Репетиція Кремля: Російсько-білоруські навчання "Захід-2017" імітували війну проти НАТО, - Bild

За даними розвідки, під час великомасштабних російських навчань у Білорусі відпрацьовували захоплення країн Балтії, бомбардування Німеччини та інших членів НАТО, а також напади на нейтральні країни

Ілюстрація:UAinfoРосійсько-білоруські військові навчання "Запад-2017" у вересні цього року організатори назвали "антитерористичними" і "суто оборонними", однак за фактом РФ відпрацьовувала напад на країни НАТО. Про це пише німецьке видання Bild, передають Патріоти України.

Двоє провідних аналітиків західної розвідувальної служби розповіли Bild, що метою навчань була репетиція захоплення Росією країн Балтії, а також "ударна кампанія" проти членів НАТО (Німеччина, Нідерланди, Польща, Норвегія) та Швеції і Фінляндії, які не перебувають в Альянсі.

Згідно з двома джерелами видання, Кремль відпрацьовував операцію щодо відрізання Литви від контингенту НАТО. А вигадана Генштабом РФ як умовний ворог держава "Вейшнорія" на території Білорусі розташована у районі 40-кілометрового сухопутного моста між Польщею і Литвою.

Також Росія репетирувала "нейтралізацію чи контроль над повітряним простором і гаванями" у країнах Балтії. Джерела наголосили, що в разі надзвичайної ситуації РФ розраховує в перші кілька днів на суто військову операцію.

Джерела Bild додали, що російська дальня авіація під час навчань протягом двох днів проводила імітаційні польоти над Балтійським і Північним морями і репетирувала бомбардування західноєвропейських цілей, наближаючись до німецького і голландського узбереж з боку Північного моря, а також до Швеції, Фінляндії і Польщі – з Балтійського моря. У тренуванні брали участь стратегічні бомбардувальники Ту-95, а також допоміжні літаки (винищувачі і заправники).

Російська авіація повернулася на свої бази до досягнення берегів НАТО, однак у реальній ситуації їхньою ціллю має стати "критично важлива інфраструктура" Європи (аеродроми, гавані, джерела енергії тощо), "щоб шокувати країни і змусити населення вимагати від своїх урядів піти на мирні переговори".

У Bild пишуть, що німецькі військово-морські бази на Балтійському і Північному морях були головними мішенями для повітряних атак.

Щоб завдати шкоди потенціалу НАТО у разі великомасштабного наземного наступу на Естонію, Латвію і Литву, у навчаннях було задіяно "протичовнові бойові дії і протиповітряні вчення по всьому Балтійському морю".

За даними розвідувальних джерел, Швеція і Фінляндія також могли зазнати нападу в разі реальної війни проти НАТО.

"У разі війни з НАТО Росія не очікує, що Швеція і Фінляндія залишаться нейтральними, хоча вони і не є частиною НАТО. Стокгольм і Гельсінкі дозволили б літакам НАТО використовувати свої аеродроми", – зазначило джерело видання. Воно повідомило, що більшість аеродромів Швеції і Фінляндії потрапляє в зону ракетного удару російськими комплексами "Іскандер", розташованими в Мурманській області на Кольському півострові.

Одне з джерел пояснило Bild, що приводом для ескалації можуть стати "кольорові революції" в Білорусі чи інших пострадянських державах. Розвідники додали, що вступ до НАТО Швеції або Фінляндії не стане приводом для прямої воєнної конфронтації.

Співрозмовники видання додали, що сценарій, який відпрацьовувала Росія, стане останнім кроком перед ядерною війною із Заходом. Водночас у РФ сподіваються запобігти такій війні, досягнувши "швидкої перемоги" в Прибалтиці і провівши вдалу кампанію в Західній Європі.

"Якщо все це не допоможе, Росія буде сигналізувати Заходу, що якщо він спробує просунутися в Балтію, наступним кроком буде використання тактичної ядерної зброї", – додали джерела Bild.

Із 14-го до 20 вересня в Білорусі проходили навчання "Запад-2017". Своє занепокоєння щодо їхнього проведення висловили країни Європейського союзу, НАТО й Україна.

До моніторингу запросили Польщу, Литву, Латвію, Естонію, Швецію і Норвегію. Україна і НАТО направили на маневри своїх верифікаторів.

Президент Білорусі Олександр Лукашенко гарантував, що російський військовий контингент, який бере участь у спільних білорусько-російських навчаннях "Запад-2017", покине територію республіки і повернеться в місця постійної дислокації. За його словами, спільна військова діяльність Білорусі та Росії слугує винятково для захисту національних інтересів.

Міністр оборони Польщі Антоній Мацеревич заявляв, що під час навчань "Запад-2017" росіяни відпрацюють застосування ядерної зброї.

"Відстежуємо та б'ємо": Сирський опублікував кадри авіаударів по місцях зосередження військових РФ (відео)

понеділок, 29 квітень 2024, 0:55

Українські військові завдали ударів по місцях зосередження російських солдатів у Донецькій та Запорізькій областях. Про враження цілей у двох регіонах у неділю, 28 квітня, повідомив головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський. "Відстежуємо та б'ємо. Сього...

Українські військові встановили контроль над островом Нестрига під Херсоном, - Сирський

неділя, 28 квітень 2024, 23:16

Українські військові встановили контроль над островом Нестрига в Херсонській області. Про це повідомляють Патріоти України з посиланням на заяву головнокомандувача ЗСУ Олександра Сирського у Telegram-каналі. За словами головкома, російські війська прод...