Поки "газовий король" чкурнув до Лондона: Бізнес втікача Оніщенка вже почали дерибанити - експерт

Нардеп чекатиме зміни української влади, залишаючись на туманному Альбіоні.

Оніщенко спробує отримати у Великобританії політичний притулок. Фото:vgolos.com.uaКапітал мільйонера-втікача Оніщенка почали успішно ділити. Про це, як вважає політолог Кирило Молчанов, свідчать останні гучні події, передають Патріоти України з посиланням на Новый регион.

З точки зору експерта, незважаючи на те що народного депутата Олександра Оніщенка викликають на допит в Національне антикорупційне бюро, сам Оніщенко знаходиться в Лондоні і готується судитися з українськими правоохоронцями.

"НАБУ просто грає з якимось не дуже тямущим хлопчиком для биття. Всім давно зрозуміло, що він втік ще до того, як проголосували в парламенті за зняття з нього недоторканності. І об'єктивно, скільки б йому зараз не слали повісток, він вже не повернеться в Україну для надання свідчень", - зазначив Молчанов.

Відповідно до думки експерта, ситуація з бізнесом Оніщенком показова, і влаштована спеціально. "Природно, всі олігархи, які звідси виїжджають, їх бізнес рано чи пізно стає об'єктом нового дерибану. Ясна річ, що це буде, з одного боку, спосіб відкупиться від кримінального переслідування для Оніщенка.

З іншого боку - те, що він поїхав і немає контролю. Це може бути якщо не влада, то, скажімо так, конкуренти або рейдери будуть відбирати. Наскільки довго це все затягнеться? Швидше за все, як свого часу Аваков деякий час пересидів в Італії, так само і Оніщенко пересидить просто до зміни влади, а потім просто повернеться назад", - впевнений Молчанов.

Крім того, експерт зазначив, що Оніщенку, швидше за все, вдасться отримати політичний притулок у Великобританії. Ця країна мільйонером була обрана через особливості англійської системи права. "Я думаю, це більше пов'язано з тим, що англійська система права відрізняється від континентальної, від романо-германської та України.

Тому, скоріше, це лінія захисту розуміє, що там йому буде простіше або отримати притулок або якомога довше тягнути час, щоб питання про його видачу не стояло", - підсумував політолог.

Експерт Руслан Бортник вважає, що на відміну від справи нардепа Ігоря Мосійчука, ситуація з Олександром Оніщенком не виглядає, як спроба залякати парламент. Депутат від "Волі народу", з його точки зору, став жертвою, тому що був погано захищений і дуже багатий.

Як відомо, Оніщенко фігурує в справі про зловживання при реалізації газу, видобутого за участю "Укргазвидобування". За даними слідства, державі було завдано збитків на суму близько 3 млрд грн. Всього встановлено особи 20 чоловік, які, як вважають слідчі, входили до складу злочинної організації.

5 липня 2016 року парламент зняв недоторканність з Оніщенка, дав згоду на його затримання і арешт. За інформацією, яку ГПУ передали з прикордонної служби, Оніщенко залишив Україну 2 липня.

27 липня генпрокурор Юрій Луценко підписав повідомлення про підозру Оніщенку. На наступний день спеціалізована антикорупційна прокуратура передала його захисту і родичам депутата.

Хтось привласнив резиденцію "послідовного": Невідомі не пустили в Межигір’я міжвідомчу урядову комісію, створену для націоналізація активів Януковича

понеділок, 29 квітень 2024, 18:30

Невідомі особи не пустили на територію парку-пам’ятки Межигір’я міжвідомчу комісію, яка має передати парк під державне управління. Про це в понеділок, 29 квітня, повідомила пресслужба Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів. Повідомляється,...

Готує наступника? Кадиров призначив свого 16-річного сина куратором школи спецназу в Чечні

понеділок, 29 квітень 2024, 17:56

Голова російського регіону Чечні Рамзан Кадиров призначив свого 16-річного сина Адама куратором Російського університету спецназу (РУС) імені Володимира Путіна у Гудермесі. Про це він написав ввечері 28 квітня у своєму телеграмі, передають Патріоти Укр...