Перед вами два шляхи: Чехи і словаки звернулися до українців

Україна має всі необхідні ресурси для того, щоб влитися в західну цивілізацію і стати її невід'ємною частиною.

Ілюстрація:internews.ua

Після російської анексії Криму події в Україні можуть розвиватися за двома напрямками, одby з яких веде до торжества закону, як в Європі, а другbq є копією процесів, що відбуваються в сучасній Росії. Про це йдеться у відкритому листі відомих словацьких і чеських діячів до громадян України, опублікованому на сайті support-ukraine.org, передають Патріоти України.

За їх словами, українці мають всі необхідні ресурси для того, щоб влитися в західну цивілізацію і стати її невід'ємною частиною. Словаки і чехи нагадали українцям, що вони свого часу зазнали радянської окупації, але дочекалися звільнення.

"Дорогі друзі, в серпні 1968 року армія, послана Москвою, на броні тисяч танків вторглася до Чехословаччини. Після вторгнення окупація нашої країни тривала 22 роки. Цей час здавався нам нескінченним, але ми врешті дочекалися свободи.

Так само віроломно російська окупаційна армія захопила 20 лютого 2014 року Крим і насильно приєднала його до Росії. У лютому 2014 років Москва знову показала всьому світу, що вона вважає міжнародні угоди звичайним клаптиком паперу і що єдині закони, які Кремль визнає - це закони злочинного світу, закони джунглів", - йдеться в тексті.

"Не дивлячись ні на що, ми вважаємо, що, так само, як до свободи дожили ми, так дочекаються свого звільнення від окупації і Крим, і частина Донбасу, окупована російською армією", - підкреслили автори листа.

"Два роки по тому після початку російської агресії, яка прагнула втопити в крові Революцію гідності і розбити Вашу країну, ми схиляємо голови перед героїзмом, з яким Ви виступили проти внутрішнього гніту і російської мілітаристської машини. Ми з захопленням стежили за Вашою боротьбою за свободу, збереження національної незалежності і європейські устремління.

Герої Небесної сотні, розстріляні в перший день російської анексії Криму, а потім і тисячі їхніх співгромадян-українців віддали свої життя в цій боротьбі, багато - Надія Савченко, Олег Сенцов, Олександр Кольченко - піддаються мукам в катівнях ФСБ", - йдеться у зверненні до громадян України.

Автори листа заявили, що поділяють разом з українцями тривогу за майбутнє їхньої країни, яка бореться з "демонами корупції і ненаситною жадібністю олігархів". Україні потрібно провести реформи, "необхідні для вростання країни, спадкоємиці Київської Русі, в західну цивілізацію, до якої вона по праву належить".

"З революції шлях до сучасної цивілізації тільки починається. На власному досвіді ми відчули який він довгий і важкий. І ми, на жаль, не змогли повністю покінчити з корупцією, з впливом олігархів - так як нам би хотілося, і ми часто розчаровані станом нашого суспільства, діями наших корумпованих політиків. Але коли ми озираємося назад, як все було до 1989 року і порівнюємо це з нинішнім станом суспільства, ми бачимо, що сьогодні наші діти живуть і трудяться в вільному і процвітаючому світі", - йдеться в листі.

"Через два роки після окупації Криму перед Вами, чоловіками і жінками України, стоять два шляхи. Один веде до свободи, верховенства закону, процвітання і сучасної цивілізації. Другий шлях веде до оволодіння Україною нинішнім російським режимом, до насильства, до порядку, в якому українці стануть, по суті справи, кріпаками, підданими східного деспота в Кремлі.

Ми віримо, що Ваше повернення до західної цивілізації завершиться успіхом і що 20 лютого 2014 залишиться в Вашій пам'яті, так само, як 21 серпня 1968 залишилося в нашій пам'яті як пережитого історією, але не забутого дня ганьби", - зазначили автори звернення.

"Ми впевнені, що в найближчому майбутньому українці й українки буду вільно пересуватися, навчатися і працювати не тільки у себе на батьківщині, але і по всій Європі, аж до Атлантики, і що Україна буде вільною, незалежною, демократичною, позбавленою прокляття корупції, сильною, процвітаючою і єдиною європейської країною", - йдеться в тексті.

Підписантами відкритого звернення до громадян України стали 92 осіб, серед яких відомі правозахисники, дипломати, музиканти, письменники, вчені: Володимир Пірошик, адвокат, громадський активіст; Штефан Маркуш, вчений, колишній посол; Ласло Сігет, письменник; Пршемисл Фіалка, фотограф і кінооператор, підписант Хартії-77 та ряд інших.

F-16 можуть з'явитись в українському небі вже наступного тижня: У Повітряних Силах ЗСУ зробили інтригуючу заяву

четвер, 2 травень 2024, 1:45

Наразі закінчуються останні приготування інфраструктури та заходів захисту дислокацій дорогоцінних для України літаків від повітряних ударів ворога. У Повітряних силах ЗСУ озвучили орієнтир, коли в Україні почнуть "працювати" західні винищувачі F-16 - ...

"Вони просто черв'яки на нашому тілі": Депутат "Єдиної Росії" обізвала безробітних росіян

середа, 1 травень 2024, 23:43

Депутат від партії "Единая Россия" Катерина Собканюк заявила, що безробітні росіяни є "черв'яками". Також вона запропонувала створити в Росії "трудові табори", передають Патріоти України. "Сьогодні в будівельній галузі близько 30% незаповнених місць, в...