Путіну не вистачить грошей: Україна завалила міжнародні суди позовами проти РФ

До цього часу ще жодну країну не судили за агресію проти іншої, тому притягнути до відповідальності велику країну-постійного члена Радбезу ООН буде непросто.

Павло Петренко. Фото:www.rbc.ua

Україна подала кілька сотень позовів проти Росії через окупацію її півострова, збитки від війни та незаконну підтримку тероризму. Про це повідомив в інтерв'ю 5 каналу міністр юстиції України Павло Петренко, передають Патріоти України.

За його словами, українські громадяни подали проти Росії 700 позовів тільки в Європейський суд з прав людини в Страсбурзі. Це скарги тих, хто постраждав в ході анексії Криму або вторгнення російський військ у Донбасі.

При цьому в загальнодоступному графіку роботи ЄСПЛ у першій половині 2016 немає жодного розгляду справ проти Росії. Українські компанії скаржаться в міжнародні суди на Росію через активи, які вони втратили через окупацію Криму.

Наприклад, "Ощадбанк" подав позов проти Москви до Стокгольмського арбітражного суду через втрачені сім відділень на півострові, більшість яких російська влада роздала своїм банкам, а частина з них була пограбована навесні 2014 року. До нього також звернулася і енергетична компанія НАК "Нафтогаз". Деталі її скарг теж поки невідомі, але свої збитки компанія оцінила в 700 млн доларів.

Також ряд позовів подало Міністерство юстиції України від імені української держави. В одному з них Київ вимагає компенсації за незаконне використання Росією континентального шельфу, який належить Україні.

Також позов проти Росії в міжнародний суд в Гаазі подав український олігарх Ігор Коломойський. Цей позов суд прийняв до розгляду. Коломойський хоче домогтися від Росії компенсації в розмірі 15 млн доларів за захоплення терміналу в Бальбеку.

Крім того, Київ подав позов до Міжнародного суду ООН проти Росії за підтримку тероризму. "Дуже непроста справа - притягнути велику країну-постійного члена Радбезу ООН до відповідальності", - вважає експерт міжнародного права професор Януш Сімонідес. Адже до цього часу ще жодну країну не судили за агресію проти іншої.

У Великдень окупанти вдарили по центральній частині Харкова

неділя, 5 травень 2024, 14:54

У неділю, 5 травня, армія РФ обстріляла Шевченківський район Харкова. Наразі відомо про щонайменше двох поранених. Про обстріл міста у своєму Telegram повідомив мер міста Ігор Терехов, передають Патріоти України. За його словами, армія РФ вдарила по жи...

Якщо Кремль зважиться на новий фронт: The Wall Street Journal назвала естонське місто, яке може стати ціллю Путіна

неділя, 5 травень 2024, 14:50

Уряди США і Європи дедалі більше схвильовані тим, що російський диктатор Володимир Путін планує кинути виклик членам НАТО, зокрема трьом балтійським країнам, якщо зможе закінчити війну в Україні на вигідних для себе умовах. Про це пише The Wall Street ...