Путін скуповує золото у величезних обсягах - Die Welt

Путін мріє за будь-яку ціну відмовитися від долара і використовувати золото в якості фінансової зброї.

Ілюстрація:nuina.net

Останнім часом російський президент Путін без зайвого шуму і в значних кількостях скуповує золото. Тільки в січні Росія наростила резерви ще на 20 тонн - тепер сумарний золотий запас РФ становить понад 1300 тонн, передають Патріоти України з посиланням на Die Welt.

"Путін намагається покласти край чільному положенню США і Європи, бо той, хто скуповує золото, скорочує значимість західних валют", - зазначає видання.

Росія переживає важку економічну кризу з 1990-х років. Рубль продовжує падіння, і країні міг би стати в нагоді кожен долар. Але замість цього Путін вважає за краще збільшувати свої золоті резерви. З 2005 року вони зросли в чотири рази.

Як заявив президент компанії Eurasia Group Ян Бреммер, Путін хоче за будь-яку ціну відмовитися від долара і використовувати золото в якості фінансової зброї. Тим більше, нагадує Бреммер, в минулому Вашингтон вже використав долар для чинення тиску на Росію.

"Золото є чимось на зразок перестраховки для Путіна, оскільки дорогоцінний метал визнаний у всьому світі, приймається всіма державами і його неможливо відтворити", - каже Бреммер.

Держави, які купують золото, зрозуміло, втрачають частину ліквідних коштів, оскільки золоті злитки не приносять відсотків, але золото захищає від перепадів на валютних ринках. Це забезпечує золоту захист Росії проти криз.

З іншого боку, скуповування золота може свідчити про бажання Путіна проводити більш агресивну зовнішню політику.

У великих масштабах золото скуповує лише Китай. Останнім часом країна збільшила обсяги дорогоцінного металу на 62%, і зараз її золоті резерви становлять 1600 т (5-е місце в світовому рейтингу).

Росія, в свою чергу, займає 6-е місце, поступаючись ще США, Німеччині, Італії та Франції, але ці країни останнім часом не нарощували запаси.

"Ухилянтів треба брати за вухо і вести до ТЦК": Мер Конотопа записав звернення до нардепів (відео)

п’ятниця, 29 березень 2024, 13:15

Поки Верховна Рада продовжує готувати законопроєкт про мобілізацію – профільному комітету залишились розглянути 5% поправок – міський голова Конотопа звернувся до народних депутатів із закликом “не гратися в політику". На цьому міський голова Конотопа ...

"Гра в хорошого поліцейського": Зеленський може ветувати закон про мобілізацію після ухвалення Радою, - політолог

п’ятниця, 29 березень 2024, 11:26

Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки та оборони розглянув уже 82% усіх запропонованих депутатами поправок до проекту закону "Про мобілізацію" і найближчим часом він може бути проголосований "у тому форматі, в якому він уже підійде безпо...