Помста скривджених Лавровим арабських принців: російські нафтовики можуть піти з торбами по світу

Саудівська Аравія має намір витіснити російську нафту з європейського ринку.

Саудівська Аравія почала витіснення російської нафти з Європи. Ілюстрація:bastion.tv

На відміну від Саудівської Аравії, російські нафтовики не готові знижувати ціни в боротьбі за ринки Європи та Азії. Якщо при нинішньому рівні цін ще й надавати знижку, російські компанії можуть розоритися, не витримавши податкового тягаря. Крім того, собівартість видобутку нафти в Саудівській Аравії нижча, тому, на відміну від Росії, вона може дозволити собі демпінг. Про це повідомляють Патріоти України з посиланням на Газета.ru.

У боротьбі за ринки Європи російські нафтовики можуть почати знижувати ціни слідом за постачальниками з Близького Сходу. "Ми будемо битися за свій ринок в Європі, будемо збільшувати знижки на Urals, - заявило урядове джерело.

- Однак не думайте, що саудитaм буде так легко зайняти НПЗ, які історично працюють на нашій нафти. Це технологічно нелегко".

Пізніше глава російського Міненерго Олександр Новак, відповідаючи на запитання, чи готова Росія надавати знижку на свою нафту, заявив, що це залежить від компаній.

"Куди саме сьогодні направляти нафту, вирішує не Міністерство енергетики, а компанії: де у них існують контракти, довгострокові чи або короткострокові.

Здобиччю і реалізацією нафти займаються комерційні компанії, ринкова ситуація визначає потоки нафти. А також традиційні зв'язки, враховуючи, що нафта має різну якість ", - сказав міністр.

У середині жовтня стало відомо, що в Європу, зокрема, до Польщі почала постачання нафти Саудівська Аравія. Голова "Роснефти" Ігор Сєчін тоді заявив, що саудити демпінгують.

Крім того, такі великі гравці, як американська Exxon, британо-нідерландська Shell, французька Total і італійська Eni наростили закупівлю саудівської нафти для своїх заводів в Західній Європі і Середземномор'ї.

І приріст частки близькосхідних постачальників відбувався саме на шкоду поставкам російської нафти. Також з'явилася інформація і про початок поставок на європейські заводи іракської нафти, яка теж продавалася зі значним дисконтом.

Пекін підіграє агресору: Китай сховав у порту корабель, який доставляв зброю з КНДР до Росії, - Reuters

четвер, 25 квітень 2024, 11:30

Китай надав причал для російського вантажного судна, що знаходиться під санкціями США, причетного до постачань північнокорейської зброї до Росії, передають Патріоти України з посиланням на Reuters. Британський аналітичний центр Royal United Services I...

Нова "бавовна": У російському Омську горять ємності з нафтопродуктами

четвер, 25 квітень 2024, 11:28

25 квітня в російському Омську на Красноярському тракті спалахнули три ємності з нафтопродуктами. Площа пожежі становить 500 квадратних метрів, передають Патріоти України. Деталі: Повідомляється, що на Красноярському тракті горять три ємності з нафтопр...