Одна з очікуваних зустрічей на саміті G20: Про що поговорили президенти США та РФ і як це позначиться на Україні

Переговори Трампа та Путіна почалися вчасно – приблизно о 17.00 за київським часом, незважаючи на звичку президента РФ запізнюватися. На них також були присутні глави МЗС країн – Рекс Тіллерсон і Сергій Лавров – і два перекладачі.

Путін і Трамп під час зустрічі у Гамбурзі. Фото:ЕРА

У п'ятницю, 7 липня, у німецькому Гамбурзі стартував саміт "Великої двадцятки". Одна з найбільш очікуваних подій на ньому – зустріч президентів США Дональда Трампа та Росії Володимира Путіна. Напередодні їхніх перших очних переговорів повідомляли, що головними темами будуть Україна та Сирія. Видання Гордон коротко розповідає, як відбулася ця зустріч, передають Патріоти України.

До переговорів у Гамбурзі Трамп і Путін ніколи не зустрічалися, лише тричі говорили телефоном: уперше 14 листопада 2016 року (незабаром після перемоги на виборах республіканця) і потім двічі після його інавгурації в січні та травні. Російське агентство РБК підрахувало, що, незважаючи на відсутність особистих контактів, Трамп у перші півроку президентства найчастіше говорив про Росію, а Путін – про США.

Очікували, що їхня особиста зустріч може відбутись у січні–лютому, але сторонам удалося погодити графіки лише в червні. У Білому домі та Кремлі зазначали, що центральними темами розмови стануть Сирія, Україна, а також "питання стратегічної стабільності".

Напередодні поїздки на саміт "Двадцятки" Трамп з'їздив до Польщі. Виступаючи біля пам'ятника героям Варшавського повстання 1944 року, президент США зробив кілька різких випадів у бік Росії. Зокрема, він вимагав від Москви припинити "дестабілізаційну діяльність в Україні й інших місцях", підтримку "ворожих режимів", нагадавши про спільні дії Радянського Союзу та гітлерівської Німеччини на початку Другої світової війни.

Уранці 7 липня, перед початком саміту "Двадцятки", Дональд Трамп написав у Twitter, що з нетерпінням чекає зустрічі з російським президентом і що їм треба багато що обговорити.

Переговори Трампа та Путіна почалися вчасно – приблизно о 17.00 за київським часом, незважаючи на звичку російського президента запізнюватися. На них також були присутні глави зовнішньополітичних відомств двох країн – Рекс Тіллерсон і Сергій Лавров – і два перекладачі.

Потиснувши один одному руки (Трамп обмежився звичайним рукостисканням), Путін і Трамп дали короткий брифінг.

Дональд Трамп: "Ми з президентом Путіним обговорювали різні питання, усе пройшло добре. Зараз ми поговоримо, і ми очікуємо, що в наших відносинах і для наших країн відбудеться багато позитивного. Для мене велика честь бути разом із вами".

Володимир Путін: "Пане президенте, ми з вами кілька разів розмовляли телефоном і щодо важливих питань двостороннього порядку денного, і міжнародного. Звичайно, телефонних розмов не достатньо. Якщо ми хочемо позитивно вирішувати питання двостороннього порядку денного та найважливіші, найгостріші питання міжнародного порядку, то, звичайно, такі особисті зустрічі необхідні. Я дуже радий із вами познайомитися, пане президенте, і сподіваюся, що – як ви сказали – наша зустріч дасть позитивні результати".

Після цього зустріч продовжилась у закритому режимі. Президенти говорили майже дві з половиною години, але жодної заяви за підсумками не зробили. Лише на зустрічі з прем'єр-міністром Японії Путін коротко окреслив коло питань, які обговорювали.

"У мене була дуже тривала бесіда з президентом Сполучених Штатів. Накопичилося багато питань – там і Україна, і Сирія, й інші проблеми, деякі двосторонні питання. Ми знову повернулися до питань боротьби з тероризмом, кібербезпеки. І я, і від його імені – ми просимо вибачення", – цитує російського президента "Интерфакс".

Більше деталей навів міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров. Він заявив, що США, Росія та Йорданія домовилися про "зону деескалації" на південному заході Сирії. На цій території вже з неділі в Сирії може бути оголошено чергове перемир'я.

Конкретних домовленостей щодо війни на Донбасі, судячи зі слів Лаврова, Путін і Трамп не досягли.

"Під час обговорення України американська сторона повідомила, що вона призначила спеціального представника зі сприяння зусиллям з урегулювання української кризи, і домовлено створити канал зв'язку між представником Російської Федерації та представником Сполучених Штатів для того, щоб використати можливості, які є у США, для просування врегулювання на основі Мінських домовленостей з урахуванням і спираючись на той потенціал, який закладено в контактній групі та нормандському форматі. Розраховуємо, що найближчим часом американський представник з українського врегулювання прибуде до Москви для консультацій", – сказав глава МЗС РФ.

Він запевнив, що жодного нового плану щодо України у США немає. "Сьогоднішня тривала бесіда з Рексом Тіллерсоном не виявила якихось відходів від Мінських домовленостей", – сказав Лавров.

Окрім України та Сирії, президенти обговорювали кібербезпеку (зокрема звинувачення на адресу Росії у втручанні в американські вибори), ситуацію на Корейському півострові та зміну послів. Оцінювати, стали друзями чи ворогами після цієї зустрічі Путін і Трамп, Лавров не став. "Це вже белетристика", – обірвав він запитання журналіста.

"Терор серед білого дня": Окупанти вдарили по Дергачах під Харковом, постраждало багато дітей

четвер, 2 травень 2024, 20:04

Голова Харківської ОВА Олег Синєгубов розповів про наслідки російського удару по Дергачах, унаслідок якого постраждало вісім дітей, передають Патріоти України. «Два влучання, одне з них — біля спортивного клубу, інше — в землю. Загалом унаслідок російс...

"Без нашої участі - це несерйозно": Пєсков відреагував на те, що РФ не покликали на Саміт миру у Швейцарії

четвер, 2 травень 2024, 19:15

У Кремлі назвали "Глобальний саміт миру", який пройде 15-16 червня у Швейцарії, не налаштованою на результат ініціативою, передають Патріоти України. Заяву прес-секретаря Путіна Дмитра Пєскова цитують російські пропагандистські ЗМІ. За його словами, бе...