Росія вимагає у суді Лондона прискореного розгляду справи про "борг Януковича", наполягаючи на ігноруванні питання Криму

Українська сторона у той же час представила письмові роз'яснення про необхідність повномасштабного судового процесу.

Ілюстрація:Еспресо.TV

Представники російської сторони у Високому суді Лондона вимагали прискореного розгляду справи, відомої як "борг Януковича" щодо єврооблігаційного боргу на $3 млрд. Натомість українська сторона представила письмові роз'яснення про необхідність повномасштабного судового процесу. Про це пише Інтерфакс за даними Financial Times, інформують Патріоти України.

Так, у вівторок, 17 січня, російська сторона наполягала на прискореному порядку розгляду справи, що передбачає презентацію позицій сторін і ухвалення рішення на основі дослідження фактів, тобто кредитної документації. Українські представники, своєю чергою, вимагали розгляду справи включно з анексією Криму Росією.

Відповідно до їхньої заяви, анексія півострова створила проблеми для української економіки і обмежила її можливості для погашення боргу. "Позов викликаний і є частиною ширшої стратегії незаконної, протиправної економічної, політичної і військової агресії Росії проти України", - йдеться в письмовому поясненні української сторони. На думку представників України, у цьому контексті угоду сторін щодо облігацій може бути анульовано.

Водночас російський представник наголосив, що Київ розглядав облігації як дійсні від моменту їхнього випуску 2013 року. За його словами, це було відображено як у публічних заявах української влади, так і в її комунікації з Міжнародним валютним фондом. Відтак представники Росії наполягли на тому, що суд не повинен визначати, чи суперечили міжнародному праву будь-які дії Росії щодо України, адже "це жодним чином не пов'язно з цією справою" і суперечка стосується "звичайної боргової угоди, підписаної відповідно до англійського права".

Слід зазначити, що суддею процесу є брат екс-прем'єра Британії Тоні Блера - Джастіс Блер.

Як відомо, уряд Миколи Азарова отримав кредит в рамках домовленостей між президентом РФ Володимиром Путіним і тодішнім президентом Віктором Януковичем у грудні 2013 року. Запозичення було видано за допомогою викупу євробондів України на 3 млрд доларів через Ірландську фондову біржу.

У 2015 році російська сторона не прийняла умов щодо реструктуризації боргу, зажадавши від Києва його повернення. Українська влада відмовлялася визнавати борг офіційним і наполягала на його комерційній основі.

Своєю чергою МВФ визнав борг перед Росією офіційним, але заявив, що кредитування України продовжиться, навіть якщо буде оголошений дефолт. 30 грудня 2015-го Кабінет міністрів України ухвалив рішення про введення мораторію на виплату боргу РФ.

Намагалася вплинути на Європарламент: У Польщі викрили шпигунську мережу Росії

п’ятниця, 29 березень 2024, 16:50

Сайт Voice of Europe, який просуває російську пропаганду, країна-агресор Росія використовувала, зокрема, для послаблення позицій Польщі в Європейському союзі. Про це повідомив "Радіо Свобода" речник міністра-координатора спеціальних служб Польщі Яцек ...

Є вагома причина: Спецслужби Франції рекомендують скасувати церемонію відкриття Олімпіади у Парижі,

п’ятниця, 29 березень 2024, 16:30

Спецслужби Франції рекомендують скасувати церемонію відкриття Олімпійських ігор у Парижі. Побоювання, зокрема, викликані терактом у Підмосков'ї, передають Патріоти України з посиланням на Europe 1. Джерело видання у головному управлінні внутрішньої без...