Обговоренню не підлягає: Джон Керрі не буде вибачатися за ядерний удар по Хіросімі під час візиту до Японії

Джон Керрі стане першим американським чиновником, який відвідав Хіросіму після ядерного бомбардування Японії в 1945 році.

Джон Керрі з колегами в Хіросімі. Фото: AFP.

Глава Держдепартаменту США Джон Керрі не має наміру просити в Японії вибачення за ядерний удар по Хіросімі в 1945 році в ході свого візиту в це місто в рамках зустрічі дипломатів "великої сімки". Про це повідомив співробітник Держдепартаменту, який супроводжує Керрі в його японської поїздці, пишуть Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

Вперше в історії міністр закордонних справ США покладе квіти до пам'ятника жертвам американської атомної бомби, скинутої на Хіросіму 6 серпня 1945 року. Він також стане найбільш високопоставленим чиновником США, що до сьогодні відвідав це місто. Однак ніяких формальних вибачень американської сторони не буде, глава дипломатії США обмежиться лише вираженням скорботи.

"Якщо вас цікавить, чи приїхав держсекретар до Хіросіми, щоб вибачитися, відповідь на це - ні, - сказав журналістам чиновник, ім'я якого не розголошується на його прохання. - Якщо ж ви питаєте, чи вважаємо держсекретар і я, що всі американці і японці сповнені скорботи в зв'язку з трагедіями, що спіткали стількох наших співвітчизників, то відповідь - так ".

Чиновник також пояснив, що Японія не домагається вибачень від Керрі і що жодна зі сторін не прагне повернутися до обговорення питання провини за різні звірства війни. Замість цього обидві країни хочуть продемонструвати міцні зв'язки, налагоджені з моменту закінчення Другої світової війни і спільне прагнення до миру на землі.

Глави зовнішньополітичних відомств Великобританії, Німеччини, Італії, Канади, Франції та Японії також вшанують пам'ять 70 000 загиблих від удару і понад 200 000 померлих від наслідків ядерного опромінення мирних жителів нині відродженого "міста миру".

"Сіра зона" збільшилась: Голова ОВА розповів, що відбувається на Харківщині

неділя, 12 травень 2024, 18:14

У Харківській області збільшилась як "сіра зона", так і кількість населених пунктів, де точаться бої. Про це розповів очільник ОВА Олег Синєгубов в ефірі телемарафону в неділю, 12 травня, передають Патріоти України. "Ворог продовжує свої намагання прос...

Окупанти у Красногорівці потрапили в оточення: Російські штурмовики залишились без підвозу боєприпасів та решти необхідного для виживання, - ОСУВ "Хортиця"

неділя, 12 травень 2024, 17:49

У Красногорівці Донецької області росіяни заховалися у залишках вогнетривкого заводу, вони відрізані від постачання боєкомплекту та підтримки бронетехніки. Місто контролюється захисниками 59 окремої механізованої бригади . Про це повідомив у коментарі...