Прокуратура направила олігарху Курченку повідомлення про підозру

Младоолігарх Януковича в Україні звинувачується у створенні злочинної організації та легалізації доходів, отриманих злочинним шляхом.

С. Курченко. Ілюстрація: 112 Україна.

Прокуратура Одеської області погодила і надіслала українському бізнесменові, наближеному до колишнього президента України Віктора Януковича Сергію Курченку повідомлення про підозру у створенні злочинної організації та легалізації доходів, отриманих злочинним шляхом, повідомляють Патріоти України з посиланням на Інтерфакс.

"У вівторок, 30 травня, прокуратура Області погодила та направила повідомлення про підозру колишньому голові наглядової ради групи компаній С. Курченку в скоєнні низки злочинів, серед яких створення злочинної організації, ухиленні від сплати податків в особливо великих розмірах, зловживання службовим становищем, легалізація доходів, отриманих злочинним шляхом тощо", - зазначено в повідомленні прес-служби Генеральної прокуратури України у вівторок.

Згідно з повідомленням, прокуратура Одеської області здійснює процесуальне керівництво у кримінальному провадженні за фактом створення злочинної організації та ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах при реалізації 800 тис. т нафтопродуктів у так званій "злочинній схемі С. Курченка".

Крім того, складено повідомлення про підозру ще одному фігуранту злочинної організації, причетному до операцій з паливом.

За даними слідства, зазначені особи перебувають за межами України, у зв'язку з чим вони оголошені в розшук.

Загалом, за інформацією прокуратури, у кримінальному провадженні статус підозрюваних і обвинувачуваних наразі мають 19 осіб. Серед них – колишні керівники ПАТ "Одеський нафтопереробний завод", державні інспектори Одеської митниці, капітани, які здійснювали заходження суден у морські порти для маскування фіктивного вивезення нафтопродуктів, колишній керівник підконтрольної компанії і диспетчер цього підприємства.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснює слідче управління головного управління Національної поліції в Одеській області.

Як повідомлялося, український бізнесмен Сергій Курченко фігурує в кримінальному провадженні як керівник злочинної організації, яка протягом 2010 – початку 2014 рр. вчинила тяжкі та особливо тяжкі злочини у сфері господарських операцій зі скрапленим газом.

Зокрема, у зазначений період С. Курченко організував вчинення очолюваним ним ОЗУ незаконного заволодіння видобутого ПАТ "Укргазвидобування", ПАТ "Укрнафта" належного державі скрапленого газу на загальну суму 2,2 млрд грн шляхом його протиправного придбання на спеціалізованих аукціонах за цінами значно нижчими за ринкові, нібито для потреб населення. Натомість фактично скраплений газ членами злочинного угруповання надалі реалізовувався підконтрольними С. Курченку суб'єктами за ринковими цінами на території України.

З березня 2014 року С. Курченко перебуває в міжнародному розшуку.

В Харкові росіяни вдарили ракетами по психіатричній лікарні, де було 65 людей

субота, 27 квітень 2024, 7:23

Внаслідок атаки, уламкові поранення отримала пацієнтка лікарні 1970 року народження. Росіяни вдарили двома ракетами по лікарні в Харкові, при цьому була атакована психіатрична лікарня. Про наслідки атаки у суботу, 27 квітня, повідомляє поліція Харківщи...

Окупанти намагаються обійти Часів Яр з флангів, але успіхів не мають: Військовий розповів, що відбувається

субота, 27 квітень 2024, 6:22

Противник намагається обійти Часів Яр з лівого та правого флангів, щоб взяти в оперативне оточення. Внаслідок цього йдуть дуже складні бої в Іванівському та Богданівці. Водночас протягом останніх тижнів ворог не зміг досягти значних успіхів в обох насе...