"При Путіні завжди буде війна, неважливо - Україна, Сирія, Туреччина": Шендерович про останній шанс для глави РФ

"Ні, світу не позаздриш. Тому що ситуація безпрецедентна", - переконаний письменник.

Володимир Путін. Фото: ЖЖЄдина можливість для президента РФ Володимира Путіна залишитися при владі - вести незліченні війни з ким би то не було в світі, щоб залишатися сильним лідером в очах росіян. Таку думку висловив російський письменник і публіцист Віктор Шендерович, виступаючи в лондонському клубі "Відкрита Росія" з лекцією "Путін: симптом або прокляття", повідомляють Патріоти України.

"Ні, світу не позаздриш. Тому що ситуація безпрецедентна. Тому що авторитарних негідників в історії людства було досить багато, але з атомною зброєю - перший. Це досить нова композиція", - сказав публіцист.

На думку Шендеровича, це пояснює "ніжну поведінку" Заходу з РФ. "Звичайно, після того як Саддам Хусейн увійшов в Кувейт, з ним досить швидко розібралися, тому що він все-таки був Саддам всього лише. А що ось Путін вміє це, оскільки він з блатних кіл, - ось це ось "Ай , зараз заріжу". Симуляція неосудності, але людина з ножем. І симулює він чи ні - з'ясується, коли він штрикне", - зазначив він.

Письменник підкреслив, що він дуже добре розуміє Захід, оскільки "Путін симулює досить успішно". "Тому що Захід переконав його за 15-річчя в своїй абсолютній продажності і вульгарності. Шредер як символ взаємин із Заходом - "ой, та їх же всіх можна купити за газ, за п'ять копійок". Вони такі ж, як ми, виявляється. Рейгана-то немає, Тетчер немає - ідеологічних-то немає. А кого не купити, того залякати. "Як школяреві битися з добірної шпаною?" - як сказано було у Висоцького. Вони ж школярі. Вони ж - так, а ми ж - так! І раптом з'ясовується, що ніж у горла робить їх надзвичайно поступливими. Раптом його починають враховувати. І йому це в кайф, звичайно. І він розуміє, що вже за стіл його не пустять. Ну так, щоб без ножа, просто посидіти поговорити , "друг Володимир" - ось цього всього не буде", - розповів Шендерович.

За його словами, все це "виробило певний рефлекс" в Путіні. "Він розуміє, що його сили бояться. Він це розуміє як повага, оскільки в цих правилах вихований. Поважають, розмовляють. І ми бачимо, як він нарощує. Тому при ньому завжди буде війна де-небудь - неважливо, Україна, Сирія, Туреччина - це вже подробиці. При ньому буде війна, тому що це його єдиний шанс і всередині країни ", - сказав публіцист.

Він додав, що без "зовнішньої загрози" у Путіна немає шансів залишитися на чолі держави. "Тому що в мирний час він лузер - він обрушив економіку, він обрушив статус. А у воєнний час в країні з синдромом обложеної фортеці він лідер проти всього світу. А для всього світу він безпрецедентна загроза", - переконаний Шендерович.

Письменник зазначив, що світ нічого не може вдіяти в ситуації, що склалася. "І вони нічого не можуть зробити. Ядерна зброя є - не можна як з Саддамом вчинити. І в цьому сенсі, на цьому балансі він і має намір існувати, тому що ніякого іншого інструменту у нього вже немає. Це єдиний його інструмент - і всередині країни, і зовні. Тому він буде, звичайно, їм користуватися", - резюмував він.

9 березня депутати Європейського парламенту направили верховному представнику Європейського союзу із зовнішньої політики і безпеки Федеріка Могеріні лист з пропозицією ввести санкції у відношенні осіб, відповідальних за викрадення української льотчиці Надії Савченко. Список очолює президент РФ Володимир Путін.

Ситуація складна: Росіяни не зайшли у Часів Яр. Вони намагаються взяти місто в лещата, - речник "Хортиці"

п’ятниця, 3 травень 2024, 18:30

Речник оперативно-стратегічного угруповання військ "Хортиця" Назар Волошин вважає, що російські окупанти намагаються взяти у лещата місто Часів Яр. Для його окупації вони активно штурмують навколишні села. Та під час телемарафону він зауважив, що на те...

Шольц саркастично висловився про постачання Taurus ЗСУ - йому нагадали про смерті українців

п’ятниця, 3 травень 2024, 17:50

Канцлер Німеччини Олаф Шольц з сарказмом відповів на питання про постачання Україні далекобійних ракет Taurus, передають Патріоти України. "Є зброя, яку можна постачати, лише якщо зберігається контроль за всім, що з нею роблять. І тут не можна вести де...