Питання життя та смерті невинних людей: Україна в Гаазі закликала ООН негайно зупинити Росію

Наразі Україна просить Суд змусити Росію припинити поставки озброєння та надання допомоги через кордон групам, які здійснюють терористичні атаки проти цивільних

Міжнародний суд в Гаазі. Фото: Укрінформ.

В Міжнародному суді ООН в Гаазі представник України звинуватив представника Росії у перекручуванні фактів та законів і закликав Суд невідкладно запровадити проти РФ тимчасові заходи. Як передає власний кореспондент УНІАН, відповідні аргументи виклав представник української сторони, доктор Гарольд Кох (Harold Hongju Koh). Новину передають Патріоти України.

Він також звинуватив представників РФ у "перекручуванні законів та фактів", "законодавчій акробатиці", а також запевнив Суд у тому, що тимчасові заходи треба запровадити невідкладно. "Якщо говорити коротко, то цей Суд стоїть перед трагічною ситуацією, що потребує термінового врегулювання. Факти, представлені Україною, демонструють, що ситуацію необхідно вирішити невідкладно - як на сході України, так і в Криму. Як і у попередньому позові, поданому проти Росії Грузією, цей Суд повинен призначити тимчасові заходи, тому що, по-перше, умови нестабільні і можуть швидко змінитися, по-друге, є вразливе населення, яке потребує вашого захисту, - це невинне цивільне населення України. По-третє, тому що триває напруга через продовження конфлікту. І, по-четверте, тривають атаки, що призводять до смертей, поранень та переміщень місцевого населення", - заявив Кох.

Представник української сторони нагадав, що російська сторона зазначила, що "немає необхідності у запровадженні невідкладних заходів". "Чому? Тому що МН17 вже був знищений, а атаки на цивільне населення, про які говорила українська сторона, були скоєні місяць тому?", - наголосив Кох. За його словами, якщо влада Росії не віддасть наказ патрулювати свої кордони з Україною, то ще "більше небезпечної зброї може знову потрапити на схід України вже завтра, а жахливі атаки на цивільних в Авдіївці сталися тільки тиждень тому".

"Дозвольте мені наголосити, що Україна не планувала у цьому Суді навести всі факти порушень Росією міжнародного права чи підтвердження приналежності Криму. Ваше завдання - вирішити, чи може Україна зараз дозволити собі тимчасові заходи захисту у той час, коли Суд продовжить розглядати позов. Законодавча акробатика, яку ми чули від представника Росії, полягає у тому, що міжнародні правила, які застосовуються до інших держав, не застосовуються до РФ. Все, про що просить Україна цей Суд, - це використати свої повноваження, щоб захистити невинних українських громадян, які знаходяться під загрозою дискримінаційних та терористичних атак й культурного зникнення. Без тимчасових заходів, встановлених цим Судом, РФ продовжить грати за власними правилами і робити протилежне вимогам Конвенцій (про боротьбу з фінансуванням тероризму та про ліквідацію всіх форм расової дискримінації - Ред.), а розплачуватиметься за це невинне цивільне населення", - заявив представник України.

Він констатував, що наразі Україна просить Суд змусити Росію припинити поставки озброєння та надання допомоги через кордон групам, які здійснюють терористичні атаки проти цивільних (на Донбасі), та припинити культурне знищення українців та кримських татар у Криму. "Якщо Росія не причетна до цих кримінальних дій, то вона не потерпатиме від будь-яких обмежень у той час, коли ця справа буде розглядатися", - підкреслив Кох.

Зона смерті: Де в Україні найбільше "зникло безвісти" російських окупантів і хто їх шукає

субота, 4 травень 2024, 7:30

Найбільше російських воєнних злочинців "зникло безвісти" в Україні у Покровському та Бахмутському районах Донецької області. На цей регіон приходиться 55% усіх окупантів, яких розшукують родичі з Росі. Відповідні дані опублікував державний проєкт "Хочу...

"Чорна діра" над Балтикою: ЗМІ заявили, що глушити GPS-сигнали на східному фланзі НАТО може надсекретна російська зброя

субота, 4 травень 2024, 7:24

За словами журналістів, є думка, що за перешкодами GPS на східному фланзі НАТО стоїть надсекретна російська зброя "Тобол". За вісім місяців близько 46 тис. літаків повідомили про проблеми з GPS над Балтійським морем, передають Патріоти України. Як пиш...