"Плани Росії зазнали краху. ЄС стоїть на порозі золотої газової ери", - експерт

М.Гончар: "Близько 2020 року спрацює ефект доміно на світовому ринку СПГ, який серйозно збільшить пропозицію зрідженого газу для європейського ринку".

США розгорнули ціновий наступ на ринок Європи. Фото: The Guardians.

Газові плани Росії зазнали повного краху, Європейський Союз стоїть на порозі золотої газової ери. Таку думку висловив експерт з питань енергетики Михайло Гончар, коментуючи відправку до Португалії першого танкера США зі зрідженим газом, передають Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

«Я б не перебільшував значення першої танкерної поставки в Португалію американського газу, - сказав Гончар, - але применшувати я б теж не став. Ця подія знаменує собою переклад з віртуальної площини в практичну площину тематики поставки скрапленого газу з Північної Америки до Європи».

На думку експерта, поява в Європі американського скрапленого природного газу, навіть якщо це будуть відносно невеликі обсяги, здатне призвести додатковий понижуючий ефект на газові ціни. А це буде на руку європейським споживачам, європейській економіці.

Росія ж у газових планах зазнала повного краху. Досить згадати плани Газпрому кінця минулого десятиліття, що великі обсяги російського скрапленого природного газу почнуть надходити на територію Північної Америки, перш за все в Сполучені Штати. Називалася цифра, що в 2015 році експорт російського скрапленого газу на територію Північної Америки, в США і Канаду може досягти 60 млрд кубів, а в країни азіатсько-тихоокеанського регіону - близько 30 млрд кубів в Китай через так звану «Силу Сибіру». Але нічого цього не сталося. 2015 рік пройшов, поставки зрідженого газу з Росії в Сполучені Штати дорівнюють нулю. Зате реалізувалися плани Сполучених Штатів щодо розробки, розширення видобутку нетрадиційного газу, в подальшому його скраплення завдяки будівництву відповідної інфраструктури та експорту в Європу.

Гончар також стверджує, що не треба розраховувати, що мільйони тонн американського скрапленого природного газу відразу підуть на європейський ринок, але близько 2020 році спрацює ефект доміно на світовому ринку СПГ, який серйозно збільшить пропозицію зрідженого газу для європейського ринку. «І тоді, - на думку експерта, - для Європи, як колись прогнозувало міжнародне енергетичне агентство, настане золота газова ера - велика пропозиція трубопровідного газу з поставками з Норвегії, Росії, Північної Африки і велика пропозиція скрапленого газу, який надходитиме з боку країн Близького Сходу, перш за все з Катару, а також з боку Північної Америки - США і Канади ».

Найбільш надійний засіб стримування російської агресії: Польща офіційно попросила США розмістити на своїй території ядерну зброю

середа, 1 травень 2024, 2:35

Польща офіційно запросила розміщення у себе американської ядерної зброї, подавши заявку на участь у програмі Nuclear sharing. Про це повідомив заступник міністра оборони Польщі Павло Залевський в ефірі польського телебачення у вівторок, 30 квітня.

"Війна та люди": Окупанти демонструють на "розважальній виставці" розстріляні маріупольські трамваї

вівторок, 30 квітень 2024, 22:42

Російські окупанти демонструють у музеї на "тематичній розважальній виставці" розстріляні трамваї з Маріуполя, які атакувала РФ під час блокади міста. Про це повідомила Маріупольська міська рада, передають Патріоти України. "Приватний музей техніки вла...