Осінній "шатун": Соціолог пояснила, чи варто чекати масштабних протестів в Україні

Осінні мітинги є традицією для відкриття політичного сезону, а прямого зв'язку між протестними настроями в суспільстві і самими протестами. Про це повідомила в інтерв'ю"Апострофу" директор фонду "Демократичні ініціативи" Ірина Бекешкіна, передають Патріоти України.

"Якщо ґрунтуватися на даних соціологічних досліджень, то цього літа ми не зафіксували зростання протестних настроїв, більш того, вони навіть дещо знизилися по відношенню до минулих років. Але справа в тому, що аналіз динаміки протестних настроїв і протестів показує, що немає прямого зв'язку між рівнем протестних настроїв і протестами, немає прямої кореляції, тому що самий високий рівень протестних настроїв був у свій час в 1998-1999 роках, коли роками не виплачували зарплату... І що? Масових протестів не було. І в 2004 році перед "Помаранчевою революцією" рівень протестних настроїв був набагато нижче, ніж у 90-х, а в 2005 році, після "Помаранчевої революції", навпаки, різко зросли протестні настрої, але протестів не було", - підкреслила соціолог.

Бекешкіна вважає, що приводом для масових протестів може стати якась подія, яка отримає суттєвий суспільний резонанс.

"У нас в 21 столітті вже було дві революції – і обидві не були прогнозованими. Не можна виключати виникнення якоїсь події, яке обурить маси людей. Більше того, зараз маса не може бути масовою, бо у людей на руках зброю, і для сплеску досить клацання і якоїсь радикальної групи, яка може істотно вплинути на події", - говорить учений.

В якості прикладу вона навела кидок гранати протестувальниками у солдатів Національної гвардії під стінами Верховної Ради в 2015 році. Також соціолог не вважає, що зараз українці не виходять на протести, оскільки побоюються реакції держави.

"З останнього: стерли з фасаду магазину в Києві знакова графіті часів Майдану, люди обурилися, прийшли і "відповідь" розбили скло магазину, розписали написами вітрини, підпалили шини. І що – хтось злякався поліції? Або ось ще: в Одесі під час акції протесту одесити знесли другий поверх будується на Воронцовському провулку приватного особняка, який закрив би вид на "будинок-стіну". Їм намагався перешкодити близько сотні поліцейських, але марно", - зазначила Бекешкіна.

За її словами, протестувальники ведуть себе більш-менш стримано, оскільки побоюються ефекту лавини.

"Люди бояться, але не поліції, а хаосу, ефекту лавини, яка починається з невеликого камінця, а потім набирає силу і змітає все на своєму шляху", - заявила директор фонду "Демократичні ініціативи".

Боєприпаси для артилерії теж будуть: Бельгія надасть Україні великий пакет військової допомоги

вівторок, 19 березень 2024, 11:44

Бельгія планує передати Україні пакет військової допомоги на суму 450 мільйонів доларів. До нього увійдуть близько трьох сотень бойових броньованих машин LMV й три мінні тральники. Про це пишуть видання Belga та Shephard Media, посилаючись на слова мін...

Мінус один: Нацгвардійці влучним ударом знищили російський комплекс спостереження "Муром" (відео)

вівторок, 19 березень 2024, 10:55

Бійці Національної гвардії України знищили російський комплекс дальнього відеотепловізійного спостереження "Муром", передають Патріоти України. "Якісна робота з виявлення і ураження від аеророзвідників 11 бригади імені Михайла Грушевського. Знищено ще ...