Росія - все? Китай забирає у Москви землі на Далекому Сході

Росія готується здати в оренду Китаю ще близько мільйона гектарів сільськогосподарських земель на Далекому Сході в розрахунку залучити інвестиції і збільшити доходи регіону. Таку пропозицію озвучив інвестиційний директор Агентства Далекого Сходу із залучення інвестицій і підтримки експорту Валерій Дубровський, повідомляють Патріоти України з посиланням на South China Morning Post.

За його словами, землі будуть відкриті для іноземних інвесторів, і в Росії розраховують головним чином на попит з боку китайських фермерів, які можуть бути зацікавлені у вирощуванні соєвих бобів, пшениці та картоплі. Низка китайських компаній вже висловила зацікавленість. Інвестори можуть отримати близько половини всіх пропонованих земель, ще 25% може відійти бізнесменам з Японії і Південної Кореї, зазначив Дубровський. Він наголосив, що всі 3 млн га придатних для АПК площ у Далекосхідному федеральному окрузі тепер доступні фермерам.

Пропонуючи значні площі дешевої землі, Росія прагне зміцнити співпрацю з КНР і, схоже, зацікавленість є з обох сторін, говорить Жан Сі, експерт з вивчення Росії Східно-китайського університету в Шанхаї. В умовах торгової війни зі США Китай запровадив мита на імпорт американських соєвих бобів, і наразі потребуєземель, аби власним виробництвом компенсувати нестачу поставок.

Китайські фермери вже активно забирають в оренду посівні площі за договорами оренди та іншими тимчасовими угодами, зазначає директор російського Інституту кон'юнктури агроринку Дмитро Рилько.

Разом з тим, незважаючи на зацікавленість сторін, ця угода має низку перешкод, додає Сі: "На російському Далекому Сході (де більшість складають етнічні українці, - ред.) існує політичний опір з боку місцевих жителів - їхню стурбованість викликає масштабний приплив китайських робітників і методи роботи, такі як використання занадто великої кількості пестицидів і добрив".

Рішення відкрити доступ до сільгоспземель для іноземних, у т.ч. числі китайських інвесторів, схоже, було прийнято в Москві, але те, наскільки гладко пройде його реалізація, залежатиме від позиції місцевих жителів, додає він.

Третя штурмова бригада ЗСУ заявила про прорив обороги противника під Авдіївкою не зважаючи на шалений опір окупантів

четвер, 28 березень 2024, 23:15

Третя окрема штурмова бригада зявила про прорив в Орлівку й інтенсивний бій у залишках селища. "Штурмова група прорвалася на вулиці селища та розпочала інтенсивний бій впритул до будинку, у якому засів противник. Ворог відстрілювався гранатами, випуска...

"Майже повністю складається з іноземних елементів": Експерт "розібрав" російську ракету "Циркон"

четвер, 28 березень 2024, 22:46

Україні потрібна система THAAD, котра здатназбивати балістичні ракети на висоті понад 100 км над землею. Про це заявив авіаексперт Анатолій Храпчинський, пише Espreso, передають Патріоти України. «Маємо більш великий фрагмент російської ракети „Циркон“...