​Пани повертаються: Польща приготувала перші позови по реституції до України, вимагає землі та нерухомість

Нащадки власників нерухомості на Галичині та Волині за один рік приготували 1600 позовів.

Лінія Керзона. Друга Річ Посполита окупувала західноукраїнські та західнобілоруські землі за угодою з Радянською Росією і всупереч міжнародному праву

До Львова, Луцька та Тернополя після Нового року подадуть перші позови від нащадків власників польських маєтків, що зараз знаходяться на українській території, повідомляють Патріоти України з посиланням на польське видання "Prawica".

Представники товариства поляків, чиї предки жили на західноукраїнських теренах, заявляють, що володіють величезною кількістю документів, які підтверджують їхнє право власності на землі і нерухомість. Деякі позивачі вимагатимуть матеріального відшкодування, а інші повного повернення своєї власності. Загалом польські активісти підготували матеріали на 1,6 тисяч позовів.

"Всі ці позови стали можливі в зв'язку із закінченням дії мораторію на торгівлю землею в Україні з 1 січня 2017 року та зняттям Єврокомісією обмежень на володіння землею в зарубіжних державах", -пише видання.

Варто зазначити, що зворотній процес про повернення відібраних маєтностей у Західній Галичині, Західній Волині, Лемківщині практично не починався. Нащадки зігнаних зі своїх земель українців також мають вимагати відшкодування своєї власності. Однак все це коштує шалених зусиль та коштів.

Нагадаємо також, що 20 жовтня цього року Верховна Рада і польський Сейм прийняли спільну Декларацію пам'яті, в якій сторони засудили розділ Польщі, в результаті чого Західна Україна увійшла до складу Радянського Союзу.

Пізніше, син лідера УПА Романа Шухевича - депутат Юрій Шухевич засудив цю Декларацію, тому що депутати своїми голосами фактично визнали, що західноукраїнські землі були відірвані від Польщі незаконно, і що Західна Україна - історична територія іншої держави.

Звісно, ні про яку «лінію Керзона», що встановлювала межі двох народів за умовами Версальського миру, і котра пролягала західніше сучасного польсько-українського кордону, у сусідній державі згадувати не люблять, а в нашій– партнерам не нагадують.

Буде чим відбивати атаки: Іспанія надасть Україні партію ракет для Patriot, - ЗМІ

п’ятниця, 26 квітень 2024, 10:42

Іспанія передасть Україні ракети для систем Patriot, попри тиск з боку НАТО і ЄС, які вимагають від європейських країн, що мають цю систему американського виробництва, передати їх Києву, передають Патріоти України. За словами урядових джерел, рішення п...

F-16 скоро будуть в небі України? США вже відправили Києву бомби для винищувачів, - експерт

п’ятниця, 26 квітень 2024, 10:28

У рамках нового пакету військової допомоги США в Україну вже прямують високоточні бомби для сучасних західних винищувачів F-16, заявив полковник запасу Збройних сил України, військовий експерт Петро Черник в ефірі телемарафону Єдиних новин, коментуючи ...