Одним агентом Кремля меньше: Кандидатура Земана на нового посла Чехії в Україні не пройшла – ЗМІ

Чеські ЗМІ стверджували, що Антонін Мурґаш має специфічні контакти в Україні, на кшталт олігарха Ріната Ахметова. До речі, ще до війни на Донбасі у Донецьку Мурґаш працював Генеральним консулом Чеської республіки.

Антонін Мурґаш. donbass.ua

Президент Чехії Мілош Земан мав у плані призначити новим послом Чехії в Україні колишнього дипломата Антоніна Мурґаша, але ця кандидатура не пройшла перевірки спецслужб. Про це повідомили у п’ятницю чеські ЗМІ, зокрема, головний новинний канал ČT24 громадського Чеського телебачення, інформують Патріоти України з посиланням на Радіо Свобода.

Колишній дипломат, а нині, як повідомляють чеські ЗМІ, речник машинобудівної компанії Alta з міста Брна Антонін Мурґаш не пройшов перевірки найвищого рівня – на допуск до документів державної ваги, який видає Національна служба безпеки Чехії і без якої такі особи не мають права займати високі державні посади.

На думку чеських оглядачів, для чеського президента Мілоша Земана це неприємна новина: "Своя людина в посольстві в Україні належала до його головних цілей. Представники в інших країнах, яких наступного року мінятимуть, Град (резиденцію й канцелярію чеських президентів) уже так не хвилюють".

Раніше чеські ЗМІ стверджували, що Антонін Мурґаш має специфічні контакти в Україні, на кшталт олігарха Ріната Ахметова. Серед колишніх дипломатичних посад Мурґаша початку 2000-х років – консул Чехії в російському Санкт-Петербурзі.

За повідомленням телеканалу ČT24, нині одним із серйозних кандидатів на посаду посла Чехії в Україні є дипломат Роберт Вацек, який у минулому керував представництвом Чехії в Болгарії.

Раніше уряд намагався просунути на важливу у зв’язку з нинішньою міжнародною ситуацією посаду посла в Києві Бедржіха Копецького, колишнього посла в Узбекистані, Польщі й Казахстані. Але в Чехії, як і в багатьох інших країнах, призначення послів є формально виключною прерогативою голови держави.

Справа про державний заколот: Верховний суд США виніс рішення щодо можливості участі Трампа у президентських виборах

неділя, 5 травень 2024, 4:15

Верховний суд США дозволив експрезиденту Дональду Трампу брати участь у праймеріз у штаті Колорадо. Це рішення суду надає йому можливість бути висунутим як кандидат від Республіканської партії під час виборів наступного глави держави. Про це у суботу, ...

Вражаючий результат царювання Путіна: В Підмосков'ї розширять головне військове кладовище Росії - ЗМІ

неділя, 5 травень 2024, 2:35

При відкритті меморіалу 2013 року планувалось, що первісної території під 40 тисяч поховань вистачить на наступні 200 років. Проте тепер усвідомили потребу екстреного розширення. При тому, що елітарного поховання удостоюють тут далеко не всіх "героїв СВО"