Росія оголосила про агресивну "експансію" російської мови на території колишнього СРСР

Глава МЗС РФ Лавров заявив, що РФ має намір "докладати особливих зусиль по просуванню російської мови за кордоном", виносячи це питання в зовнішньополітичний порядок денний.

Росія ініціює створення в країнах СНД центрів просування російської мови. Ілюстрація: Texty.org.ua.

Російська мова повинна отримати законодавчий статус в країнах колишнього СРСР, заявила минулого тижня посол з особливих доручень МЗС РФ Елеонора Митрофанова. Про це повідомляють Патріоти України з посиланням NEWSru.com.

"Розвиток і правове закріплення певного статусу російської мови в конституціях і практиці наших сусідів - це наше першочергове завдання", - наводить видання слова чиновниці.

У країнах СНД російська мова визначена терміном "мова міжнаціонального спілкування", який не має чіткого і зрозумілого юридичного тлумачення, в країнах Прибалтики, а також в Грузії і на Україні він уже втратив роль мови міжнаціонального спілкування - в рамках політики керівництва.

Особливу тривогу МЗС РФ викликав стан російської мови в Латвії та Естонії, де значна частина населення розмовляє російською мовою, але на законодавчому рівні це ніяк не відображено, відзначає агентство новин ТАСС.

Згідно зі статистикою ООН в 2015 році з 138 млн чоловік, що населяють країни СНД (без урахування РФ), російською мовою володіли лише 61 млн чоловік, 36,9 млн - володіли ним пасивно, а 35,6 млн не говорять російською..

МЗС РФ має намір "докладати особливих зусиль по просуванню російської мови за кордоном", виносячи це питання в зовнішньополітичний порядок денний. Раніше глава російського зовнішньополітичного відомства Сергій Лавров закликав активізувати розвиток російськомовних шкіл за кордоном, вказавши, що в світі проживають не менше 260 млн осіб, які володіють російською мовою.

Ця ініціатива не викликала ентузіазму з боку країн-партнерів Росії. Міністр освіти і науки Вірменії Левон Мкртчян виступив проти зміни статусу російської мови в країні, яка, за його словами, має статус однієї з іноземних мов, "і це не підлягає зміні".

"Державна мова в Вірменії - вірменська. "Закон про мову" є однією з основних цінностей нашої незалежності і не підлягає змінам ", - сказав Мкртчян.

В Азербайджані ухильно пояснили, що державна політика країни і так включає підтримку вивчення російської мови в республіці. Міністр освіти Микаїл Джаббаров зазначив, що "в 340 середніх школах 90 тис. учнів отримують навчання російською мовою, а понад 450 тис. учнів вивчають російську як іноземну".

"Підтримка вивчення російської мови в Азербайджані відповідає принципу мультикультуралізму, взятого за основу державної політики країни", - пояснив Джаббаров в ході на конференції "Стан і перспективи азербайджано-російського співробітництва в сфері освіти, науки і культури", в якій брала участь і міністр освіти і науки РФ Ольга Васильєва.

У Молдові новий президент Ігор Додон, якого називають "проросійським", обіцяє зберегти російську мову як засіб міжнаціонального спілкування. "Знання російської мови для громадян Молдови - великий плюс, неважливо, працює людина у себе на батьківщині, в Італії чи в Росії. Ми повинні зберегти російську мову ", - заявив Додон.

В Естонії згодні, що в республіці "зараз немає багатьох елементів нормальної освіти російською мовою", немає системи відтворення педагогів російської мови. Однак новий уряд Естонії на чолі з головою партії Центру Юрі Ратасом, який не приховує теплих почуттів до Росії, готовий пом'якшити жорсткі вимоги до російської мови в системі гімназійної освіти.

Згідно із законом, з 2012 року в Естонії не менше 60% предметів повинні викладатися естонською мовою. Але віце-мер Таллінна Михайло Килварт заявив, що готовий розглядати клопотання опікунських рад гімназій, які захочуть викладати предмети російською мовою.

Для експансії російської мови в країнах СНД Росія має намір збільшити квоти на безкоштовне навчання студентів з колишніх радянських республік. Найбільш талановиті з них повинні отримувати гранти.

Школи і вузи, які викладають російською мовою в країнах євразійського простору, отримають підручники, навчальні аудіо- та відеоматеріали, наукову літературу. У держави СНД з Росії будуть спрямовані вчителі російської мови. Про це заявила і спікер Ради Федерації Валентина Матвієнко на засіданні правління Інтеграційного клубу, присвяченого проблемам освіти на євразійському просторі.

Про мотивацію

неділя, 19 травень 2024, 0:45

Воєнні проблеми, економічні прорахунки, корупція, загроза диктатури на тлі неспроможності приймати ефективні рішення вищим керівництвом ведуть до демотивації на усіх рівнях і кризи управління. На Харківщині триває спроба росіян розширити захоплену смуг...

"Ми готові до з'ясування відносин на полі бою": Лавров очікує ворожнечу з Європою "на покоління"

субота, 18 травень 2024, 23:16

Європа як партнер для Росії не актуальна як мінімум на одне покоління. Таку заяву зробив міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров у суботу, 18 травня, передають Патріоти України. "Дмитро Віталійович Тренін (російський політолог – ред.) в одній зі св...