Остання справа "Сєні": Яценюк перед відставкою у два рази підняв виплати чиновникам

Нові правила прив'язали до закону про держслужбу, який запрацює з 1 травня. З цього ж числа змінюється і схема нарахування зарплат держслужбовцям.

Арсеній Яценюк перед відставкою зробив держслужбовцям подарунок. Ілюстрація:agropolit.com

Кабінет міністрів України перед відходом з посади глави уряду Арсенія Яценюка ухвалив постанову про зміну схеми нарахування зарплат держслужбовцям. Рішення було прийнято урядом ще 6 квітня, але опубліковано на сайті Кабміну аж 18-го, передають Патріоти України з посиланням на Обозреватель.

Як наголошується, нові правила прив'язані до закону про держслужбу, який запрацює з 1 травня. З цього ж числа змінюється і схема нарахування зарплат.

У кожному регіоні і у кожного підрозділу своя схема, і часом різниця в зарплатах - в два-три рази. Тепер, за рішенням Кабміну, оклад районного фахівця складе 1723 грн, глави району - 8615 грн, губернатора - 10338 грн, а міністра - 12 061 грн. Зараз оклад вищих чиновників в районі - 6000 грн.

Стартова цифра, від якої йдуть всі наступні розрахунки, зросла вдвічі. З урахуванням всіх надбавок також виросте і остаточна сума. Судячи з декларацій, зарплата чиновників рік від року в рази змінюється.

Так, в 2014 році, коли надбавки скасували, вони отримували 5-7 тис. грн на місяць. А в минулому році - в середньому 15 тис. грн.

Також зміниться і порядок нарахування зарплат для обслуговуючого персоналу - прибиральниць, секретарів, касирів, стенографісток, інженерів і багатьох інших.

Наприклад, оклад прибиральниці в Кабміні буде 1840 грн. До нього на розсуд начальства можна буде приплюсовувати 50% окладу за хорошу роботу і ще 50% - за додаткове навантаження.

Значно підвищуються і доплати за ранги. Наприклад, зараз за 9-й ранг держслужбовця платять 90 грн, а платитимуть - 200 грн.

Але пересічні чиновники кажуть, що після підвищення будуть отримувати стільки ж, скільки і зараз. "Однією рукою додають, інший - зрізають. Оклади ще тільки збираються підняти, а надбавки за особливість роботи і за категоріями вже зрізали", - розповіла співробітниця парламентського комітету соцполітики.

Це пов'язано з тим, що зарплатний фонд затвердили в річному бюджеті і змінювати його не можна. Тому спочатку всім нараховують оклади, а потім вручну розподіляють решту грошей.

Перетворили на брухт: Бійці ЗСУ знищили російський танк із "Джавеліна" (відео)

п’ятниця, 29 березень 2024, 17:44

Бійці з 53-ї окремої механізованої бригади ім. князя Володимира Мономаха успішно ліквідували ворожий танк за допомогою системи "Джавелін". Про це повідомляє прес-служба Генерального штабу ЗСУ, передають Патріоти України. . На відеозаписі, опубліковано...

Намагалася вплинути на Європарламент: У Польщі викрили шпигунську мережу Росії

п’ятниця, 29 березень 2024, 16:50

Сайт Voice of Europe, який просуває російську пропаганду, країна-агресор Росія використовувала, зокрема, для послаблення позицій Польщі в Європейському союзі. Про це повідомив "Радіо Свобода" речник міністра-координатора спеціальних служб Польщі Яцек ...