику на правах власності, та досвіду робіт на ринку послуг з прання не менше 5 років. Проте, пропозиція переможця не містить документів, які б підтверджували відповідність зазначеним вимогам. Яким чином він зміг податися, та ще й виграти тенедер?

«Медичні установи Києва - це лідери за кількістю оголошених закупівель у системі. Тому і найбільша кількість скарг від учасників торгів саме на них. Важливо аби вони швидко розглядалися організаторами торгів, щоб формувати довіру бізнесу», - підкреслив експерт Transparency International Україна Віктор Нестуля.

Загалом, з початку 2016 року через систему електронних закупівель Prozorro медичними закладами м. Києва було проведено 4109 тендерів. Загальна сума контрактів, укладених за результатами закупівель складає 53,8 млн. грн., потенційна економія складає 25,6 млн. грн., або 20,77% , середня кількість пропозицій в 1 процедурі складає 2,74.

Росія випалює українську землю. Настав час зробити те саме з Росією: Україна вже має ударні БПЛА, котрі можуть дістатися Сибіру - The Economist

п’ятниця, 19 квітень 2024, 0:55

Кореспондент одного з найстаріших і найвпливовіших періодичних видань Великобританії побував на українській фабриці, де випускають бойові БПЛА великого радіусу дії, де поспілкувався з провідним працівником. Моя охорона виглядає знервовано. З кожним наш...

Закон про іноагентів захищає нас від "українізацїі": Прем'єр-міністр Грузії потрапив у скандал

четвер, 18 квітень 2024, 23:54

Прем'єр-міністр Грузії Іраклій Кобахідзе заявив, що основною метою скандального закону про іноагентів є «запобігання українізації». Про це повідомив мовник 1tv, передають Патріоти України. «Законопроект «Про прозорість зовнішнього впливу» насамперед сп...