Політичний скандал: У МЗС заявили, що Україна готова розробити закон і провести вибори на Донбасі цього літа

У ВО "Самопоміч" такі заяви заступника міністра МЗС вважають неприпустимими, такими, що не відповідають національним інтересам України, загрожують державному суверенітету, та зробленими з перевищенням повноважень

Вадим Пристайко. Фото: business.ua.

Україна виступає за проведення виборів на Донбасі вже цього літа та не виключає, що після цих виборів в українській політиці можуть з'явитися люди, яких наразі офіційний Київ називає сепаратистами. Про це в інтерв'ю Голосу Америки заявив заступник міністра закордонних справ України Вадим Пристайко, передають Патріоти України.

"Ми казали, що єдина можливість для Києва вести переговори, якщо люди дійсно чимось незадоволені – це мати легальних представників цих регіонів: Луганської частини та частини Донецької області. Для цього – ми впевнені – і ми вимагаємо цього – ці люди були обрані і обрані законно. Яким чином нам це обрати – нам треба провести вибори.

Ми готові зараз розробити закон, який дозволить, враховуючи певні відмінності, які існують в законах і в проведенні виборів на території всієї України і в усіх частинах, ми готові розробити цей закон, узгодити його і згідно з цим законом терміново розпочати вибори, щоб отримати бажано цього літа вже легітимних представників Луганська та Донецька, щоб з ними вести переговори про подальший крок за кроком вирішення безпекової, економічної і всіх інших частин ситуації", - зазначив він.

При цьому Пристайко зауважив, що після виборів в українській політиці можуть з’явитися люди, яких офіційних Київ називає терористами та сепаратистами. "Ці люди мають зараз певний вплив на територіях, я боюсь нам прийдеться жити з цим, нам прийдеться враховувати всі інтереси, які є на великій території України для того, щоб наша держава змогла просуватись далі ми маємо знайти консенсус. Якщо в результаті виборів, відкритих і чесних виборів, ці люди прийдуть до влади – нам прийдеться шукати можливість взаємодіяти з ними: і в парламенті, і в урядових структурах, і в місцевих структурах.

Це буде непросто, всі це мають усвідомити прямо зараз, але нажаль це єдиний шлях для мирного врегулювання. Ми не хочемо війни і як показують соціологічні дослідження, українці виступають проти будь-яких агресивних дій. Ми маємо шукати варіант політичного врегулювання. Це означає, що ці люди далі , я розумію про що ви кажете, з’являться в нашій політичній системі. Це наша доля і ми маємо вирішити яким саме чином будемо знаходити компроміс", - наголосив він.

Водночас у ВО "Самопоміч" такі заяви заступника міністра МЗС вважають неприпустимими, такими, що не відповідають національним інтересам України, загрожують державному суверенітету, та зробленими з перевищенням повноважень, і, відповідно, вимагають відкликання Пристайка з відрядження та негайного звільнення з посади. Про це йдеться у заяві "Самопомочі", розміщеній на офіційному сайті об'єднання.

Згідно з повідомленням, парламент України не давав згоди на проведення виборів на території, фактично окупованою Російською Федерацією. "Вибори в Донецьку і Луганську можливі лише після повного відновлення суверенітету України на всій території Донеччини та Луганщини та усунення наслідків російської окупації, що потребуватиме багато часу та зусиль. Говорити про вибори на окупованих територіях тепер, коли там стоять російські танки та “Гради”, коли “суверенітет” здійснюють ФСБ та ГРУ, а населенню посилено промивають мізки, є сприянням плану Кремля", - зазначається у повідомленні.

Ворог посилює натиск: На кордоні Часового Яру йдуть бойові дії

четвер, 2 травень 2024, 16:23

Бойові дії дійшли до межі міста Часів Яр Донецької області. У місті залишається майже 700 осіб. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на начальника Часовоярської міської військової адміністрації Сергія Чауса в ефірі телемарафону, передають Патріот...

"Занадто багато всього": Війна закінчиться, коли Путін зрозуміє, що не зможе виграти, - американський генерал

четвер, 2 травень 2024, 15:50

Війна в Україні закінчиться тоді, коли Путін зрозуміє, що не може перемогти. Для цього західні партнери мають об'єднати всі можливі зусилля у допомозі нашій державі. Про це заявив американський генерал Бен Ходжес, передають Патріоти України. "Тому ми п...